Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
13.58

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Slovenija investicije Advantage Austria Ljubljana gospodarska klima Avstrija

Sreda, 17. 1. 2024, 13.58

3 mesece, 1 teden

Med avstrijskimi vlagatelji nekoliko upadlo navdušenje nad Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Wilhelm Nest | "Dejstvo pa je, da najbolj problematična področja v gospodarstvu že leta ostajajo enaka in jasno kličejo po izboljšavah," je dejal Nest.

"Dejstvo pa je, da najbolj problematična področja v gospodarstvu že leta ostajajo enaka in jasno kličejo po izboljšavah," je dejal Nest.

Slovenija ostaja privlačna za naložbe, a so se gospodarske razmere v zadnjem letu poslabšale, je pokazala raziskava Advantage Austria Ljubljana med podružnicami avstrijskih podjetij v Sloveniji. Področja, na katerih bi morali po mnenju podjetij uvesti največ izboljšav, že leta ostajajo enaka – v ospredju je pomanjkanje kvalificirane delovne sile.

Da bo Slovenija tudi letos privlačna lokacija za naložbe, je odgovorilo 70 odstotkov sodelujočih podjetij, 30 odstotkov pa meni nasprotno, je letošnje rezultate tradicionalne raziskave o investicijskem in gospodarskem ozračju v Sloveniji na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povzel vodja predstavništva avstrijskega gospodarstva v Sloveniji Advantage Austria Ljubljana Wilhelm Nest.

Lani je Slovenijo kot privlačno naložbeno lokacijo opredelilo 78 odstotkov sodelujočih, leta 2022 79 odstotkov, leta 2021 71 odstotkov, leta 2020 75 odstotkov, leta 2019 pa 91 odstotkov. "Očitno je obdobje epidemije covid-19 pustilo jasne posledice," je komentiral Nest.

Opažajo poslabšanje gospodarskih razmer

Po ugotovitvah raziskave, ki so jo v sodelovanju z dunajskim inštitutom za mednarodno ekonomijo izvedli v 50 podjetjih, večina podružnic avstrijskih podjetij v Sloveniji splošne gospodarske razmere v Sloveniji v lanskem letu ocenjuje slabše kot leto prej. Tako je odgovorilo 47 odstotkov vprašanih. Po mnenju 43 odstotkov sodelujočih so ostale nespremenjene, deset odstotkov pa jih ocenjuje kot boljše.

Za letos jih 48 odstotkov pričakuje dodatno poslabšanje razmer. Po mnenju 42 odstotkov bodo ostale nespremenjene, deset odstotkov anketiranih pa pričakuje izboljšanje razmer.

"Dejstvo pa je, da najbolj problematična področja že leta ostajajo enaka in jasno kličejo po izboljšavah," je dejal Wilhelm Nest, vodja predstavništva avstrijskega gospodarstva v Sloveniji. Med njimi so razpoložljivost kvalificirane delovne sile, administrativne obremenitve, davčna politika in delovna zakonodaja.

V primerjavi s podružnicami avstrijskih podjetij v drugih državah jugovzhodne Evrope so slovenske podružnice bolj pesimistične.

"Izpostaviti je treba, da podjetja že vrsto let opozarjajo na iste kritične točke, vendar za njih ni posluha in ni napredka. Da bi Slovenija kot naložbena lokacija ohranila oziroma okrepila konkurenčno prednost v regiji, je nujno treba ustvariti pogoje, ki so atraktivni za gospodarstvo. Iskati je treba rešitve za prihodnost, na kar opozarjamo tudi v Gospodarskem krogu," poudarja Nest.

Podružnice pretirano črnoglede 

Kot je poudaril Nest, so slovenske podružnice sicer lanske razmere ocenile bolje, kot so jih napovedale v prejšnji raziskavi, kar po njegovih besedah kaže na nekoliko pretiran pesimizem. "Dejstvo pa je, da najbolj problematična področja že leta ostajajo enaka in jasno kličejo po izboljšavah," je dejal.

Kot najbolje urejena področja avstrijska podjetja v Sloveniji izpostavljajo kakovost lokalnih dobaviteljev, zavedanje o pomenu kakovosti, razpoložljivost lokalnih dobaviteljev, digitaliziranost in jasen pravni okvir.

Med temi področji so razpoložljivost kvalificirane delovne sile, administrativne obremenitve, davčna politika in delovna zakonodaja. Kot najbolje urejena področja podjetja po drugi strani izpostavljajo kakovost lokalnih dobaviteljev, zavedanje o pomenu kakovosti, razpoložljivost lokalnih dobaviteljev, digitaliziranost in jasen pravni okvir.

proizvodnja v tovarni Adria Mobil
Novice Umar: Konec leta je prišlo do izboljšanja gospodarskih kazalnikov

To sta izpostavila tudi predsednica uprave Merkur zavarovalnice Meta Lahne in direktor družbe BE-terna Iztok Juvan. Najbolj kritična sta bila do sprememb evidentiranja delovnega časa, ki so po njunih besedah delo otežile tako zaposlenim kot delodajalcem.

Zeleni prehod in umetna inteligenca v porastu

V anketi so zajeli tudi tudi druge aktualne teme, kot so zeleni prehod, umetna inteligenca in aktualne geopolitične razmere.

Rezultati kažejo, da 74 odstotkov avstrijskih podjetij v Sloveniji že izvaja konkretne ukrepe za zeleno preobrazbo, pri čemer dajejo največji poudarek povečanju energetske učinkovitosti. 72 odstotkov anketiranih podjetij poudarja vlogo umetne inteligence pri razvoju izdelkov in storitev. 64 odstotkov anketiranih podjetij ocenjuje, da predstavlja rusko-ukrajinska vojna največji potencial tveganja za gospodarsko dejavnost njihovega podjetja, 46 odstotkov pa izpostavlja tekmovanje med velesilami in nevarnost razkola med Vzhodom in Zahodom.

Avstrija največji tuji vlagatelj v Sloveniji

Avstrijska podjetja so s približno 4,6 milijarde evrov največji tuji vlagatelj v Sloveniji, njihove naložbe predstavljajo skoraj četrtino vseh neposrednih tujih naložb. V Sloveniji posluje več kot 1.150 podjetij z večinskim avstrijskim kapitalom, ki so dejavna v skoraj vseh panogah in velikokrat spadajo med vodilna na trgu. Največ jih je na področju trgovine, v finančnem in storitvenem sektorju ter v proizvodnji.  

Avstrija je tradicionalno izjemno pomembna izvozna in uvozna partnerica Slovenije. Trenutno je za Švico, Nemčijo in Italijo na četrtem mestu. Skupna blagovna menjava v letu 2022 je dosegla 8,4 milijarde evrov, v obdobju od januarja do oktobra 2023 pa je znašala 6,1 milijarde evrov, kar je nekoliko manj kot v istem obdobju leta 2022 (6,9 milijarde evrov).

"Slovenija in Avstrija sta gospodarsko tesno prepleteni in veseli me, da so gospodarski odnosi med sosedama kljub nekaterim globalnim izzivom stabilni in se še naprej dobro razvijajo. Poskrbimo, da bomo prihodnje izzive premagovali skupaj," še dodaja Nest.

Gospodarska klima
Novice Gospodarski kazalniki v Sloveniji navzgor, inflacija se umirja
FOTO 1_1200
Trendi Zeleni poligon inovacij: avstrijska Koroška vodilna v Evropi
Ne spreglejte