SiolNET. Novice Volitve 2018
2,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kateri slovenski župani se bodo morali zaradi volitev posloviti

2,58

termometer

Marjan Šarec
Foto: Bojan Puhek

Na poslanskih sedežih bo v tem mandatu sedelo pet županov, ki se bodo morali zaradi nezdružljivosti poslanske in županske funkcije od druge posloviti. Kljub temu nadomestne volitve županov ne bodo potrebne.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec se bo moral posloviti od županovanja v Kamniku. Dva župana sta bila izvoljena na listi Stranke Alenke Bratušek. To sta župan Bohinja Franc Kramar in komenski župan Marko Bandelli.

Župansko funkcijo bosta za poslansko zamenjala tudi župan Rogatca Martin Mikolič (NSi) in župan Selnice ob Dravi Jurij Lep (DeSUS).

Zmago Jelinčič Plemeniti Novice To so povratniki, ki se vračajo v državni zbor

Za poslanski mandat se je sicer potegovalo 12 županov.

Županska in poslanska funkcija nista združljivi že sedem let

Zakon o poslancih določa, da poslanec ne sme opravljati funkcije župana ali podžupana, hkrati pa navaja, da poslancu županska ali druga funkcija, ki ni združljiva s funkcijo poslanca, preneha z dnem potrditve njegovega poslanskega mandata. Spremembe zakona so začele veljati leta 2011.

Janez Janša SDS Novice Janša bo težko sestavil vlado, mogoča je leva vlada brez DeSUS #video

Ker zakon o lokalnih volitvah določa, da se "nadomestne volitve župana opravijo, če županu preneha mandat pred potekom mandatne dobe", se postavlja vprašanje, ali bodo morali v občinah, katerih župani so bili izvoljeni za poslance, še pred jesenskimi lokalnimi volitvami izpeljati nadomestne županske volitve.

Manj kot pol leta pred volitvami

A 105. člen zakona o lokalnih volitvah pravi, da se nadomestne volitve ne opravijo, če članu občinskega sveta preneha mandat manj kot šest mesecev pred potekom mandatne dobe občinskega sveta.

Janez Janša SDS Novice Tuji mediji: Zmaga protimigrantske opozicije, ki bo težko sestavila vlado #video

Ker zakon o lokalnih volitvah izrecno ne določa, kdaj je treba izpeljati nadomestne volitve za župane, se v tem primeru uporablja 31. člen istega zakona, ki govori o nadomestnih volitvah za člane občinskih svetov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin