SiolNET. Novice Slovenija
8,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo Ljubljano še naprej vodil Zoran Janković?

8,04

termometer

Zoran Janković
Foto: STA

Čez štiri mesece bomo na volitvah odločali, kdo bo vodil 212 občin v Sloveniji. Preverili smo, ali so se aktualni župani v največjih občinah že odločili o ponovni kandidaturi.

V supervolilnem letu bodo nove volitve na sporedu 18. novembra. Po državnozborskih, ki so bile v začetku junija, bodo državljani na volitve odšli že čez štiri mesece. Takrat bodo v 212 občinah izbirali nove župane.

Prvič so jih izbirali leta 1994, ko je bilo sicer število občin občutno manjše. Pred 12 leti se je številka s 147 povečala na 210, pred zadnjimi volitvami pa na trenutnih 212.

Na zadnjih volitvah 2014 je kar 158 županov obdržalo svoje župansko mesto.

Denar Posel danes Katere občine so najbolj zadolžene #grafika

Janković bo sporočil pravočasno

Največjo mestno občino Ljubljano zadnjih 12 let vodi Zoran Janković. Ali bo tako tudi v prihodnje, nekaj več kot štiri mesece pred volitvami še ni znano. "Župan bo svojo odločitev sporočil pravočasno," je bil kratek odgovor z Mestne občine Ljubljane, kjer v zadnjem času končujejo več gradbenih projektov za lepši videz prestolnice.

Bojan Šrot Andrej Fištravec Foto: STA

Fištravec in Šrot že potrdila kandidaturi

Jasen odgovor glede udeležbe na volitvah pa sta podala župana druge največje občine in Celja. Andrej Fištravec, ki je na čelu Maribora zamenjal Franca Kanglerja, bo ponovno kandidiral, saj "sem izpolnil večino predvolilnih obljub".

Kandidaturo je napovedal tudi Bojan Šrot. Ta na čelu celjske občine sedi že 20 let.

V Sloveniji imamo 212 občin. V Sloveniji imamo 212 občin.

Pri županih brez omejitev mandatov

V nasprotju s predsedniškimi volitvami, pri katerih je lahko predsednik izvoljen največ dvakrat, pri županih takšnih omejitev ni. V preteklosti so se sicer pojavljali predlogi, da bi število mandatov omejili na največ dva zaporedna.

V 19 občinah imajo tako istega župana že od leta 1994 naprej.

Marjan Šarec Novice Kateri slovenski župani se bodo morali zaradi volitev posloviti

Štirje župani presedlali v parlament

državni zbor parlament Foto: Ana Kovač Karte med župani so premešale tudi zadnje državnozborske volitve 3. junija letos, saj poslanska in županska funkcija nista združljivi. Na njih je sodelovalo 12 županov, petim pa je uspel veliki met in so se prebili v parlament.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec se bo moral posloviti od županovanja v Kamniku. Dva župana sta bila izvoljena na listi Stranke Alenke Bratušek. To sta župan Bohinja Franc Kramar in komenski župan Marko Bandelli.

Župansko funkcijo bo za poslansko zamenjal tudi župan Selnice ob Dravi Jurij Lep (DeSUS).

Bo Velenje ostalo "rdeče"?

Zanimiv bo tudi razplet v Velenju. To je veljalo za eno od baz Socialnih demokratov, vendar so ti na letošnjih parlamentarnih volitvah prvič po 20 letih ostali brez poslanca v tem mestu. Iz vrst SD prihaja tudi aktualni župan Bojan Kontič, ki je še zadnji župan, ob murskosoboškem, iz te stranke.

Kontič je prav tako že napovedal svojo kandidaturo na novembrskih volitvah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 79
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin