Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 11. 2021,
12.39

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

33

Natisni članek

digitalizacija Mark Boris Andrijanič Slovenija

Petek, 12. 11. 2021, 12.39

2 leti, 5 mesecev

Digitalizacija: Sloveniji je uspel zgodovinski podvig #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

33

Mineva sto dni od ustanovitve službe vlade za digitalno preobrazbo, katere cilj je, da se Slovenija do konca desetletja prebije med prvih pet najbolj digitalno naprednih držav v Evropski uniji. Da je ta ambiciozen cilj uresničljiv, kaže tudi najnovejša uvrstitev Slovenije na lestvici Indeksa digitalnega gospodarstva in družbe - DESI. Slovenija se je v zadnjem letu povzpela s 16. mesta na 13. mesto in se tako prvič v svoji zgodovini prebila nad evropsko povprečje. 

Služba za digitalno preobrazbo, ki jo vodi minister Mark Boris Andrijanič, je od svojega prvega dne osredotočena na uresničevanje ključnih rešitev iz prvega svežnja ukrepov strateškega sveta za digitalizacijo. Gre za rešitve, ki bodo poenostavile življenja državljank in državljanov ter izboljšale digitalno pismenost celotne družbe, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Mark Boris Andrijanič
Novice Andrijanič: Slovenija si je zadala digitalno in zeleno preobrazbo postaviti v vrh predsedovanja
Borut Pahor
Novice Pahor in Andrijanič: To je izjemna priložnost za Slovenijo

Načrti za prihodnost

Prihodnje leto bo zagnan največji program vseživljenjskega učenja digitalnih veščin v naši zgodovini. Starejšim bo tako omogočen dostop do učenja e-veščin in moderne računalniške opreme, mladim pa bodo na voljo subvencionirani tečaji programiranja, robotike, umetne inteligence in podjetništva. 

V prihodnjem letu bodo prav tako uresničeni ukrepi, kot so uvedba virtualnega upravnega okenca, e-osebne izkaznice, obveznega elektronskega podpisa v javni upravi, e-oskrbe starejših in telemedicine. Vzpostavljena bosta tudi Mednarodni center za uporabno umetno inteligenco in razvojno-gospodarsko predstavništvo v Silicijevi dolini. 

ženska računalnik
Novice Tehnologija starejšim vedno bližja, uporabljajo Zoom in Skype #VIDEO

Slovenija do leta 2030 med digitalno najnaprednejšimi državami v EU

Cilj vladne službe za digitalno preobrazbo je, da se Slovenija do konca desetletja prebije med prvih pet najbolj digitalno naprednih držav v Evropski uniji. Da je ta ambiciozen cilj uresničljiv, kaže tudi najnovejša uvrstitev Slovenije na lestvici indeksa DESI. Slovenija se je v zadnjem letu povzpela s 16. mesta na 13. mesto, kar pomeni, da se je prvič v svoji zgodovini prebila nad evropsko povprečje. 

Slovenija se po indeksu DESI nad evropsko povprečje uvršča v treh od štirih področij: človeškega kapitala, povezljivosti in integracije digitalne tehnologije. 

Na področju človeškega kapitala se je Slovenija prebila s 15. na 13. mesto v podkategorijah doseganja osnovnih sposobnosti uporabe programske opreme, diplomantov s področja IKT, podjetij, ki zagotavljajo usposabljanja na področju IKT-tehnologij, nad evropskim povprečjem pa je po meritvah tudi delež strokovnjakov na področju IKT-tehnologij. 

S 16. na 9. mesto se je v enem letu prebila na področju povezljivosti. Ta kategorija obsega parametre splošne razširjenosti fiksnih širokopasovnih povezav, pokritosti s hitro širokopasovno povezavo, s fiksnim zelo visoko zmogljivim omrežjem, z omrežjem 4G in stopnjo pripravljenosti na omrežje 5G.

Na področju integracije digitalne tehnologije pa je s 15. mesta skočila na 8. mesto. To podkategorijo med drugim določa delež podjetij, ki uporabljajo družbene medije in umetno inteligenco, količino IKT-tehnologije za okoljsko trajnost, čezmejna spletna prodaja, digitaliziranost malih in srednjih podjetij ter uporaba e-računov.

City Connect
Novice V Mariboru svojo podružnico odprl eden izmed najbolj privlačnih in priljubljenih delodajalcev v regiji
Mark Boris Andrijanič
Novice Minister Andrijanič: Dobra novica je ...
Mark Boris Andrijanič
Novice Andrijanič je novi minister v slovenski vladi #video

 

Ne spreglejte