SiolNET. Novice Slovenija
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji kmalu bogatejši za največji požarni laboratorij v regiji #foto

0,51

termometer

Laboratorij | Nov objekt bo tudi sedež nedavno ustanovljenega oddelka za raziskave požarno varnega in trajnostno grajenega okolja, ki je rezultat projekta Frissbe iz programa Evropske unije Obzorja 2020. | Foto: STA
Nov objekt bo tudi sedež nedavno ustanovljenega oddelka za raziskave požarno varnega in trajnostno grajenega okolja, ki je rezultat projekta Frissbe iz programa Evropske unije Obzorja 2020. Foto: STA

Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) bo v začetku septembra v Logatcu odprl nov požarni laboratorij. Po navedbah zavoda bo šlo za največji in edini tovrstni objekt v tem delu Evrope, ki bo omogočil nadaljnji razvoj in znanstveno odličnost na področju preizkušanja požarnih lastnosti materialov in konstrukcij.

Gradnja laboratorija, ki bo na skoraj 3.500 kvadratnih metrih površine zavodu zagotavljal zmogljivosti za testiranje požarne odpornosti proizvodov slovenske in tuje industrije, se je začela spomladi 2020. Objekt ima dve veliki peči, pripadajočo čistilno napravo in preostalo sodobno opremo za testiranje preizkušancev od mikro ravni do velikosti štirikrat osem metrov.

iRobot, Roomba Digisvet Robotski sesalci: prihaja velika sprememba, vsi niso navdušeni
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

Odprli ga bodo septembra

Investicija je skupaj z nakupom opreme znašala skoraj 11 milijonov evrov, so danes sporočili z ZAG. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je k znesku prispevalo dva milijona evrov, za preizkuševalno opremo pa je bilo prek projekta InnoRenew namenjenih 2,8 milijona evrov kohezijskih sredstev.

Slovesno bodo laboratorij odprli v petek, 2. septembra.

Juliana Trail 5 Soča. Krasna si, bistra hči planin. Novice Nočno kopanje se je za dekleti sprevrglo v pravo moro

Gre za enega izmed projektov EraChair 

Nov objekt bo tudi sedež nedavno ustanovljenega oddelka za raziskave požarno varnega in trajnostno grajenega okolja, ki je rezultat projekta Frissbe iz programa Evropske unije Obzorja 2020. Gre za enega od zgolj štirih projektov EraChair, ki jih je do zdaj dobila Slovenija. Poglavitni cilji tega oddelka so dvig ugleda ZAG v širšem raziskovalno-razvojnem prostoru, vključno z dvigom njegove znanstvene odličnosti in prilagoditvami za še bolj uspešno pridobivanje virov financiranja nacionalnih in mednarodno konkurenčnih raziskav, so še pojasnili.

Odpadno blato Novice Nenavadna nesreča, ki se je končala srečno Vučine Trendi Naval turistov na Pelješac, razmišljajo o uvedbi vstopnine

Zavod za gradbeništvo Slovenije je osrednja znanstveno-raziskovalna ustanova na področju gradbeništva v Sloveniji. Glavnino dejavnosti zavoda predstavljajo raziskave in razvoj na področju konstrukcij, materialov in okoljskih tehnologij, v katere je vedno bolj sistematično vključena tudi požarna varnost, so sklenili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin