SiolNET. Novice Slovenija
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
160. obletnica Južne železnice, ki pri nas poteka od Šentilja do Sežane

Rojstni dan železne ceste, ki je prva prečkala vso Slovenijo #video #foto

0,68

termometer

V Borovnici so se danes slovesno spomnili leta 1857, ko je na današnji dan zapeljal prvi vlak Južne železnice med Dunajem in Trstom. Kako pomembna je (bila) ta železnica, priča dejstvo, da je bil med potniki sam avstrijski cesar Franc Jožef I.

Ni naključje, da se tega datuma s ponosom spominjajo prav v Borovnici, mestecu na obrobju Ljubljanskega barja. Ne le zato, ker je železnica tako Borovnici kot drugim krajem, kamor je prišla, prinesla razmah v številu prebivalcev in razvoju, ne le zato, ker so Štajerska, Zasavje, Ljubljana, Notranjska in Primorska železnico dobili (veliko) prej, temveč tudi zato, ker je železnica prinesla viadukt, ki je več desetletij veljal za največji zidani most osrednje Evrope.

Vojna ga je porušila, a spomini na Borovniški viadukt bodo večni

Viadukta ni več, najprej sta ga načela zob časa in vztrajna moč vode, nato pa ga je pokončalo nemirno dogajanje druge svetovne vojne.

vlak Južna železnica | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

A spomini nanj ostajajo, tudi na grbu občine Borovnica. Ta prav danes zaradi vsega, kar je železnica prinesla temu mestecu, 20 kilometrov (in približno toliko minut z vlakom) oddaljenemu od središča slovenskega glavnega mesta, proslavlja svoj občinski praznik.

Novo življenje za staro traso proge

Na današnji slovesnosti na železniški postaji Borovnica so v prostorih njene čakalnice odprli razstavo Stara proga – nove zgodbe, na kateri študentje arhitekture ljubljanske univerze predstavljajo svoje poglede na možnosti novega življenja za staro traso Južne železnice pri Borovnici.

Izvirno traso Južne železnice pri Borovnici so morali opustiti, ko je leta 1944 postalo jasno, da Borovniškega viadukta po vseh poškodbah, ki so ga doletele, ne bodo več obnavljali.

Najprej Borovnica, potem pa borovnice

Razstava bo na ogled tudi v soboto, 29. julija, ko v Borovnici pripravljajo Praznik borovnic in noč Borovnic(e). Poskrbeli so za bogat program in v duhu časa bodo ob odprtju obiskovalcem omogočili prihod z muzejskim vlakom iz Ljubljane ter vožnjo s starodobnim avtobusom v Tehnični muzej v nekaj kilometrov oddaljeno Bistro.

Rojstni dan Južne železnice med Dunajem in Trstom | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

Borovnica sicer ni imela avtohtonih borovnic, a se je izkazalo, da njeno podnebje izjemno dobro ustreza temu gozdnemu sadežu, kar so domačini hitro izkoristili. A vendarle opozarjajo: Borovnica imena ni dobila po borovnicah, temveč so borovnice prišle v Borovnico, ker jim je tam lepo.


Foto: oglejte si utrinke z vožnje po Južni železnici


Rojstni dan Južne železnice med Dunajem in Trstom | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

Rojstni dan Južne železnice med Dunajem in Trstom | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 58
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin