Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2022,
6.39

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

10

Natisni članek

požar Socerb

Sreda, 10. 8. 2022, 6.39

1 leto, 8 mesecev

Požari pri Radovljici pogašeni, na Primorskem na terenu kriminalisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

10

Socerb | Po torkovih popoldanskih podatkih uprave za zaščito in reševanje je gorelo na približno 15 hektarjih, kot je ocenil Hrvatin, se je ta številka proti večeru nekoliko povečala. | Foto Ministrstvo za obrambo

Po torkovih popoldanskih podatkih uprave za zaščito in reševanje je gorelo na približno 15 hektarjih, kot je ocenil Hrvatin, se je ta številka proti večeru nekoliko povečala.

Foto: Ministrstvo za obrambo

"Požari na območju Radovljice so pogašeni," so sporočili iz kranjske policijske uprave. Gorelo je na treh območjih v naravi. V vseh primerih ob železniški progi in zaradi okvare zavor na tovornem vlaku. Požar pod Socerbom je v večji meri pod nadzorom in se ne širi več.

V okolici Radovljice je gasilo okoli 107 gasilcev iz 13 gasilskih enot ter helikopter Slovenske vojske iz zraka. Gasilci so še na kraju in pregledujejo območje zaradi potencialnih žarišč, so še navedli pri policiji. Tuja krivda je izključena. Ogrožen ni bil nihče.

Požar pod Socerbom v večji meri pod nadzorom

Požar pod Socerbom se ne širi več, je popoldne dejal Jan Brodar iz koprske gasilske brigade. Popoldne je ogenj gasilo približno 150 ljudi ob pomoči sedmih helikopterjev in dveh kanaderjev. Ti dve letali je Italija kljub sprva drugačnim napovedim vendarle usmerila na to območje.

Vodja operative na Gasilski brigadi Koper Jan Brodar optimistično pričakuje noč. "Še naprej pa bomo izdatno zalivali meje požara, da se nam ne bi kje ponovil," je poudaril. Dodal je, da se še pojavljajo manjša žarišča, ki pa jih uspešno nadzorujejo. Upa, da bo tako ostalo tudi naprej.

Burja je popoldne nekoliko popustila, a se ni povsem umirila. "Še tako majhno žarišče pa se lahko ob pomoči burje v zelo kratkem času razvije v resen požar," je posvaril.

PREGLED DNEVNEGA DOGAJANJA

- Pri Kopru sredi dneva v 20 minutah štirje novi požari

- Gasilci še vedno poskušajo spraviti pod nadzor dve ključni požarišči, je ob 12. uri povedal vodja operative na Gasilski brigadi Koper Brodar. Po prvih grobih ocenah je požar zajel sto hektarjev površine, je dodal. Težko dostopno območje na meji med Slovenijo in Italijo je sicer poraščeno predvsem s sredozemskim grmičevjem.

- Tako kot ponoči je še vedno na delu približno 130 gasilcev. Pomagajo jim štirje helikopterji, dva slovenska in dva italijanska. Kmalu pričakujejo še slovenski policijski helikopter.

- Požar pri Socerbu je še vedno omejen, ne pa pogašen, je povedal Jan Brodar iz koprske gasilske brigade. Iz zraka imajo manj pomoči, kot bi si želeli. Italijanski kanader je spustil vodo samo enkrat, nato je moral iti na jug sosednje države. Rižanski vodovod kljub dodatnim težavam še zmore oskrbovati slovensko Istro z vodo.

Pri Kopru v 20 minutah štirje novi požari

Od 14.22 do 14.43 so na policijo prispele štiri prijave o novih požarih v okolici Kopra. Zagorelo je ob povezovalni cesti AC Senožeče–Čebulovca (pogorel je en hektar travnika), ob regionalni cesti Divača–Senožeče (pogorelo je deset kvadratnih metrov podrasti gozda), ob lokalni cesti Sežana–Vrhovlje pri kamnolomu (pogorelo 500 kvadratnih metrov travnate površine) in ob lokalni cesti Sežana–Vrhovlje pred naseljem v Vrhovlje (pogorelo 0,5 hektarja travnika).

Socerb | Foto: Civilna zaščita Foto: Civilna zaščita

Na italijanski strani so z gašenjem na dobri poti

Na italijanski strani so po poročanju Primorskega dnevnika z gašenjem požara na dobri poti. Krajani Prebenega, ki so noč preživeli v dolinski telovadnici, so se ob 9. uri lahko vrnili v svoje domove.

Tudi zaradi požara pri Socerbu je bila oskrba slovenske Istre s pitno vodo v torek še posebej ogrožena. Rižanski vodovod je zato pozval k maksimalnemu varčevanju. Danes so razmere podobne.

Gasilci se danes čim bolj izogibajo črpanju iz hidrantnega omrežja Rižanskega vodovoda in se poskušajo priključiti na Kraški vodovod, je povedal Brodar.

Ponoči se je sicer za kratek čas zmanjšal pritok vode s Krasa v Istro. Počila je več kot 80 let stara litoželezna cev, vendar so delavci hitro vzpostavili obvod, je povedal vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo Darij Križman. Iz Kraškega vodovoda tako tudi danes priteka skoraj tretjina vse vode v Rižanskem vodovodu.

Zaradi požara pod Socerbom aktiviran državni načrt za požare v naravnem okolju

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je zaradi pojava obširnega požara v naravnem okolju na območju pod Socerbom v občini Koper v torek ob 17. uri aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Kot je pojasnil Brodar, lahko zato angažirajo več sil iz celotne države, poleg tega pa stroške intervencije plača država. Trenutno so na delu gasilci iz širše primorske regije, popoldne jih bodo zamenjali gasilci iz Notranjske.

Včeraj so se gasilci s požarom borili ves dan

S pomočjo kanaderjev in helikopterjev so se gasilci s požarom v torek borili ves dan, okoli 21. ure pa sta bili aktivni še dve žarišči.

Zračne sile ponoči niso gasile, je pa pomoč iz zraka predvidena tudi danes, je pojasnil David Hrvatin iz koprske gasilske brigade. V torek so požar gasili tudi s tremi slovenskimi vojaškimi helikopterji, slovenskim letalom pilatus, dvema italijanskima helikopterjema in dvema italijanskima kanaderjema.

Socerb, požar
Novice Pod Socerbom aktivni še dve žarišči, gasilce skrbi burja #foto #video

 

Novice Hrvaška v plamenih: sredi noči evakuirali obiskovalce klubov #video
Ne spreglejte