Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 4. 2014,
12.24

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

plača direktor podjetje

Sobota, 26. 4. 2014, 12.24

5 let, 1 mesec

Koliko zaslužijo najbolje plačani slovenski menedžerji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najvišjo menedžersko plačo v Sloveniji prejema predsednik uprave Krke Jože Colarič, zasluži 769 tisoč evrov na leto. Lidija Jerkič iz sindikata SKEI opozarja na pomen "dobrega okusa".

Za prvim možem novomeške Krke se je na drugo mesto zavihtel Tomaž Berločnik iz Petrola. Medtem ko je lani tretje mesto zasedal Franjo Bobinac, ga je letos prehitel Tomaž Benčina iz Cinkarne Celje, je poročal časnik Delo. Colarič zasluži okoli 64 tisoč evrov na mesec, Berločnik 26.500, Benčina 23.800, Bobinac 23.500 evrov.

Prvih pet mest glede na direktorske prejemke (v bruto zneskih) so v letu 2013 zasedli:

- Jože Colarič (Krka): 769 tisoč evrov - Tomaž Berločnik (Petrol): 318 tisoč evrov - Tomaž Benčina (Cinkarna Celje): 286 tisoč evrov - Franjo Bobinac (Gorenje): 282 tisoč evrov - Rudi Grbec (Istrabenz): 221 tisoč evrov

Farmacevtska družba z višjim dobičkom Za Krko so kljub kriznim časom dobri poslovni rezultati, navajajo v časniku. Leta 2010 je imelo podjetje 171 milijonov evrov čistega dobička, zdaj ga ima 173 milijonov. To je v kriznih in skrajno negotovih gospodarskih razmerah gotovo presežek, dodajajo.

Mercator je imel po drugi strani še leta 2012 kar 96 milijonov evrov izgube, dolgovi so presegli milijardo, pišejo pri časniku ter dodajajo, da so pri trgovcu lani izgubo zmanjšali na slabih 17 milijonov evrov, dolgove pa spravili pod milijardo evrov. Pri časniku so ob poslovanju Mercatorja zapisali, da je uspeh precej raztegljiva kategorija.

"Kakovostni menedžerji plačani manj kakor v sorodnih državah" Ekonomist Janez Prašnikar meni, da so kakovostni menedžerji, gledano primerjalno, v Sloveniji plačani celo nekoliko slabše kot v sorodnih državah. Ob tem po poročanju Dela opozarja tudi na pomen motivacijskega mehanizma, ki spremlja te prejemke.

Lidija Jerkič pa ima nekoliko drugačen pogled. Predsednica sindikata SKEI je o rekordnih direktorskih plačah za omenjeni časnik dejala: "Če se delavske plače med seboj lahko primerjajo, in tu so direktorji do evra natančni, potem bi bilo prav, da enako načelo uporabijo tudi zase. A zase teh meril nimajo, po možnosti plače niso vezane na uspešnost. Nisem privrženec uravnilovke in nizkih plač, včasih le dobrega okusa."

Ne spreglejte