SiolNET. Digisvet Vtisi
2,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Eden od najboljših letošnjih telefonov ima vse, kar potrebujete #LGV30

2,40

termometer

LG V30 je zadnji res vrhunski pametni telefon v sezoni 2017. Opišemo ga lahko podobno kot spomladi njegovega manjšega in starejšega brata LG G6: odlična naprava, ki ji je mogoče očitati nekaj drobnih pomanjkljivosti, a nobene res izstopajoče. A V30 gre še korak dlje od G6 in z nekaj izrednimi prvinami dostavi uporabniško izkušnjo, ki ga postavlja v sam vrh letošnje ponudbe.

LG V30 je z dimenzijami in velikostjo zaslona največji tekmec pametnim telefonom, ki se za kupce bojujejo v segmentu tako imenovanih phabletov, skoraj že križancev med pametnim telefonom in tabličnim računalnikom. Ob LG V30 so letos najbolj izstopajoči modeli v tej tržni niši še Samsung Galaxy Note 8, Huawei Mate 10 Pro, iPhone 8 Plus in tudi Google Pixel 2 XL, ki pa ga pri nas ne moremo kupiti.  LG V30 je z dimenzijami in velikostjo zaslona največji tekmec pametnim telefonom, ki se za kupce bojujejo v segmentu tako imenovanih phabletov, skoraj že križancev med pametnim telefonom in tabličnim računalnikom. Ob LG V30 so letos najbolj izstopajoči modeli v tej tržni niši še Samsung Galaxy Note 8, Huawei Mate 10 Pro, iPhone 8 Plus in tudi Google Pixel 2 XL, ki pa ga pri nas ne moremo kupiti.  Foto: Matic Tomšič

Razlogi, zaradi katerih je LG V30 kandidat za najboljši pametni telefon leta 2017

Oblika, videz, kakovost izdelave, razporeditev tipk, ergonomičnost

LG V30 je med nekaj dni trajajočim druženjem pritegnil več pozornosti kot vsi drugi pametni telefoni, ki jih je avtor prispevka preizkusil v tem letu. "Kateri telefon imaš pa to," je bilo od prijateljev in znancev mogoče slišati kar pogosto.

Razlog za to je njegova zunanjost - modelu LG V30 se takoj vidi, da je premijski telefon, a je hkrati bolj eksotičen ali pa vsaj večja neznanka kot kakšen dražji Samsung ali Huawei oziroma Apple. LG v najvišjem cenovnem razredu namreč nima veliko predstavnikov, pogosto ravno na račun omenjenih znamk tudi ni prva izbira kupcev. 

A V30 že z zunanjostjo izdaja, da vsekakor sodi v premijski razred. Izdelan je iz kombinacije stekla in aluminija, zaslon pa se, kot to mora biti pri zmogljivem telefonu z letnico 2017, skoraj dotika stranic in zavzema zelo velik del sprednje površine telefona. | Foto: LG A V30 že z zunanjostjo izdaja, da vsekakor sodi v premijski razred. Izdelan je iz kombinacije stekla in aluminija, zaslon pa se, kot to mora biti pri zmogljivem telefonu z letnico 2017, skoraj dotika stranic in zavzema zelo velik del sprednje površine telefona. | Foto: LG

Ker robov okrog zaslona praktično ni, je naprava fizično lahko manjša in kljub dimenzijam zaslona, ki po diagonali meri 6 palcev oziroma 15,24 centimetra, kar je že blizu meje, ko pametnemu telefonu še lahko rečemo telefon in ne že tablica, povsem primerna tudi za enoročno uporabo. 

LG V30 ima malce zaobljene robove, zato v dlani sedi precej udobno. Hvalimo tudi občutek med držanjem naprave, ki je zaradi izbire materialov zelo dober.  LG V30 ima malce zaobljene robove, zato v dlani sedi precej udobno. Hvalimo tudi občutek med držanjem naprave, ki je zaradi izbire materialov zelo dober.  Foto: Matic Tomšič

Razporeditev tipk je minimalistična in hkrati zelo praktična. Na stranicah najdemo le dve za uravnavanje glasnosti, ne pa tudi tretje za vklop naprave, kot je to v navadi pri večini drugih pametnih telefonov. Ta je zamaskirana v krožec pod fotoaparatom na zadnji strani naprave, ki je hkrati gumb za vklop in čitalnik prstnih odtisov.

Nekaj časa sicer traja, da se uporabnik nenavadne postavitve tipk privadi, ko pa se je, si bo zaželel, da bi podoben sistem uvedel tudi kateri drugi proizvajalec pametnih telefonov. Čitalnik prstnih odtisov (na fotografiji na sredini) je zelo hiter in telefon odklene takoj, ko se ga dotaknemo, in ne šele po tem, ko dejansko pritisnemo na gumb.  Nekaj časa sicer traja, da se uporabnik nenavadne postavitve tipk privadi, ko pa se je, si bo zaželel, da bi podoben sistem uvedel tudi kateri drugi proizvajalec pametnih telefonov. Čitalnik prstnih odtisov (na fotografiji na sredini) je zelo hiter in telefon odklene takoj, ko se ga dotaknemo, in ne šele po tem, ko dejansko pritisnemo na gumb.  Foto: Matic Tomšič

Fotografija in snemanje videa

To je področje, na katerem LG V30 blesti. Ena od leč dvojnega fotoaparata ima zaslonko velikosti f/1.6 (manj je bolje), kar je ob Huawei Mate 10 Pro najbolje med vsemi pametnimi telefoni v razredu. Večja zaslonka pomeni, da lahko do senzorja pride več svetlobe, kar v praksi pomeni svetlejše in bolj podrobne fotografije ter boljši bokeh, učinek, pri katerem je predmet v ospredju izostren, ozadje pa zamegljeno.

Različnih načinov, filtrov, nastavitev fotografiranja (in snemanja videoposnetkov) je ogromno. LG V30 lahko vse parametre ustvarjanja fotografij nastavi samodejno oziroma uporabniku pusti proste roke, da se z njimi ukvarja sam.  Različnih načinov, filtrov, nastavitev fotografiranja (in snemanja videoposnetkov) je ogromno. LG V30 lahko vse parametre ustvarjanja fotografij nastavi samodejno oziroma uporabniku pusti proste roke, da se z njimi ukvarja sam.  Foto: Matic Tomšič

Dvojna kamera pri LG V30 sicer ni toliko namenjena zamegljevanju okolice in doseganju učinka bokeh kot ustvarjanju 120-stopinjskih širokokotnih posnetkov. To počne veliko bolje kot LG G6, ki je znal v širokokotnem načinu občasno ukriviti robove fotografij.

V pravih rokah in z izbiro pravega motiva lahko LG V30 ustvari spektakularne širokokotne posnetke.  Tole je dvojna kamera pametnega telefona od blizu. V pravih rokah in z izbiro pravega motiva lahko LG V30 ustvari spektakularne širokokotne posnetke.  Tole je dvojna kamera pametnega telefona od blizu. Foto: Matic Tomšič

Dovolj besed - oglejte si galerijo fotografij, posnetih z LG V30:

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

Primerjava med klasičnim (levo) in širokokotnim (desno) fotografiranjem, pri katerem lahko v objektiv ujamemo več okolice (v tem primeru večji del notranjosti zmrznjenega avtomobila):

LG V30 Foto: Matic Tomšič

Snemanje videoposnetkov je tudi zelo pomembna komponenta LG V30. Srce snemalne izkušnje je zbirka filtrov za izboljšavo oziroma dramatizacijo videoposnetkov Cine Effects, ki uporabniku v roke pravzaprav potisne profesionalno snemalno orodje (način Cine Video), obenem pa mu o profesionalnem snemanju ni treba vedeti ničesar. Videoposnetki so tako lahko videti tudi zelo filmsko.

Zvok, ki mu na trgu ni para

LG V30 ponuja najboljšo izkušnjo poslušanja glasbe s slušalkami na katerem koli pametnem telefonu do zdaj in pika. Že samo poslušanje glasbe s privzetimi slušalkami je izvrstno, dovolj glasno in brez kakršnih koli popačenj, ko pa vklopimo še način za izboljšavo zvoka Hi-Fi Quad DAC, pa zvok postane še za stopnjo kakovostnejši.

Razlika je zelo opazna že pri priloženih slušalkah, še bolj pa jo bo občutil nekdo, ki bo na LG V30 priklopil namenske slušalke za avdiofile.  Razlika je zelo opazna že pri priloženih slušalkah, še bolj pa jo bo občutil nekdo, ki bo na LG V30 priklopil namenske slušalke za avdiofile.  Foto: Matic Tomšič

Tega v naših preizkusih ne omenjamo zelo pogosto, a visoka kakovost zvoka se pri LG V30 opazi tudi med telefonskimi pogovori. 

Zaslon

LG V30 se je prvič po pametnem telefonu G Flex 2 iz januarja 2015 vrnil k tehnologiji OLED, ki se uporablja za osvetljevanje zaslonov, in po našem mnenju je bila to zelo dobra poteza. V30 lahko s svetlostjo, živostjo barv in razločnostjo slike tekmuje z najboljšimi pametnimi telefoni ta hip vključno s Samsungi, ki imajo pregovorno najboljše zaslone (prav tako s tehnologijo OLED). 

Večina najbolj znanih tujih tehnoloških medijev, ki so v preteklih tednih že preizkusili pametni telefon LG V30, je enotnega mnenja, da ima odličen zaslon. Izjema je ameriški The Verge, kjer trdijo, da je zaslon pravzaprav slab in edina velika pomanjkljivost pametnega telefona LG V30. Tudi mi se s tem ne strinjamo, saj je zaslon LG V30 zelo blizu zaslonov OLED njegovih največjih tekmecev - premijskih Samsungov in iPhona X, ki uporablja Samsungov zaslon.  Večina najbolj znanih tujih tehnoloških medijev, ki so v preteklih tednih že preizkusili pametni telefon LG V30, je enotnega mnenja, da ima odličen zaslon. Izjema je ameriški The Verge, kjer trdijo, da je zaslon pravzaprav slab in edina velika pomanjkljivost pametnega telefona LG V30. Tudi mi se s tem ne strinjamo, saj je zaslon LG V30 zelo blizu zaslonov OLED njegovih največjih tekmecev - premijskih Samsungov in iPhona X, ki uporablja Samsungov zaslon.  Foto: Matic Tomšič

Zaslon je zelo velik, po diagonali meri šest palcev oziroma 15,24 centimetra, ima pa tudi diagonalo slike v razmerju 18:9 in ne klasičnih 16:9, kar pomeni, da lahko nanj spravimo več vsebine.

Takšna velikost je primerna tudi za daljše seanse gledanja videoposnetkov in tudi filmov ali televizijskih serij, saj oči utruja manj kot strmenje v zaslon manjših dimenzij, obenem pa je naprava celokupno še vedno dovolj majhna, da jo držimo lažje kot tablico, na primer. Takšna velikost je primerna tudi za daljše seanse gledanja videoposnetkov in tudi filmov ali televizijskih serij, saj oči utruja manj kot strmenje v zaslon manjših dimenzij, obenem pa je naprava celokupno še vedno dovolj majhna, da jo držimo lažje kot tablico, na primer. Foto: Matic Tomšič

Vsesplošna uporabnost

Vse zgoraj omenjene dobre lastnosti pametnega telefona LG V30 le poudarjajo njegovo vsestranskost, saj gre pravzaprav za pametni telefon, ki ima ob vse, kar bodo trenutno od njega zahtevali tudi najbolj petični uporabniki. 

LG V30 je:

- hiter: poganja ga procesor Qualcomm Snapdragon 835, eden najboljših letos in srce večine vseh letošnjih najzmogljivejših pametnih telefonov. 

- dostopen: LG V30 je pametni telefon, ki ga vzameš iz škatle in začneš uporabljati takoj. Uporabniški vmesnik je pregleden, uporabniku začetniku bo takoj jasno, kje bo našel določene stvari. Kasneje lahko začne odkrivati tudi naprednejše funkcije, ki so pospravljene dovolj globoko, da ne motijo tekoče uporabniške izkušnje.

- priročen. Z dvema dotikoma zaslona pametnega telefona LG V30 je mogoče odpreti hitro beležko, ki omogoča kracanje ali neposredno po vsebini zaslona ali pa na bel "list".

Zapisek lahko nato shranimo v posebno zbirko v aplikaciji QuickMemo+ ali pa kot sliko v Galerijo. Nato ga lahko pošljemo po e-pošti ali delimo prek družbenih omrežij. Deljenje vsebin je pri LG V30 sicer bolj preprosto kot pri marsikaterem drugem pametnem telefonu, saj ima praktično vsaka aplikacija gumb za hiter dostop do družbenih omrežij in komunikacijskih orodij.  Zapisek lahko nato shranimo v posebno zbirko v aplikaciji QuickMemo+ ali pa kot sliko v Galerijo. Nato ga lahko pošljemo po e-pošti ali delimo prek družbenih omrežij. Deljenje vsebin je pri LG V30 sicer bolj preprosto kot pri marsikaterem drugem pametnem telefonu, saj ima praktično vsaka aplikacija gumb za hiter dostop do družbenih omrežij in komunikacijskih orodij.  Foto: Matic Tomšič

- pripravljen na nerodnega uporabnika: LG V30 ima certifikat odpornosti IP68, kar pomeni, da se lahko gre za pol ure potapljat meter in pol globoko. LG tudi trdi, da je izdelan zelo robustno in bo prestal več padcev po tleh tudi z malce konkretnejših višin, a vseeno svetujemo, da takoj ob nakupu naprave vložite tudi v zaščitni ovitek, njegove odpornosti proti gravitaciji pa ne preizkušate. 

- razmeroma varčen: baterija je z enim polnjenjem zdržala dan in pol uporabe, kar je za pametni telefon njegovega kalibra s tako velikim zaslonom pravzaprav odlično. LG V30 podpira hitro polnjenje baterije (prek 50 odstotkov v pol ure), zelo pomembno in priročno pa je, da ga je mogoče hitro polniti tudi s polnilci drugih znamk in ne le priloženim. Našega preizkušanca smo tako hitro kot s polnilcem proizvajalca LG napolnili tudi s Samsungovim. 

LG V30 se polni prek sodobnega priključka USB-C. Preden se kdo ustraši - klasični 3,5-milimetrski priključek za slušalke je, vendar ga ni na spodnjem, temveč ga najdemo na zgornjem robu telefona. LG V30 se polni prek sodobnega priključka USB-C. Preden se kdo ustraši - klasični 3,5-milimetrski priključek za slušalke je, vendar ga ni na spodnjem, temveč ga najdemo na zgornjem robu telefona. Foto: Matic Tomšič

Tehnične lastnosti pametnega telefona LG V30

Dimenzije in teža: 151,7 x 75,4 x 7,3 milimetrov, 158 gramov
Zaslon: ločljivost 1.440 x 2.880 slikovnih pik, diagonala 6 palcev (15,24 centimetra), tehnologija POLED
Procesor: Qualcomm Snapdragon 835, osem jeder (štiri pri frekvenci 2,44 gigaherca in štiri pri frekvenci 1,9 gigaherca)
Delovni pomnilnik RAM: 4 GB
Operacijski sistem: Android 7.1.2 Nougat (kmalu prihaja nadgradnja na Android 8.0 Oreo)
Prostor za shranjevanje podatkov:  64 GB ali 128 GB (različica V30+), možnost razširitve s spominsko kartico do 256 GB
Fotoaparat: 16 in 13 milijonov slikovnih točk zadaj, optična stabilizacija slike, širokokotni način, zaslonka f/1.6 in f/1.9; 5 milijonov slikovnih točk spredaj, zaslonka f/2.2 (manj je bolje)
Videokamera: snemanje v ločljivosti Full HD pri 60 slikah na sekundo in 4K pri 30 slikah na sekundo, počasni posnetek, način HDR
Možnosti povezave: LTE, Wi-Fi, USB-C, bluetooth 4.2, NFC
Navigacija: GPS, GLONASS, GALILEO
Baterija: zmogljivost 3.300 miliamperskih ur, podpira hitro polnjenje baterije
Drugo: čitalnik prstnih odtisov, certifikat odpornosti IP68 (preživi 30-minutni potop do globine 1,5 metra)

Pametnemu telefonu LG V30 je v škatlici ob slušalkah in polnilcu pohvalno priložena tudi krpica za čiščenje zaslona. Pametnemu telefonu LG V30 je v škatlici ob slušalkah in polnilcu pohvalno priložena tudi krpica za čiščenje zaslona. Foto: Matic Tomšič

Razlogi, zaradi katerih LG V30 ne bo všeč čisto vsem

Telefon je spolzek kot led

Pri odlaganju pametnega telefona LG V30 na druge gladke površine, na primer zloščeno mizo, je treba biti zelo pazljiv, saj se lahko zgodi, da bo ob neprevidnem dotiku zdrsnil in zletel z nje. To najbolj velja upoštevati takrat, ko ga odložimo z zaslonom navzdol.

Odsvetujemo tudi odlaganje pametnega telefona LG V30 na gladke površine že z minimalnim nagibom, saj bo počasi, a zanesljivo zlezel z njih:

V30 zelo rad zdrsne tudi iz rokavic in hlačnih žepov, še posebej iz žepov trenirk. Vsem uporabnikom LG V30 priporočamo uporabo silikonskega ovitka, ki se namesti čez zadnjo stran in robove naprave. 

Ni najnovejše programske opreme

Na LG V30 je privzeto nameščen Googlov lanski operacijski sistem Android 7.1 Nougat in ne še letošnji Android 8.0 Oreo. S tem sicer ni narobe nič bistvenega, saj je Nougat še vedno zelo spodoben operacijski sistem, Oreo pa na LG V30 zagotovo prihaja v začetku prihodnjega leta.

A nekateri tekmeci V30 Oreo, ki prinaša nekaj zanimivih funkcij in vsesplošno zanesljivejše ter učinkovitejše delovanje naprave, vendarle že imajo, LG V30 pa na tem področju zaostaja.  A nekateri tekmeci V30 Oreo, ki prinaša nekaj zanimivih funkcij in vsesplošno zanesljivejše ter učinkovitejše delovanje naprave, vendarle že imajo, LG V30 pa na tem področju zaostaja.  Foto: Google

Robovi zaslona so zelo občutljivi

Med preizkusom se nam je nekajkrat zgodilo, da smo se med držanjem pametnega telefona s konicami prstov nevede dotikali robov zaslona, zaradi česar je ta postal neodziven, ko smo želeli izpeljati določeno akcijo. To se sicer ne dogaja pogosto, saj zaslon podpira tako imenovani multitouch (sposobnost zaznavanja več pritiskov hkrati). Aplikacija, kjer se je to zgodilo največkrat, je fotoaparat - dotikanje robov zaslona nam je preprečilo pritisk sprožilca. Ko smo telefon prijeli drugače, težav ni bilo več. 

Sprednja kamera ni tako zmogljiva kot pri tekmecih

Sprednja kamera lahko zajame sliko v ločljivosti največ pet milijonov slikovnih pik (5 megapikslov), kar je manj kot pri tekmecih LG V30, kakovost avtoportretov pa tudi ni tako dobra kot pri napravah znamke Huawei ali Samsung, na primer. 

Cena

Foto: LG Foto: LG Foto: Matic Tomšič
Težko je reči, ali je cena resnična pomanjkljivost pametnega telefona LG V30. V prodaji brez vezave pri operaterju stane 899 evrov, kar je okroglih 100 evrov manj kot Samsung Galaxy Note 8, s katerim ima V30 precej skupnih točk, a hkrati 100 evrov več kot Samsung Galaxy S8, ki ima podobno velik zaslon in je praktično enako zmogljiv. Cenejši in enako dobri alternativi LG-ju V30 sta tudi Huawei Mate 10 Pro in HTC U11

A kdor bo LG V30 kupil, vsekakor ne bo mogel biti razočaran, saj je seštevek vseh njegovih funkcij in lastnosti eden od najboljših in tudi najlepših pametnih telefonov ta hip. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin