Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
1. 3. 2018,
19.05

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

1

Natisni članek

pametni telefoni Sony Huawei Samsung MWC 2018

Četrtek, 1. 3. 2018, 19.05

6 let, 1 mesec

Mobile World Congress 2018: nove mobilne naprave

To so novi mobilni telefoni, ki so navduševali v Barceloni

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

1

MWC18 | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Nemogoče (in tudi nesmiselno) bi bilo zajeti vse nove mobilne naprave, ki bi jih lahko videli na letošnjem dogodku Mobile World Congress. Izbrali smo najpomembnejše in še nekatere, ki nekoliko izstopajo.

Predstavitve novih naprav za končne uporabnike niso glavni poudarek največjega svetovnega dogodka mobilnih komunikacij, a vendarle plenijo veliko pozornosti javnosti, saj gre za naprave, ki bodo pristale v naših žepih.

Lepo se bere: Siol.net na zaslonu pametnega telefona Samsung Galaxy S9. | Foto: Srdjan Cvjetović Lepo se bere: Siol.net na zaslonu pametnega telefona Samsung Galaxy S9. Foto: Srdjan Cvjetović

Samsung: devetki s kamero, ustvarjeno povsem na novo

Največ zanimanja, tudi sodeč po dolgi vrsti povabljenih na predstavitev, je gotovo požel Samsung, ki je predstavil novinca Galaxy S9 in Galaxy S9+. O svetovni premieri smo že poročali, od tam pa lahko povzamemo besede njunih snovalcev, ki pravijo, da sta "ustvarjeni za dobo, v kateri se uporabniki vedno pogosteje izražajo in vedno več komunicirajo s slikami, videi in emojiji".

Personalizirani emojiji kot nadgradnja vizualne komunikacije temeljijo na obogateni/nadgrajeni resničnosti (Augmented Reality). | Foto: Srdjan Cvjetović Personalizirani emojiji kot nadgradnja vizualne komunikacije temeljijo na obogateni/nadgrajeni resničnosti (Augmented Reality). Foto: Srdjan Cvjetović

Največ novosti in izboljšav na devetkah je prav na področju slike in videa. Tako je med funkcijskimi poudarki možnost počasnega videa (Slow Motion), ki omogoča do 960 posnetkov v sekundi, kar je 40-kratna upočasnitev in idealna možnost za spoznavanje vsega, česar naše oko ne more ujeti. Tu so še personalizirani emojiji, ki jih omogoča obogatena/nadgrajena resničnost (Augmented Reality).

Prednaročila za novi devetki so se že začela tudi v Sloveniji, med drugim tudi pri Telekomu Slovenije. Slovenija bo prva država jadranske regije, kjer na posebnem dogodku uradno predstavili novinca, v preostalih državah regije pa se bodo predstavitve vrstile v naslednjih osmih dneh.

Priporočena maloprodajna cena je 849 evrov za "navadno" devetko in 949 evrov za devetko s plusom, a je ta znesek mogoče občutno znižati ob vezavi naročniškega razmerja pri svojem mobilnem operaterju. | Foto: Srdjan Cvjetović Priporočena maloprodajna cena je 849 evrov za "navadno" devetko in 949 evrov za devetko s plusom, a je ta znesek mogoče občutno znižati ob vezavi naročniškega razmerja pri svojem mobilnem operaterju. Foto: Srdjan Cvjetović

Uradne predstavitve po državah bodo končali do 16. marca, ko se bo v številnih državah po svetu, tudi pri nas, uradno začela maloprodaja pri operaterjih in v izbranih trgovinah. Priporočena maloprodajna cena je 849 evrov za "navadno" devetko in 949 evrov za devetko s plusom, a je ta znesek mogoče občutno znižati ob vezavi naročniškega razmerja pri svojem mobilnem operaterju.

Galaxy S9 in Galaxy S9+ bosta v Sloveniji predstavljeni že 7. marca, kajti Slovenija bo prva država v jadranski regiji, kjer bo ta dogodek, v naslednjih osmih dneh bodo sledile še preostale.

Huawei: tokrat v ospredje prenosnik in tablice

Največ navdušenja na Huaweijevi predstavitvi je (razen pri cenah) priboril nov prenosni računalnik MateBook X Pro. | Foto: Srdjan Cvjetović Največ navdušenja na Huaweijevi predstavitvi je (razen pri cenah) priboril nov prenosni računalnik MateBook X Pro. Foto: Srdjan Cvjetović

Povedali so jasno in glasno: svojo največjo novost letošnjega prvega polletja, telefone, ki bodo nasledili desetko v seriji P in bodo nosili oznako P20, bodo predstavili 27. marca v Parizu.

A daleč od tega, da kitajski Huawei ne bi imel kaj lepega in zanimivega pokazati tudi v Barceloni. Največ navdušenja (razen pri cenah) je vzbudil nov prenosni računalnik MateBook X Pro.

Slovenije ni med prvimi državami, kjer bo Huawei začel prodajo svojega novega prenosnika: ali je morda za to "zaslužna" cena? | Foto: Srdjan Cvjetović Slovenije ni med prvimi državami, kjer bo Huawei začel prodajo svojega novega prenosnika: ali je morda za to "zaslužna" cena? Foto: Srdjan Cvjetović

Prvi mož Huaweijeve enote za potrošniške naprave Richard Yu je na predstavitvi dan pred odprtjem Mobile World Congressa povedal, da z njim "prinašajo inovacije iz sveta pametnih telefonov v svet prenosnih računalnikov". V mislih je imel predvsem biometrično preverjanje pristnosti (prstni odtis, šarenica) in hitro polnjenje.

Zelo všečna novost novega Huaweijevega prenosnika MateBook X Pro je umestitev kamere na tipkovnico oziroma vanjo. Ko kamere ne potrebujemo, je varno pospravljena med tipkami, nato pa je s pritiskom tipke v hipu pripravljena na akcijo. | Foto: Srdjan Cvjetović Zelo všečna novost novega Huaweijevega prenosnika MateBook X Pro je umestitev kamere na tipkovnico oziroma vanjo. Ko kamere ne potrebujemo, je varno pospravljena med tipkami, nato pa je s pritiskom tipke v hipu pripravljena na akcijo. Foto: Srdjan Cvjetović

Na ogled so prvič postavili tudi nove tablice MediaPad M5 v treh izvedbah glede na velikost shrambnega prostora (in posledično tudi z različno ceno). Vse imajo povezljivost za omrežja LTE/4G, največja pa je v izvedbi Pro, ki med svojimi nadgradnjami ponuja tudi pisalo M-Pen.

Če že omenjamo uporabniške naprave, ne bi smeli spregledati niti prvega uporabniškega modema za omrežja 5G (ki jih sicer še ni v javni rabi), saj je to en kazalnik več, da letos vendarle lahko pričakujemo zagon prvih komercialnih omrežij pete generacije.

Vse konfiguracije nove Huaweijeve tablice MediaPad M5 | Foto: Srdjan Cvjetović Vse konfiguracije nove Huaweijeve tablice MediaPad M5 Foto: Srdjan Cvjetović

Sony: vsebina je kralj

Pri vseh svojih (zlasti premijskih) pametnih telefonih je Sony vedno dobro izkoriščal svoje močno zaledje na področju glasbenih in filmskih vsebin ter vrhunske obdelave zvoka in slike. Nova telefona Xperia XZ2 in XZ2 Compact bosta, kot kaže, to vlogo častno nadaljevala.

Sony Xperia XZ2 ima zaslon s premerom 14,5 centimetra, manjši XZ2 Compact pa meri 12,7 centimetra. | Foto: Srdjan Cvjetović Sony Xperia XZ2 ima zaslon s premerom 14,5 centimetra, manjši XZ2 Compact pa meri 12,7 centimetra. Foto: Srdjan Cvjetović

Njuno jedro bo Qualcommov procesor Snapdragon 845, ki se med drugim lahko pohvali s gigabitnimi hitrostmi mobilnega podatkovnega prenosa. Večji XZ2 ima zaslon s premerom 5,7 palca (14,5 centimetra), manjši XZ Compact pa okroglih pet palcev, kar je 12,7 centimetra, imata pa zelo podobne lastnosti, ki vključujejo zaslonski prikaz HD+, stereo zvok, kovinsko ohišje, steklo Gorilla Glass 5 nad zaslonom.

Pri vseh svojih (zlasti premijskih) pametnih telefonih je Sony vedno dobro izkoriščal svoje močno zaledje na področju glasbenih in filmskih vsebin ter vrhunske obdelave zvoka in slike. Nova telefona Xperia XZ2 in XZ2 Compact bosta, kot kaže, to vlogo častno nadaljevala. | Foto: Sony Mobile Pri vseh svojih (zlasti premijskih) pametnih telefonih je Sony vedno dobro izkoriščal svoje močno zaledje na področju glasbenih in filmskih vsebin ter vrhunske obdelave zvoka in slike. Nova telefona Xperia XZ2 in XZ2 Compact bosta, kot kaže, to vlogo častno nadaljevala. Foto: Sony Mobile

Za kamero Motion Eye pravijo, da je svetovni prvenec, ki kot prva na mobilnem telefonu omogoča snemanje videoposnetkov v ločljivosti HDR in 4K kakovosti ter tudi počasne posnetke že z omenjeno hitrostjo (pravzaprav počasnostjo) 960 sličic v minuti. Kot smo že videli na Sonyjevi regijski predstavitvi na Dunaju, znajo njihovi fotografski senzorji res zaznati še najmanjši košček svetlobe v za naše oči popolni temi, kar zagotavlja resnično jasne posnetke tam, kjer naše oko ne zazna ničesar več.

Sony pri svojih pametnih telefonih ostaja zvest procesorjem Qualcomm. | Foto: Srdjan Cvjetović Sony pri svojih pametnih telefonih ostaja zvest procesorjem Qualcomm. Foto: Srdjan Cvjetović

Nokia: od nostalgije do prestiža

Podjetje HMD Global, ki ima pravice za uporabo blagovne znamke Nokia na mobilnih telefonih, je v Barceloni pokazalo kar pet novih telefonov – od preprostih modelov, ki svoje podpornike iščejo med nostalgiki, do premijske nadgradnje modela Nokia 8.

Nova prestižna nadgradnja telefona Nokia 8 ima v imenu pripis Sirocco - na sliki izvedba za kitajski trg. | Foto: HMD Global Nova prestižna nadgradnja telefona Nokia 8 ima v imenu pripis Sirocco - na sliki izvedba za kitajski trg. Foto: HMD Global

V paleti novih Nokij so tudi modeli srednjega razreda, a se niti letos niso odpovedali prizadevanjem, da trgu ponudijo (sicer prenovljeni) model, ki predvsem z imenom, a tudi s podobo močno spominja na eno od nekdanjih uspešnic znamke, ki je kraljevala na trgu mobilnih telefonov v zadnjem desetletju prejšnjega tisočletja – tokrat je to "banana" Nokia 8110.

Precejšnja mera nostalgije in podpora omrežjem 4G: to je Nokia 8110 4G, njena priporočena maloprodajna cena bo 79 evrov. | Foto: HMD Global Precejšnja mera nostalgije in podpora omrežjem 4G: to je Nokia 8110 4G, njena priporočena maloprodajna cena bo 79 evrov. Foto: HMD Global

O novostih s področja pametnih telefonov z imenom Nokia bomo podrobneje poročali naslednji teden z regijske predstavitve na Dunaju.

LG: vstop v svet umetne inteligence

Južnokorejski LG, ki je pred časom napovedal, da novih modelov ne bo več objavljal po časovnem kriteriju, je v Barceloni predstavil nadgradnjo svojega paradnega konja LG V30.

Novinec LG V30S ThinQ uvaja umetno inteligenco v kamero, s čimer je LG zmanjšal zaostanek na tem področju. Razlik v primerjavi z dozdajšnjim V30 sicer ni veliko, specifikacije in videz imata namreč skoraj enake, poleg tega pa LG obljublja, da bo umetna inteligenca vstopila tudi v "stari" LG V30 z ustrezno programsko nadgradnjo.

Kdor ima LG V30 (na sliki) in si želi novega LG V30S, ne bo imel težkega dela: le počakati bo moral na nadgradnjo programske opreme. | Foto: Matic Tomšič Kdor ima LG V30 (na sliki) in si želi novega LG V30S, ne bo imel težkega dela: le počakati bo moral na nadgradnjo programske opreme. Foto: Matic Tomšič

Tako, kot domala vsi proizvajalci mobilnih telefonov, se je tudi LG pohvalil, da so zdaj tudi ob najbolj pomanjkljivi svetlobi posnetki veliko boljši – kdo je pri tem bolj in kdo manj uspešen, bo treba preveriti v praksi.

 

Alcatel: ena, tri, pet

Blagovno znamko Alcatel pri mobilnih telefonih upravlja podjetje TCL, ki zatrjuje, da so dosežke pri panelih svojih televizorjev uspešno prenesli tudi na pametne telefone z imenom Alcatel. Ti bodo poslej razvrščeni v tri skupine: serijo 1, serijo 3 in serijo 5.

Kot skupni imenovalec svoje prenovljene ponudbe navajajo "privlačno obliko in najzahtevnejše funkcije za sprejemljivo ceno". Vsi novi alcateli med drugim imajo razmerje zaslona 18:9, vgrajenega Googlovega glasovnega pomočnika (Google Assistant) in biometrično razpoznavo, višja številka serije pa pomeni več zmogljivosti.

Na Alcatelovih telefonih je mogoče določiti, da ob odklepanju zaslona s prstnim odtisom različni prsti odpirajo različne programe. | Foto: Srdjan Cvjetović Na Alcatelovih telefonih je mogoče določiti, da ob odklepanju zaslona s prstnim odtisom različni prsti odpirajo različne programe. Foto: Srdjan Cvjetović

Telefoni iz Alcatelove serije 1 so med prvimi, ki imajo podporo za Android Oreo Go – različico Googlovega operacijskega sistema, ki je optimirana za naprave manjših zmogljivosti. Sicer pa je priporočena cena najugodnejšega telefona iz serije 1 tik pod stotimi evri, najdražji v seriji 5 pa ne dosega 300 evrov.

Seznam novih Alcatelovih mobilnih naprav dopolnjujejo dve novi tablici z operacijskim sistemom Android Oreo 8.1 in mobilni dostopni točki (Hotspot), ena s podporo hitrostim, ki jih opredeljuje standard Cat 12 (600 megabitov v sekundi), druga pa z nekoliko manj hitrim standardom Cat 7 (300 megabitov v sekundi).

V seriji 3, to je srednja od treh serij Alcatelovih telefonov, so trije novi telefoni. | Foto: Srdjan Cvjetović V seriji 3, to je srednja od treh serij Alcatelovih telefonov, so trije novi telefoni. Foto: Srdjan Cvjetović

Noa: desetka, ki izkorišča vso višino zaslona

Hrvaška blagovna znamka pametnih telefonov Noa (proizvajajo jih na Kitajskem) je bogatejša za tri nove pametne telefone serije N: N1, N7 in N10. Enka bo na voljo za slabih 150 evrov in jo poganja štirijedrni procesor Media Tek MT6739 s taktom poldrugega gigaherca, sedmica bo imela Sonyjevo kamero in senzor, osemjedrni procesor Media Tek MT6750 prav tako s taktom 1,5 gigaherca za ceno pod 250 evrov.

Hrvaška znamka mobilnih telefonov je bila tokrat drugič na dogodku Mobile World Congress, predstavili so tri nove mobilne telefone serije N. | Foto: Noa Mobile Hrvaška znamka mobilnih telefonov je bila tokrat drugič na dogodku Mobile World Congress, predstavili so tri nove mobilne telefone serije N. Foto: Noa Mobile

Najzmogljivejši letošnji barcelonski novinec iz Podravine bo za približno 300 evrov po zagotovilih proizvajalcih prvi poleg pametnega telefona iPhoneX izkoristil celo višino zaslona. Noina desetka med drugim ima dvojno Sonyjevo kamero z njihovim najnovejšim senzorjem IMX499 ter akumulator z zmogljivostjo 3.600 miliamperskih ur, ki skrbi, da bo osemjedrni procesor MediaTek MT6763 s taktom 2,3 gigaherca imel dovolj moči za svoje delo.

Cat: za tiste v res ekstremnih delovnih pogojih

Telefon Cat S60 z vgrajeno termalno kamero in visoko stopnjo odpornosti na zunanje vplive bo dobil naslednika v modelu, kakopak, S61. Termalno kamero so nadgradili pri ločljivosti in tudi pri obsegu delovanja, tako bo zdaj zaznala temperature do 400 stopinj Celzije in omogočala pretočni video termalnega posnetka (FLIR).

Termična kamera (FLIR) na telefonu Cat S61 zaznava temperature do 400 stopinj Celzije. Novost tega telefona pa je tudi možnost merjenja in spremljanja kakovosti zraka. | Foto: Srdjan Cvjetović Termična kamera (FLIR) na telefonu Cat S61 zaznava temperature do 400 stopinj Celzije. Novost tega telefona pa je tudi možnost merjenja in spremljanja kakovosti zraka. Foto: Srdjan Cvjetović

Novincu so dodali še nekatera orodja, ki so nujna za vse, ki delajo v ekstremnih pogojih. Najbolj zanimiva novost je tako možnost merjenja – ali celo sprotnega spremljanja – kakovosti zraka, nov pa je tudi laserski merilec razdalje, ki je uporaben za merjenje razdalj do deset metrov. Vse to poleg mnogih tradicionalnih primerov rabe, kjer telefoni Cat že od nekdaj pridejo prav – na primer za ugotavljanje toplotnih izgub v stavbah.

Cena bo, razumljivo, primerljiva najbolj premijskim modelom.

ZTE: možnosti in priložnosti dvojnega zaslona

Kitajski ZTE je razkril svoj novi telefon srednjega razreda z oznako Blade V9, a je več pozornosti na razstavnem prostoru pritegnil Axon M, ki je na nekaterih trgih drugod po svetu na voljo približno tri mesece. Njegova posebnost je dvojni zaslon, ki odpira kar nekaj možnosti. Lahko deluje kot en zaslon v dveh delih ali kot dva povsem neodvisna zaslona.

Dvojni zaslon: lahko sta neodvisna, lahko sta povezana z isto vsebino, lahko pa delujeta kot en velik zaslon. | Foto: Srdjan Cvjetović Dvojni zaslon: lahko sta neodvisna, lahko sta povezana z isto vsebino, lahko pa delujeta kot en velik zaslon. Foto: Srdjan Cvjetović

Kot zanimiv primer uporabe so na svojem razstavnem prostoru pokazali, kako dva nasproti sedeča lahko vsak na svojem zaslonu gleda isti film, ko pa telefon zložimo, ostane še vedno en zaslon.

ikimobile: značilen portugalski podpis

Drugačnost ne more ostati neopažena. Medtem ko imajo cenejši mobilni telefoni praviloma plastična ohišja, dražji pa kakšno kombinacije te ali one kovine in/ali stekla, so se pri portugalski znamki ikimobile odločili biti drugačni.

Kaj je zelo značilno za Portugalsko? Plutovina, seveda. Ali si jo predstavljate kot material za ohišje mobilnih telefonov?  | Foto: Srdjan Cvjetović Kaj je zelo značilno za Portugalsko? Plutovina, seveda. Ali si jo predstavljate kot material za ohišje mobilnih telefonov? Foto: Srdjan Cvjetović

Kako biti drugačen in hkrati na všečen način ohraniti svoj portugalski pridih? Z uporabo privlačnega in najbolj znanega portugalskega materiala za ohišje – plute! Prvi občutek ob prejemu telefona s plutovinastim ohišjem: lahek, topel, drugačen.

Energizer: "Kaj ti bo najdražji telefon, če ne zdrži niti en sam dan!"

Podjetje, ki ga do zdaj nismo srečevali med proizvajalci mobilnih telefonov, razvija svoj mobilni telefon z načelom "ni pomembno, kakšne so specifikacije, temveč je pomembno, da ne bo omagal".

Res, da bo nekoliko debelejši, a bo zato Energizerjev pametni telefon, za zdaj še v fazi prototipa, dovolj časa zagotavljal vso potrebno energijo tudi za najbolj intenzivne uporabnike. | Foto: Srdjan Cvjetović Res, da bo nekoliko debelejši, a bo zato Energizerjev pametni telefon, za zdaj še v fazi prototipa, dovolj časa zagotavljal vso potrebno energijo tudi za najbolj intenzivne uporabnike. Foto: Srdjan Cvjetović

Tako bo ta mobilni telefon, ki ga skupaj z več informacijami o njegovih podrobnostih pričakujemo še pred poletjem, nekoliko debelejši, ker bo imel za več kot 10 tisoč miliamperskih ur zmogljiv akumulator, a zato ne bo nobenega strahu, da bi ob še tako intenzivni neprekinjeni uporabi omagal pred koncem dneva – ob običajni uporabi pa tudi po več dneh ne.

Morali smo vprašati, ali se ne bojijo, da bo tako močan akumulator morda tvegan. "Ah, ne, mi vemo, kaj delamo, baterije in akumulatorji so naše bistvo in o tem smo prepričani," nam je odgovoril njihov predstavnik.

Ne spreglejte