Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2024,
7.00

Osveženo pred

0 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,52
kriptovalute borza

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2024, 7.00

0 minut

Zeleni cunami pretresel Japonsko in kripto. Navdušeni tudi vlagatelji v Ljubljani.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,52
Borza. Delnice. | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Po včerajšnjem katastrofalnem začetku tedna na trgih kapitala so se danes azijske borze pognale kvišku. Glavni japonski borzni indeks je danes pridobil več kot deset odstotkov. Ponoči so si opomogli tudi lastniki kriptovalut. Takoj po odprtju pa je poskočila tudi ljubljanska borza.

Po včerajšnjem potopu so si azijske borze opomogle, nekatere bolj kot druge, poroča Bloomberg. Največjo rast med najpomembnejšimi indeksi je zabeležil tokijski Nikkei 225, ki je trgovalni dan končal z desetodstotno rastjo. Rast v Aziji se je prelila tudi v svet kriptovalut ter po odprtju tudi na ljubljansko borzo. Indeks SBITOP je v prve pol ure trgovanja pridobil več kot tri odstotke. Največ so zrasle delnice Petrola in sicer za slabe štiri odstotke. Naftnemu trgovcu sledita Sava Re in Krka. NLB je pridobila malo več kot tri odstotke.

sbitop | Foto: LJSE Foto: LJSE

Na drugih kapitalskih trgih po Aziji so bili vlagatelj manj optimistični

V Seulu je osrednji borzni indeks Kospi zrasel za 4,10 odstotka. V Sydneyju je All Ordinaries napredoval za pol odstotka.

V Hongkongu indeks Hang Seng izgublja 0,10 odstotka. V Šanghaju je osrednji indeks 0,35 odstotka pod izhodiščem. V Singapurju je indeks STI doslej zdrsnil za 0,82 odstotka.

Kriptovalute poskočile

Medtem ko vlagatelji čakajo, da se odprejo borze v Evropi, pa si manejo roke lastniki kritptovalut. Predvsem valute Ethereum, ki je ponoči pridobila več kot deset odstotkov vrednosti. Tudi lastniki bitcoina so nazaj pridobili nekaj premoženja, najpomembnejša kriptovaluta je v zadnjih 24 urah pridobila deset odstotkov vrednosti in ima trenutno vrednost skoraj 56 tisoč ameriških dolarjev.

Ameriška centralna banka pomirila vlagatelje

Za vrnitev optimizma na kapitalske trge je odgovorna tudi ameriška centralna banka Fed, poroča Reuters. Ena izmed vodilnih oseb pri Fedu Mary Daly je včeraj namreč dejala, da se inflacija v ZDA še vedno znižuje in je na poti proti cilju centralne banke – dveh odstotkov na letni ravni.

Nafta ob skrbeh zaradi morebitnih težav pri dobavi navzgor

Cene nafte so se danes zvišale za približno odstotek. S tem so nadoknadile izgube iz preteklih dni, na trgu pa je zavel strah pred stopnjevanjem napetosti na Bližnjem vzhodu, kar bi lahko povzročilo motnje pri dobavi in ogrozilo zaloge.

Za 159-litrski sod nafte brent je bilo treba danes v azijskem trgovanju odšteti 77,27 dolarja, kar je 97 centov oziroma 1,27 odstotka več kot v ponedeljek. Zahodnoteksaška nafta se je podražila za 1,14 dolarja oziroma 1,56 odstotka na 74,08 dolarja.

Naftni trgovci so usmerjeni predvsem na dogajanje na Bližnjem vzhodu, kjer je vsak čas pričakovati povračilni napad Irana po domnevnem izraelskem atentatu na političnega vodjo palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanijo.

Borza, zlom borze, padec cene, padec vrednosti
Novice Azija je potonila, v rdečem tudi Ljubljana. V minus sledijo newyorške borze.

 

Ne spreglejte