Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
14.02

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

proizvodnja gospodarstvo Umar

Sreda, 17. 1. 2024, 14.02

1 mesec, 2 tedna

Umar: Konec leta je prišlo do izboljšanja gospodarskih kazalnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
proizvodnja v tovarni Adria Mobil | Foto STA

Foto: STA

Večina razpoložljivih kratkoročnih gospodarskih kazalnikov za Slovenijo se je ob koncu leta 2023 izboljšala, v najnovejši publikaciji Ekonomsko ogledalo ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Še vedno sicer ostajajo pod ravnjo izpred enega leta, izjema so gradbeništvo in nekateri segmenti potrošnje.

Vrednosti kazalnikov konkurenčnosti so se v zadnjem četrtletju 2023 po daljšem obdobju negativnih gibanj nekoliko izboljšale, še vedno pa Umar opaža neugoden cenovno-konkurenčni položaj slovenskih izvoznikov. Blagovna menjava se je po dveh mesecih rasti novembra ponovno zmanjšala, v 11 mesecih je bil realni izvoz medletno nižji za 7,1 odstotka, realni uvoz pa za 7,5 odstotka.

Slovenski izvozni tržni delež na trgu EU se je v tretjem četrtletju medletno nadalje okrepil, a je bil še vedno pod ravnjo pred začetkom energetske krize.

Učinek visokih cen energentov začel popuščati

Proizvodnja predelovalnih dejavnosti se od septembra krepi v vseh skupinah panog po tehnološki zahtevnosti, a je bila v 11 mesecih leta 2023 še vedno medletno nižja za 3,2 odstotka. Ob tem je učinek visokih cen energentov, ki je imel največji vpliv na energetsko intenzivne panoge, začel nekoliko popuščati.

Gradbena aktivnost je bila med januarjem in novembrom lani za petino višja kot v enakem obdobju leto prej, še ugotavlja Umar. Realni prihodek večine trgovskih panog se je oktobra po večmesečnem zmanjševanju povečal, storitvena menjava pa se je nekoliko zmanjšala, vendar je ostala blizu doseženih najvišjih ravni. V desetih mesecih leta 2023 je k medletni rasti prispevalo predvsem opazno okrevanje menjave s turizmom povezanih storitev.

Inflacija
Novice Eurostat potrdil 2,9-odstotno decembrsko inflacijo, v Sloveniji 3,8-odstotna

Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu se je decembra na mesečni ravni nadalje izboljšalo, a ostalo nižje kot pred letom.

Medletna rast števila delovno aktivnih in upad števila brezposelnih sta se konec lanskega leta upočasnila. Pri tem se od septembra zmanjšuje število delovno aktivnih v predelovalnih dejavnostih. Od januarja do oktobra se je povprečna bruto plača realno povečala za slaba dva odstotka, v zasebnem sektorju je bila rast najvišja v dejavnostih z največjim pomanjkanjem delovne sile.

Medletna inflacija se je prepolovila

Medletna inflacija je ob koncu lanskega leta upadla na 4,2 odstotka in se v primerjavi z decembrom 2022 več kot prepolovila. V primerjavi z začetkom leta so k temu največ prispevale nižje rasti cen hrane in nižje cene energentov, slednje tudi zaradi vladnih ukrepov v novembru in decembru. Umirila se je tudi medletna rast cen storitev, zlasti decembra, ostaja pa visoka.

V zadnjem četrtletju je okrevala potrošnja gospodinjstev. Oktobra je medletno višja predvsem potrošnja za turistične storitve v tujini, oktobra in novembra pa tudi prodaja osebnih avtomobilov fizičnim osebam. Hkrati se je medletni upad trošenja gospodinjstev za neživila in živila, pijače ter tobačne izdelke iz prejšnjih četrtletij močno zmanjšal.

Frankfurt
Novice Nemški BDP se je lani skrčil za 0,3 odstotka
Ne spreglejte