Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2024,
11.51

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,92
elektrarna fotovoltaika sončna elektrarna

Natisni članek

Torek, 18. 6. 2024, 11.51

1 mesec, 1 teden

Poročilo: lani skoraj podvojitev instalacij novih sončnih elektrarn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,92
Kredarica, sončna elektrarna | Svetovni fotovoltaični trg strmo raste, leta 2010 je obsegal štiri odstotke zdajšnjega trga.  | Foto PD Ljubljana-Matica

Svetovni fotovoltaični trg strmo raste, leta 2010 je obsegal štiri odstotke zdajšnjega trga.

Foto: PD Ljubljana-Matica

V svetu je bilo lani na novo instaliranih za 447 gigavatov (GW) sončnih elektrarn, kar je 87 odstotkov več kot predlani. Daleč največ novih zmogljivosti je bilo postavljenih na Kitajskem, za 253 GW, sledile so ZDA z 32 GW. Skupno je v svetu instalirane za 1,6 teravata (TW) proizvodnje elektrike iz sonca, ugotavlja združenje SolarPower Europe.

Povečanje je bilo po svetu neenakomerno razporejeno, 80 odstotkov novih zmogljivosti je bilo postavljenih v desetih državah. Na vrhu je Kitajska (253 GW), v deseterici so sledile ZDA (32,4 GW), Brazilija (15,4 GW), Nemčija (15 GW), Indija (12,5 GW), Španija (8,9 GW), Japonska (6,2 GW), Italija (5,2 GW), Avstralija (5,1 GW) in Nizozemska (4,9 GW).

Novoinstalirane zmogljivosti bi pokrile več kot polovico letnih potreb po elektriki v Indiji ali celotno letno porabo Švedske, Nizozemske, Belgije, Finske, Češke, Avstrije, Portugalske in Grčije skupaj, so v današnjem sporočilu ponazorili v evropskem združenju fotovoltaične industrije SolarPower Europe, ki je član svetovnega združenja Global Solar Council.

gen-i sonce
Novice Kakšna je povračilna doba investicije v sončno elektrarno?

Lani fotovoltaika predstavljala 78 odstotkov obnovljivih virov 

Kot so pojasnili, za primerjavo novoinstalirane moči in porabe elektrike po državah upoštevajo, da dejanska proizvodnja energije iz sončnih elektrarn znaša 17 odstotkov največje možne zmogljivosti teh elektrarn, kot ocenjuje Mednarodna agencija za obnovljive vire enegije (IRENA).

Svetovni fotovoltaični trg strmo raste, leta 2010 je obsegal štiri odstotke zdajšnjega trga. Energija iz sonca prednjači med obnovljivi viri, lani je bilo od vse na novo instalirane proizvodnje iz obnovljivih virov 78 odstotkov proizvodnje iz sonca, investicije v fotovoltaiko so bile večje od investicij v druge obnovljive vire skupaj.

Sonia Dunlop
Novice "Čez deset let bo sončna energija povsod"

Vstopili smo v solarno dobo

"Svet je resnično vstopil v solarno dobo. Še nebo ni več meja. Kam lahko sončna energija seže, bo odvisno od dostopa do financiranja in politične volje za vzpostavitev prožnih energetskih sistemov, ki bodo ustrezali obnovljivi realnosti," je poročilo pospremila glavna izvršna direktorica Solar Power Europe Walburga Hemetsberger.

Število držav, ki so v enem letu namestile za vsaj en gigavat moči iz sonca, je lani znašalo 33, leto prej jih je bilo 28. Združenje za letos pričakuje, da bo v svetu instaliranih za dva teravata sončnih elektrarn, potem ko je bil mejnik enega teravata dosežen leta 2022. Za obdobje 2024–28 sicer pričakuje upočasnitev rasti, k čemur naj bi med drugim prispevalo dejstvo, da obrestne mere ostajajo visoke, da je energetska kriza za zdaj mimo in da elektroenergetska omrežja s težavo dohajajo rast uporabe obnovljivih virov.

sončne celice sončni paneli solarne celice sončna elektrarna
Novice Je omejitev oddaje sončne elektrike v omrežje v Sloveniji odpravljena?
Ne spreglejte