Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
15.43

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

25

Natisni članek

Zoran Janković Ljubljana SDS Anže Logar

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 15.43

5 let, 6 mesecev

Janković pričakoval Logarjevo kandidaturo, a se je ne boji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

25

Poslanec in dolgoletni ljubljanski svetnik SDS Anže Logar se v kandidaturo za župana prestolnice podaja s sloganom Pozdravimo Ljubljano. Kot je pojasnil, ima to lahko več pomenov, osrednji pa je povezan s čakalnimi vrstami v zdravstvu, ki da so na ravni primarnega zdravstva problem. Obljublja Ljubljano brez korupcije in brez prometnih zamaškov. Župan Zoran Janković pravi, da je Logarjevo kandidaturo pričakoval, a se je ne boji.

Anže Logar, ki bo za župana kandidiral kot kandidat stranke SDS, se je za kandidaturo odločil že pred leti. "Po naravi sem bik, kar pomeni, da sem trmast. Svojo odločitev sem že precej zgodaj sprejel. Osem let sem v vodstvu ljubljanskega odbora, pred petimi leti sem vodenje prevzel in že takrat sem svojim kolegom povedal, da na prejšnjih volitvah ne bom sodeloval, na naslednjih pa," je pojasnil v izjavi za medije dan po javnem razkritju svoje kandidature.

Na vprašanje, ali bo za kandidaturo iskal tudi širšo podporo, je odgovoril, da ni opravljal nobene politične kalkulacije, da pa bo vesel vsake podpore. "Od nikogar ne pričakujem podpore, če jo bom pa dobil, bom pa to cenil," je dejal.

Anže Logar
Novice Kandidaturo za ljubljanskega župana napovedal poslanec SDS Anže Logar

Logar je poleg Smiljana Mekicarja, kandidata stranke Dobra država, ki v aktualni sestavi mestnega sveta sicer nima predstavnika, edini, ki je doslej za novembrske volitve napovedal protikandidaturo aktualnemu županu Zoranu Jankoviću, ki Ljubljano vodi od leta 2006. Na vprašanje, s čim bo v kampanji zasenčil aktualnega župana, je odgovoril, da ne bo nikogar senčil, ampak da bo predstavil svoj program.

Volilni program so po njegovih navedbah pripravljali zadnje leto. Logar verjame, da se bo v kampanji pokazalo, da je ravno njihov program najboljši za nadaljnji razvoj Ljubljane.

Program predvideva odkup zdravstvenih storitev

Glede problema čakalnih vrst na primarni ravni v Ljubljani je Logar omenil primer enega od zdravstvenih domov, v katerem je čakalna doba na zobozdravstveni poseg do tisoč dni, kar je po njegovem mnenju popolnoma nesprejemljivo. Kot je pojasnil, njihov program za odpravo čakalnih vrst predvideva odkup zdravstvenih storitev.

Prav tako Logar napoveduje ukrepe na področju urejanja prometnih zamaškov. Ta problem bi po njegovih besedah rešili z vpeljavo pametnih semaforiziranih križišč, ki bodo upoštevala zgostitev prometa, in s transformacijo javnega potniškega prometa, ki ima po njegovem mnenju danes zastarele trase. "Ljubljana je ena od redkih prestolnic v Evropi, ki nima celotne prometne strategije," je bil kritičen. Napovedal pa je uvedbo brezplačnega javnega potniškega prometa za upokojence.

Ne več najlepše mesto na svetu, temveč najboljše

Logar se v svojem programu zavzema tudi za Ljubljano kot pametno mesto, prepričan je, da je Ljubljana na tem področju zaspala. "Geografska lega, znanje, instituti, ki jih imamo, nam to omogočajo in želim, da Ljubljana postane nekakšno regionalno središče pametnih tehnologij, iz katerih se bodo potem razvijale rešitve za lepši jutri," je dejal.

"Če smo do sedaj govorili o domnevno najlepši Ljubljani - center je zagotovo lep -, bomo sedaj govorili o najboljši Ljubljani," je napovedal Logar. Prizadeval si bo namreč za boljšo Ljubljano in boljše življenje v njej za vse starostne skupine, tako da "Ljubljana ne bo izjemna samo za turiste, ampak tudi za tiste, ki vsak dan bivamo v njej".

Zoran Janković
Novice Bo Ljubljano še naprej vodil Zoran Janković?

Janković vsakega kandidata jemlje resno, nikogar pa se ne boji

"Vsakega kandidata jemljem resno, nikogar pa se ne bojim," je po Logarjevi najavi dejal ljubljanski župan Zoran Janković, ki je prepričan, da bodo svoje povedali volivci.

Janković pravi, da je Logarjevo kandidaturo pričakoval. Ta po njegovih besedah v ničemer ne vpliva na njegove načrte in kampanjo. "Vsak dan županovanja imam kandidaturo v teku. Naše naloge in projekte bomo izvajali do zadnjega dneva mandata," je napovedal.

"Odkar je Logar v mestnem svetu, je SDS Ljubljani samo nagajala"

SDS se je po Jankovićevih besedah očitno odločila, da za županskega kandidata postavi drugo najmočnejše ime v stranki. "V osmih letih, odkar je Logar v mestnem svetu, je SDS Ljubljani samo nagajala," je bil kritičen. Obregnil se je tudi v Logarjevo prisotnost na mejah mestnega sveta: "Lahko bi rekel, da je bolj hodil po sejnino, kot konkretno sodelovati."

Župan Ljubljane Zoran Janković volitve pričakuje z veseljem in napoveduje, da kampanja ne bo dolgočasna. "Ni ga v Ljubljani, ki bi Ljubljano poznal tako kot jaz," je dejal. | Foto: STA , Župan Ljubljane Zoran Janković volitve pričakuje z veseljem in napoveduje, da kampanja ne bo dolgočasna. "Ni ga v Ljubljani, ki bi Ljubljano poznal tako kot jaz," je dejal. Foto: STA , Logar je, tako ocenjuje Janković, močno ime v SDS in samo tam. Ljubljančani pa so preveč razgledani in bodo prepoznali prazne floskule, je še prepričan dolgoletni župan slovenske prestolnice, ki ne bo obljubljal tistega, česar ni mogoče uresničiti.

Podporo bo iskal zgolj pri Ljubljančanih

Zanikal je, da bi pravnomočna obtožnica v primeru Stožice pokvarila predvolilno vzdušje. To so zgodbe, ki so jih ob vseh volitvah tako opozicija kot mediji ponovno obnavljali, odločitev pa Janković prepušča Ljubljančanom. Zgolj pri njih bo namreč iskal podporo.

Novice Zoran Janković ne gre na volitve. "Razlog je samo en," zatrjuje. #video

Prvak DeSUS Karl Erjavec je danes ob robu Festivala za tretje življenjsko obdobje že izrazil pričakovanje, da bo mestna organizacija DeSUS Jankovića podprla. "Janković ima veliko za pokazati, veliko odprtih projektov, Ljubljana se res lepo razvija in nimam nobenih razlogov, da bi na čelu mesta Ljubljane imeli neko novo ime," je dejal.

"Ni vloga predsednika vlade, da kogarkoli podpre. Mesto je samostojna institucija in tam bodo odločali volivke in volivci. Ni moja vloga, da govorim, kaj me moti v Ljubljani, ker nisem njen prebivalec. To bodo povedali ljudje na volitvah," pa je v komentarju predvolilnega dogajanja v prestolnici dejal Marjan Šarec.

Ne spreglejte