Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 6. 2021,
17.07

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

5

Natisni članek

ÖBB javni prevoz potniški vlak vlak Južna železnica Trst Dunaj Furlanija-Julijska krajina Slovenske železnice

Petek, 11. 6. 2021, 17.07

2 leti, 10 mesecev

Sanje Franca Jožefa o Južni železnici ponovno uresničene

Znova vsakodnevni par direktnih vlakov med Dunajem in Trstom #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

5

Avstrijska prestolnica Dunaj in nekoč največje avstrijsko pristanišče Trst sta od danes znova vsak dan povezani z direktnim potniškim vlakom, kar bo okrepilo tudi povezanost Slovenije s Trstom in od tod ostalimi kraji v Italiji.

Od danes bo EuroCity vlak Emona, ki je do zdaj povezoval Dunaj in Ljubljano (pred leti pa celo Dunaj in Reko) zapeljal po celotni trasi Južni železnice, ki povezuje Dunaj in Trst.

V Ljubljani bo vlak EuroCity formalno sicer v obeh smereh spremenil številko, vendar pa del njegovih vagonov zagotavlja neposredno povezavo med krajema, ki ju je železna cesta povezala pred skoraj 164 leti.

Fotogalerija
1 / 12

Nekoč najpomembnejše slovensko železniško okno z Italijo je pred leti skoraj povsem utonilo

Davnega leta 1857, natančneje 27. julija, se je avstrijski cesar Franc Jožef I pripeljal z vlakom z avstrijske prestolnice Dunaj mimo Gradca, Maribora, Celja, Ljubljane, Postojne, Sežane, Opčin in Nabrežine (Aurisina) do takrat največjega avstrijskega obmorskega pristanišča Trst, kar je predstavljalo odprtje Južne železnice.

Novice Rojstni dan železne ceste, ki je prva prečkala vso Slovenijo #video #foto

Ta je še danes najpomembnejše slovensko železniško okno v Avstrijo in Italijo, a je po osemdesetih letih prejšnjega stoletja potniški promet čez Sežano in Opčine praktično izumrl.

Nova povezava izkorišča dozdajšnjo EuroCity povezavo med Dunajem in Ljubljano, kljub spremembi številke vlaka pa je povezava med Dunajem in Trstom. | Foto: Ana Kovač Nova povezava izkorišča dozdajšnjo EuroCity povezavo med Dunajem in Ljubljano, kljub spremembi številke vlaka pa je povezava med Dunajem in Trstom. Foto: Ana Kovač

Ali še pomnite?

Le redki se še spomnijo Simplon Expressa, ki je nekoč povezoval Beograd in Pariz čez Zagreb, Ljubljano, Benetke, Milano in Lozano (preden so ga dokončno ukinili so ga skrajšali do Vinkovcev na eni strani ter skrajšali in preusmerili v Ženevo na drugi strani).

Povezava med Dunajem in Trstom je vsakodnevna v obe smeri. | Foto: Ana Kovač Povezava med Dunajem in Trstom je vsakodnevna v obe smeri. Foto: Ana Kovač

Malo bližje v spominu pa sta InterCity vlaka Kras in Casanova – prvi je povezoval Zagreb in Benetke (mimo Trsta) z najboljšimi vagoni, ki so jih takrat premogle slovenske in hrvaške železnice, Casanovo pa so zagotavljali slovenski nagibni vlaki, ki danes vozijo vlake ICS med Mariborom in Ljubljano ter občasno Koprom (zato so nekateri napisi na teh slovenskih vlakih tudi v italijanščini). Le bled spomin pa sta tudi direktna para vlakov med Budimpešto in Benetkami, en par v dnevnem in en v nočnem času.

Prvo vožnjo novega EuroCity vlaka z Dunaja v Trst je spremljalo vodstvo avstrijskih državnih železnic in družbe Slovenske železnice - potniški promet. | Foto: Ana Kovač Prvo vožnjo novega EuroCity vlaka z Dunaja v Trst je spremljalo vodstvo avstrijskih državnih železnic in družbe Slovenske železnice - potniški promet. Foto: Ana Kovač

Najprej Ljubljana in Trst, zdaj Dunaj in Trst, kaj bo sledilo?

Večji del prejšnjega desetletja sta Slovenija in Italija imeli neslavni sloves dveh sosednih evropskih držav, ki kljub obstoju železniške proge med njima nista imeli neposredne železniške povezave.

Novice Slovo še od zadnjega vlaka med Slovenijo in Italijo

Temu je prišel konec devetega septembra 2018, ko so ponovno zapeljali potniški vlaki med Ljubljano in Trstom oziroma Vidmom (odmislimo si, da je epidemija začasno ustavila tudi to povezavo).

vlak
Novice Med Ljubljano in Trstom ponovno zapeljali potniški vlaki #video #foto

Želje o obnovi intenzivnejših povezav prek Sežane in Opčin so do danes ostale neuslišane, a z današnjim dnem dobivajo Avstrija ter slovenska Štajerska in Zasavje neposredno povezavo s Trstom brez prestopanja v Ljubljani, enako pa tudi Trst ter Primorska in Notranjska neposredno povezavo z Gradcem in Dunajem.

Z današnjim dnem dobivajo Avstrija ter slovenska Štajerska in Zasavje neposredno povezavo s Trstom brez prestopanja v Ljubljani, enako pa tudi Trst ter Primorska in Notranjska neposredno povezavo z Gradcem in Dunajem. | Foto: Ana Kovač Z današnjim dnem dobivajo Avstrija ter slovenska Štajerska in Zasavje neposredno povezavo s Trstom brez prestopanja v Ljubljani, enako pa tudi Trst ter Primorska in Notranjska neposredno povezavo z Gradcem in Dunajem. Foto: Ana Kovač

Trst je izhodišče za nadaljnje povezave z Italijo, Švico in Francijo, Dunaj pa za Češko, Poljsko, Slovaško, ob tem pa še vedno upamo, da je novi EuroCity le uvod v obnovo ostalih vlakov na Južni železnici, ki so neposredno povezovali evropska mesta tudi daleč stran.

Darja Kocjan, Slovenske železnice
Novice Letos v Sloveniji še 23 novih potniških vlakov, do konca 2022 jih bo skupaj 52

Skupno prizadevanje treh držav

Novo povezavo so s skupnimi močmi ustvarile avstrijske državne železnice ÖBB, Slovenske železnice in dežela Furlanija-Julijska Krajina. "Vesel sem, da lahko 164 let po vožnji prvega vlaka na tej progi oživimo to težko pričakovano neposredno povezavo od Dunaja prek Ljubljane do Trsta," je povedal direktor ÖBB Andreas Matthä.

Direktorica družbe Slovenske železnice - potniški promet Darja Kocjan | Foto: Ana Kovač Direktorica družbe Slovenske železnice - potniški promet Darja Kocjan Foto: Ana Kovač

Vlak z Dunaja odpelje zjutraj in pride v Trst sredi popoldneva, iz Trsta pa se vrača zgodaj popoldne s prihodom na Dunaj v poznih večernih urah. Sodelujoče železnice so za mednarodne potnike pripravile ugodne ponudbe, ki so občutno znižane glede na njihov redni cenik. Iz Maribora do Trsta je tako cena vozovnice drugega razreda, ki vključuje rezervacijo sedeža, od 14,30 evra (količine najugodnejših vozovnic so omejene), ugodne cene pa so predvidene tudi za večino drugih relacij novega EuroCity vlaka, ki prevozi celo Južno železnico.

Preberite še:

Kočevska proga
Novice Na kočevski progi se je uril Bond, James Bond
Trg Evrope, Nova Gorica
Novice Biseri, dediščina in neizkoriščene priložnosti Bohinjske proge #video
Ne spreglejte