SiolNET. Novice Slovenija
3,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Rad bi bil dober predsednik #video

3,23

termometer

Borut Pahor
Foto: Bor Slana

Dan pred nastopom svojega drugega mandata je predsednik republike Borut Pahor zaprisegel na slavnostni seji DZ. "Rad bi bil dober predsednik. Predsednik vseh," je poudaril v inavguracijskem nagovoru, v katerem je med drugim menil, da se bo Slovenija v prihodnjih letih osredotočala na spodbujanje gospodarstva, zagotavljanje varnosti in svojo vlogo v Evropski uniji.

Kot temeljno vodilo svojih ravnanj je Borut Pahor v nagovoru poudaril, da Slovence veliko več stvari povezuje kot razdvaja. "Naša sveta pravica in dolžnost je, da ustvarjamo vključujočo družbo, v kateri je prostor za vsakega, še tako različnega in drugačnega," je poudaril na slavnostni seji državnega zbora, na kateri so zbrani obeležili tudi dan samostojnosti in enotnosti.

"Razklani smo šibki, enotni smo močni"

Pahor sicer pravi, da ne poziva k enotnosti, saj zanjo ni zgodovinske nujnosti. "Toda v resnici ne vemo, kdaj bo zanjo spet nenadomestljiva potreba. Zato si kot predsednik republike dovolim pozvati k političnemu in vsakemu drugemu sodelovanju med nami," je poudaril. Kot je dodal, je morda v tem obdobju in v teh razmerah minimalna definicija zaupanja in sodelovanja vzdržnost od sovražnega govora.

"Razklani smo šibki, enotni smo močni," je poudaril in spomnil na povojne poboje sredi prejšnjega stoletja. "Rane se še zdaj celijo. Potrebovali smo skoraj tri četrt stoletja, da smo dostojno pokopali pobite. Končno smo se znašli v času, ko o spravi vse manj govorimo in jo vse bolj živimo," je poudaril Pahor.

[video: 67056 / ]

"Najboljša socialna politika je najboljša gospodarska politika"

Ob prevzemu novega mandata si Pahor dovoli misliti, da je bila podpora na volitvah precej povezana z njegovim dosedanjim trudom in delom. "Veliko tega bo zato ostalo tudi v novem mandatu naprej, nisem pa gluh in ravnodušen za pripombe. Poskušal jih bom upoštevati," je napovedal.

V nagovoru je pozval tudi k strukturnim reformam za konkurenčno gospodarstvo in socialno solidarnost. Najboljša socialna politika je namreč po njegovih besedah najboljša gospodarska politika, zato je pozval k premišljenemu, a hitrejšemu in bolj ambicioznemu spreminjanju poslovnega okolja.

Poudaril je tudi potrebo po temeljitem miselnem preskoku v prid celostnega spodbujanja majhnih in velikih inovacij, ki bodo izboljšale kakovost našega življenja. Konec krize je po njegovih besedah prinesel tudi priložnost, da marsikaj spremenimo ali naredimo na novo: "Ne vem, ali se vsi dobro zavedamo, kakšno veliko odgovornost, toda tudi kakšno čudovito priložnost bosta imeli pri tem vlada, ki bo prisegla sredi prihodnjega leta, in vsa slovenska politika, vključno z menoj."

Pahor pričakuje, da bo Hrvaška spoštovala arbitražo

V svojem nagovoru se je novi stari predsednik države dotaknil tudi zunanje politike. Ta se po njegovih besedah začenja pri odnosih s sosednjimi državami. O arbitražnem sporazumu Pahor pričakuje, da bo Hrvaška odločitev sodišča spoštovala. Na nekatera pričakovanja z njihove strani, da bi po odločitvi tribunala zdaj iskali neko srednjo pot, odgovarja, da je bil arbitražni sporazum srednja pot in da je zdaj treba prehoditi to pot do konca.

Spregovoril je tudi o varnosti ter poudaril, da Slovenija potrebuje zelo posodobljen sistem zagotavljanja nacionalne varnosti, ter obljubil, da se bo iskreno trudil, da bo "najboljši predsednik vsem državljankam in državljanom".

Pahor, ki je bil za predsednika republike vnovič izvoljen v drugem krogu predsedniških volitev 12. novembra, je zaprisegel v okviru današnje slavnostne seje državnega zbora pred dnevom samostojnosti in enotnosti. Prisegel je, da bo spoštoval ustavni red, da bo ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

Seje so se poleg poslancev udeležili tudi visoki predstavniki države, predstavniki državnega sveta, političnega, družbenega in verskega življenja ter diplomatski zbor.

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 123
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin