Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
9. 9. 2024,
10.52

Osveženo pred

3 ure, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Natisni članek

Hrvaška nakup prevzemi kmetijstvo Panvita

Ponedeljek, 9. 9. 2024, 10.52

3 ure, 8 minut

Varuh konkurence odobril hrvaški nakup večinskega deleža Panvite

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Panvita | Skupina Panvita iz Rakičana pri Murski Soboti je eden največjih igralcev na slovenskem kmetijskem in živilskem trgu. | Foto Ana Kovač

Skupina Panvita iz Rakičana pri Murski Soboti je eden največjih igralcev na slovenskem kmetijskem in živilskem trgu.

Foto: Ana Kovač

Hrvaško podjetje Bosqar je dobilo dovoljenje agencije za varstvo konkurence (AVK) za nakup 51-odstotnega deleža slovenskega agroživilskega podjetja Panvita, je zapisano na spletni strani Zagrebške borze. Za večinski delež so odšteli 50 milijonov evrov.

Družba Bosqar, ki se je junija preimenovala iz Mplus, je maja postala 51-odstotna lastnica agroživilske skupine Panvita. Kot so takrat sporočili iz Panvite, bodo novi večinski lastniki z dokapitalizacijo podprli strategijo Panvite in razširili svoje poslovanje v agroživilsko industrijo. "Skupini se povezujeta z namenom pozicioniranja nove skupine kot vodilne v živilski industriji v jugovzhodni Evropi," so sporočili iz Panvite.

Vrednost naložbe v skupino Panvita znaša 50 milijonov evrov in bo omogočala rast in širitev z nadaljnjimi prevzemi. "Sedež in vodstvo ostajata v Rakičanu," so zatrdili v Panviti in napovedali, da bo strateško partnerstvo skupino "kapitalsko znatno okrepilo, omogočilo intenzivnejši razvoj in razširilo načrtovan investicijski cikel". Po zaključku naložbe v Panvito bo novi hrvaški lastnik po lastnih navedbah ustvaril 500 milijonov evrov prihodkov.

Mercator Panvita
Novice Panvita v roke Hrvatom

"Središče našega razvoja in poslovanja ter novoustanovljena skupina, postavljena na temeljih Panvite, ostajata v Sloveniji, a bodo regijska partnerstva ključnega pomena za povečanje učinkovitosti in hitrosti uresničevanja naše strategije. V skupini Mplus smo prepoznali najboljšega strateškega partnerja za razvoj in pozicioniranje Panvite in nove skupine kot vodilne živilske družbe v regiji," je maja dejal predsednik uprave skupine Panvita Peter Polanič.

Mercator Panvita
Novice Nad prodajo Panvite zaskrbljeni tudi v sindikatu kmetov

Panvita ima več kot 700 zaposlenih

Skupina Panvita iz Rakičana pri Murski Soboti je eden največjih igralcev na slovenskem kmetijskem in živilskem trgu. Deluje v primarnem kmetijstvu, živilskem sektorju in proizvodnji trajnostne energije. V Sloveniji zaposluje več kot 700 ljudi in obdeluje več kot 3.500 hektarjev kmetijskih zemljišč. Skupina Panvita je v letu 2022 dosegla dobrih 117 milijonov evrov prihodkov in več kot 10,3 milijona evrov bruto dobička iz poslovanja.

Storitvena družba Bosquar, prej Mplus, ki deluje v panogah kontaktnih centrov, informacijske tehnologije in služb za zaposlovanje, s tem vstopa v agroživilsko industrijo. Skupina je na slovenskem trgu navzoča od leta 2017, ko je prevzela podjetji Linea Directa in CDE Nova Tehnologija. Nato je sklenila partnerstvo s podjetjem Manpower Slovenija, kupila podjetje Konverzija in je solastnica IEDC – Poslovne šole Bled.

trgovina Kea
Novice Hrvaškemu trgovcu Studenac dovoljenje za prevzem slovenskega podjetja Kea
Ne spreglejte