Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 11. 2023,
12.31

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

digitalizacija ministrstvo za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh

Četrtek, 2. 11. 2023, 12.31

5 mesecev, 4 tedne

13 tisoč računalnikov Stojmenove Duh: poslanci za preiskavo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Poslanci NSi zahtevajo sklic seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi se seznanili z nakupom 13 tisoč prenosnih računalnikov, ki ga je v vrednosti nekaj manj kot 6,5 milijona evrov opravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Gre za sum negospodarne porabe javnih sredstev, je pojasnil poslanec NSi Aleksander Reberšek. 

Ministrstvo je javno naročilo za nakup računalnikov objavilo julija, posel so si razdelila štiri dobaviteljska podjetja, a ni jasno, ali so računalniki po tehničnih karakteristikah sploh ustrezni, za kaj jih bodo uporabljali in ali jih sploh potrebujemo, je danes na novinarski konferenci dejal Reberšek.

"Zdi se, da je bil razpis izpeljan brez jasnih ciljev, meril in kriterijev," je nadaljeval in menil, da obstajajo resni sumi, da je šlo za netransparentno in neučinkovito porabo javnega denarja.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Znano je, za koga je ministrstvo kupilo 13 tisoč prenosnikov
Ministrstvo danes pred javnost

Danes ob 13.30 bo pred javnost stopil državni sekretar na ministrstvu za digitalno preobrazbo Miroslav Kranjc in odgovoril na očitke v povezavi z nakupom računalnikov za izvajanje različnih ukrepov.

Pojasnila ministrice poslanca niso prepričala

Pojasnila ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, da bodo kupljeni računalniki namenjeni trem skupinam prebivalstva – to so ranljive skupine, ki jih bodo prejele prek mehanizma za brezplačno izposojo, vrtci in osnovne šole ter pravne osebe javnega prava, ki so jim nedavne poplave uničile oz. poškodovale računalniško opremo –, ga niso prepričala.

"Izkazalo se namreč je, da nobena od teh skupin o nakupu računalnikov ni vedela ničesar," je dejal. Predsednik Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je na primer o nakupu računalnikov izvedel iz medijev, ministrstvo za izobraževanje je že lani šolam namenilo dva milijona evrov za nakup računalniške opreme, poplave pa so Slovenijo prizadele šele nekaj tednov po objavi razpisa.

Na seji bodo med drugim predlagali, naj jim ministrstvo za digitalno preobrazbo predloži natančno poročilo o izvedbi razpisa ter o njegovih ciljih, merilih in kriterijih. Želijo tudi natančen seznam prejemnikov računalnikov. "V tej vladi se preprosto ne ve, kdo pije in kdo plača. Nabavlja se 13 tisoč računalnikov in potem se sploh ne ve, komu bomo te računalnike razdelili, niti se ne ve, ali je oprema tehnično ustrezna, porabi pa se 6,5 milijona evrov in potem se išče srečnega dobitnika," je še dejal Reberšek.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Stojmenova Duh: "Za nekajurni sestanek se ni treba voziti v Ljubljano"
Emilija Stojmenova Duh
Novice Kako so v mandatu Stojmenove Duh zavozili izobraževanja za starejše
Emilija Stojmenova Duh
Novice Stojmenova Duh: Izvajanja smo ustavili začasno
Ne spreglejte