Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 8. 2022,
13.40

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

10

Natisni članek

italija Slovenija požar

Torek, 9. 8. 2022, 13.40

1 leto, 8 mesecev

Pod Socerbom aktivni še dve žarišči, gasilce skrbi burja #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

10

Socerb, požar | Foto STA

Foto: STA

Ob 2.11 je pod naseljem Socerb v občini Koper zagorelo na težko dostopnem terenu. Gasilcem je požar do osme ure zjutraj uspelo omejiti, vendar se je opoldne znova razširil. Navedbe Primorskih novic, da so za prebivalce Ospa odredili evakuacijo, je vodja intervencije zanikal. Požar še ni pod nadzorom. Burja usmerja ogenj navzdol po Kraškem robu proti Ospu in Prebenegu.

Po besedah vodje nočne izmene Davida Hrvatina sta trenutno aktivni še dve žarišči, je pa požar pod nadzorom. Ponoči gasilci ne bodo imeli pomoči iz zraka, se bo pa ta vrnila v sredo. Skrbi jih predvsem burja.

"Z nočjo so zračne sile zaključile z gašenjem, imeli smo tudi menjavo izmene," je najnovejše stanje na terenu za STA povzel Hrvatin iz koprske gasilske brigade. Na terenu je okoli 120 gasilcev s Severne Primorske.

Trenutno sta aktivni še dva žarišči, ki pa sta pod nadzorom. "Problem je, da se krepi burja, nekaj težav imamo tudi z vodo. S Kraškim vodovodom se usklajujemo, kako bi jo zajeli," je še dodal.

Hrvatin upa, da bodo gasilci v kratkem žarišči odpravili, je pa za sredo ponovno načrtovana pomoč iz zraka, je še pojasnil.

Fotogalerija
1 / 5

Požarišče sega čez slovensko-italijansko mejo. Jan Brodar iz koprske gasilske brigade je okoli 18. ure ocenil, da je "mogoče zdaj zadeva malo bolj pod nadzorom."

"Težko se prebijamo"

Posredujejo gasilci JZ GB Koper in celotna Obalna gasilska zveza ter druga društva, skupno 78 gasilskih enot. Prisotni so tudi italijanski gasilci. Požar, ki je zajel območje okoli 15 hektarov in se zaradi vetra širi, gasijo trije helikopterji Slovenske vojske in letalo pilatus ter italijanska helikopterja.

"Upamo, da nam bo do večera, dokler nam bodo letalske sile lahko pomagale, uspeli spraviti požar kolikor toliko pod nadzor," je še dejal Brodar. Letalske sile so še posebej pomembne zaradi nedostopnega terena. "Moramo vleči tudi do kilometer dolge gasilske linije. Izredno težko se prebijamo," je pojasnil. Dodal je, da bo po vremenski napovedi zmerna burja pihala tudi ponoči, jutri in pojutrišnjem.

Pomoč pri gašenju iz zraka nudi tudi italijanski kanader. "Trenutno je aktiviranih 66 gasilskih enot in okoli 120 gasilcev. Na požarišču so tudi italijanski gasilci. Zaprta je državna cesta med Gabrovico in mejnim prehodom Osp v občini Koper," so sporočili v popoldanskem poročilu Uprave za zaščito in reševanje. | Foto: STA , Pomoč pri gašenju iz zraka nudi tudi italijanski kanader. "Trenutno je aktiviranih 66 gasilskih enot in okoli 120 gasilcev. Na požarišču so tudi italijanski gasilci. Zaprta je državna cesta med Gabrovico in mejnim prehodom Osp v občini Koper," so sporočili v popoldanskem poročilu Uprave za zaščito in reševanje. Foto: STA ,

Evakuacije ni bilo, ogroženo ni bilo nobeno življenje in nobena hiša 

Prehospitalna enota Obala je na kraju dogodka oskrbela enega gasilca, ki se je nadihal dima, prepeljali so ga v Splošno bolnišnico Izola.

Ob 17. uri je poveljnik Civilne zaščite RS z ustno odredbo aktiviral Državni načrt ob velikem požaru v naravnem okolju. Aktivirana je bila tudi dežurna ekipa NMP, ki bo zagotavljala nujno medicinsko pomoč gasilcem in ostalim enotam na terenu.

"Na poti je še eno letelo kanader za pomoč pri gašenju. Trenutno je najbolj kritično pod vasjo Osp, kjer poskušajo gasilci zadržati ogenj, da ne preskoči ceste in se približa hišam. Nihče od prebivalcev še ni evakuiran. Nekaj turistov v nastanitvah v bližini se je zaradi dima samoiniciativno umaknilo," so še zapisali v sporočilu.

Več portalov je poročalo, da v Ospu poteka evakuacija, vendar je vodja intervencije Brodar povedal, da je ni odredil.

Na požarišču se ravno pripravljajo na menjavo izmen. Okoli 19. bo prišlo novih 120 gasilcev, ki bodo zamenjali utrujene kolege.

Brodar je poudaril, da v nobenem trenutku ni bilo ogroženo nobeno življenje in nobena hiša, zato niso sprožili nobene evakuacije. Iz preventivnih razlogov je le podjetje CPK umaknilo delavce iz predora, ki ga v bližini gradijo za drugi tir.

Kaže pa, da je drugače v sosednjih vaseh na italijanski strani meje. Primorski dnevnik poroča, da župan občine Dolina Sandy Klun pripravlja odredbo za evakuacijo Prebenega in Križpota.

Po poročanju tržaškega časopisa je popoldne zagorelo tudi na treh krajih med Opčinami in mejo s Slovenijo, vendar je tam ogenj že pod nadzorom.

Uprava RS za zaščito in reševanje je za gašenje požara uporabila tudi avtocisterne, ki so bile sicer namenjene v vodarno Cepki. Zato Rižanski vodovod opozarja, da vode zmanjkuje in poziva k skrajnemu varčevanju.

Čeprav je gasilcem požar zjutraj uspelo omejiti, se je ta okoli 12. ure znova razširil. 

Po do zdaj znanih podatkih je uničenih deset hektarjev grmičevja na težko dostopnem terenu med Ospom v Sloveniji in Prebenegom v Italiji.

Nekateri prebivalci so zaradi vročine in gostega dima zapustili svoje domove.

Nekaj tovornjakov, ki bi pripeljali vodo s Planinskega polja, so morali preusmeriti

V preteklih dneh se je poraba vode v slovenski Istri nekoliko povečala, medtem ko so se razpoložljive količine manjšale. Kot so sporočili z Rižanskega vodovoda, so včeraj zaprosili za povečanje števila prevozov s Planinskega polja s cisternami, a so morali danes nekaj tovornjakov preusmeriti za gašenje požara pod Socerbom.

Za razliko od nekaterih drugih delov Slovenije v Istri še ni bilo dežja, ki bi vsaj malo omilil sušo. Posledično se je še zmanjšala izdatnost vseh virov, iz katerih se napaja Rižanski vodovod.

Iz podtalnice Rižane zdaj črpajo 150 litrov vode na sekundo, še 50 jih preusmerijo v strugo. Na črpališču Gabrieli pri Sečovljah dobijo le še 30 litrov vode na sekundo. Suši se tudi vodni vir Gradole na Hrvaškem, tako da Istarski vodovod Buzet Rižanskemu dostavlja 55 litrov vode na sekundo namesto 60.

Poraba se je v preteklih dneh povečala na 340 litrov vode na sekundo oziroma 29 tisoč kubičnih metrov na dan.

V teh razmerah ne zadoščajo več niti dodatne količine vode, ki jih pripeljejo s cisternami, so ugotovili na Rižanskem vodovodu. Včeraj so iz Unice dobili 1.615 kubičnih metrov vode. Upravo RS za zaščito in reševanje so zaprosili za povečanje količine, vendar je načrte prekrižal požar pod Socerbom. Namesto v vodarno Cepki so morali nekaj cistern peljati tja.

Zato z Rižanskega vodovoda Koper opozarjajo vse porabnike, da "je trenutno edini izhod v maksimalnem varčevanju in upoštevanju vseh omejitev in prepovedi".

Laboratorij
Novice V Sloveniji kmalu bogatejši za največji požarni laboratorij v regiji #foto
Novice Med polnjenjem zagorel mobilni telefon, takšne so posledice #foto
Novice Hrvaška v plamenih: sredi noči evakuirali obiskovalce klubov #video
Ne spreglejte