SiolNET. Trendi Potovanja
3,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Naval turistov na Pelješac, razmišljajo o uvedbi vstopnine

3,58

termometer

Žuljana |  | Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Z odprtjem novega mosta se je ena od vasic na Pelješcu z eno od najlepših plaž na Jadranu znašla v zagati: k njim se zgrinjajo množice obiskovalcev, za katere imajo preprosto premalo prostora.

"Ljudem sem govoril, naj si zapomnijo 26. julij, saj nam most ne bo prinesel ničesar dobrega. No, zdaj imamo polno dnevnih turistov, ki na plaži pečejo čevapčiče, ničesar ne zapravijo, saj s seboj privlečejo hladilnike, za seboj pa pustijo smeti. Prihaja množični turizem," je novinarjem Večernjega lista potarnal prebivalec Žuljane, vasice na južni obali Pelješca.

Mirna vas kraj se je spremenila v natrpano letovišče

Žuljana je do zdaj veljala za skriti biser in mirno destinacijo, kjer si je bilo mogoče res oddahniti, predvsem pa uživati na tamkajšnji plaži Vučine, ki jo razglašajo za eno od najlepših na Jadranu.

Vučine | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Infrastruktura ne prenese takšnih množic

Odkar pa je odprt novi most na Pelješac, se v Žuljano in na plažo Vučine zgrinjajo množice, na kopanje jih dovažajo celo avtobusi, in infrastruktura v vasi poka po šivih. Primanjkuje parkirnih mest, obiskovalci za seboj na plaži puščajo odpadke in, ker primanjkuje javnih stranišč, tudi iztrebke.

Vučine | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

"O naši vasi nikar ne pišite lepo, da ne bo prišel še kdo. Že zdaj je nevzdržno," so novinarje Večernjega lista prosili domačini, "infrastruktura tega ne prenese, pa tudi mi imamo dovolj. Ljudje kradejo sadje, parkirajo pod oljkami in po dvoriščih."

Razmišljajo o uvedbi vstopnine

Zaradi nevzdržnih razmer že razmišljajo, da bi na cesti do vasi postavili zapornico in pobirali vstopnino ter s tem odvrnili vsaj del dnevnih obiskovalcev, od katerih, kot pravijo, nimajo nobene koristi, ampak jim prinašajo le težave.

Preberite še:

Neum Trendi V Neumu so zaskrbljeni: Zaradi Pelješkega mostu ne bo več gostov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin