Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 7. 2021,
7.25

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

41

Natisni članek

Strateški svet za digitalizacijo digitalizacija Mark Boris Andrijanič

Petek, 16. 7. 2021, 7.25

2 leti, 9 mesecev

Andrijanič je novi minister v slovenski vladi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

41

Kandidat za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič je uspešno prestal zaslišanje pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Uspešno pa je prestal tudi glasovanje v državnem zboru, kjer je dobil 45 glasov, medtem ko je 44 poslancev glasovalo proti. Novi minister je pred državnim zborom že zaprisegel in poslance tudi nagovoril. 

"Dosedanje izkušnje kažejo, da pri digitalni preobrazbi Slovenije nismo bili uspešni. Zato potrebujemo osebo, ki bo koordinirala digitalno preobrazbo," je na izredni seji dejal predsednik vlade Janez Janša.

Za imenovanje je bila potrebna navadna večina, torej večina navzočih. Za so glasovali v strankah SDS, NSi, SMC, SNS, poslanca narodne skupnosti ter poslanca DeSUS Franc Jurša in Branko Simonovič.

Proti so glasovali v strankah LMŠ, SD, Levica, SAB, Nepovezani poslanci in poslanec DeSUS Robert Polnar

Andrijanič je 38-letni univerzitetni diplomirani pravnik. Rodil se je v Ljubljani, velik del otroštva je preživel v Novem mestu, odkoder izhaja njegova družina. V Ljubljani je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, diplomiral je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Na Univerzi v Oxfordu je študiral mednarodne odnose in pridobil naziv Master of Public Policy.

Ponosen je, da je že od mladih nog aktiven v civilni družbi. Soustanovil in vodil je vrsto nevladnih organizacij, ki so si prizadevale za promocijo podjetništva in aktivnega državljanstva. Ena od njih je mladinska pobuda Mreža idej, ki je v času zadnje finančne krize stotinam mladih pomagala do novih znanj, veščin in zaposlitvenih priložnosti. Vzpostavil je tudi vrsto strateških partnerstev z mesti in nevladnimi organizacijami na področju trajnostne mobilnosti, pametnih mest in digitalne transformacije ter kot govorec sodeloval na številnih mednarodnih konferencah o novih tehnologijah tako v EU kot ZDA.

Sodeloval je pri digitalni transformaciji Estonije, v desetih letih življenja v tujini je sodeloval tudi pri številnih drugih uspešnih digitalnih zgodbah. Nekaj časa je bil v Bruslju, pred tem pa tudi v Washingtonu in Sierri Leone. Maja 2016 se je zaposlil pri tehnološkem podjetju Uber, kjer je bil do povabila, naj kandidira za ministra, direktor za korporativne zadeve v srednji in vzhodni Evropi. Kot pravi, nikoli ni bil Uberjev lobist in tudi služba tam ga ne čaka.

Aprila letos je prevzel vodenje strateškega sveta za digitalizacijo pri vladi. Ta je konec junija predstavil prvi paket ukrepov s 40 rešitvami za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva, v katerem pa po njegovih besedah še niso zajete vse rešitve, ki bi bile potrebne za napredek Slovenije na tem področju. Predstavitev novega paketa ukrepov napoveduje septembra.

Andrijanič je v današnji predstavitvi pred odborom DZ za notranje zadeve napovedal prizadevanja za uresničitev čim večjega dela pred kratkim predstavljenega paketa ukrepov za digitalizacijo.

Strateški svet, v katerem je po njegovih besedah 47 izjemnih strokovnjakov z različnih področij, ki imajo bogate izkušnje iz tujine, je v prvi paket predlogov vključil rešitve za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva. "Gre za 40 rešitev za četrto desetletje slovenske države, ki bo nedvomno digitalno," je tako kot na junijski predstavitvi dejal tudi danes.

Andrijanič: Digitalizacija je ekipni šport

Andrijanič je prepričan, da bo uresničevanje vsakega od ukrepov terjalo intenzivno koordinacijo s pristojnimi ministrstvi. "Osredotočil se bom na praktične ukrepe, ki jih bodo državljani in podjetja občutili že kmalu. Če postanem minister, bom storil vse, da digitalizacija postane naša nacionalna prioriteta in projekt, ki povezuje celotno družbo in politiko," je obljubil Andrijanič, ki digitalno preobrazbo vidi kot "ekipni šport, v katerem lahko zmagamo le, če držimo skupaj".

Mark Boris Andrijanič bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije. V ta namen se ustanavlja tudi služba vlade za digitalno preobrazbo. 

Janša: Ne gre za politično odločitev

Janša je pričakoval, da bo predlog za Andrijaničevo imenovanje dobil zadostno podporo. "Ne gre za politično odločitev," je v četrtek dejal na skupni novinarski konferenci s predsednikoma NSi in SMC Matejem Toninom in Zdravkom Počivalškom. Kot je dodal, je v našem skupnem interesu, da Slovenija čim prej postane čim bolj digitalna ter da sredstva iz nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost uporabi čim bolj produktivno.

Jure Leskovec | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Leskovec podprl Andrijaniča
"Vsekakor podpiram imenovanje Marka Borisa Adrijaniča za ministra za področje digitalizacije. Je odličen strokovnjak za to področje, ima potrebne izkušnje in mladostni zagon. Prav tako pa se je izjemno izkazal s svojo povezovalno in konstruktivno vlogo pri vodenju sveta," je Andrijaničevo kandidaturo za ministra podprl slovenski znanstvenik na ameriški univerzi Stanford Jure Leskovec.

Tudi predstavniki slovenske znanstvene, digitalne in podjetniške skupnosti so včeraj izrazili podporo in spregovorili o pomenu potrditve prvega ministra za digitalno preobrazbo. "Andrijanič je najboljši kandidat za ministra. Ima bogate mednarodne izkušnje in povezave. Upam, da bodo poslanci zbrali dovolj modrosti in ga potrdili za ministra," je na novinarski konferenci z naslovom Nujni prvi korak k digitalni in zeleni Sloveniji dejala Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija.

Novice Janša: Ob izpolnjenih pogojih PCT ne bo ovir. Testiranje bo plačljivo. #video
Ajša Vodnik
Novice Ajša Vodnik: Upam, da bodo poslanci zbrali dovolj modrosti za to dejanje #video

Opozicija: Gre za preusmerjanje pozornosti

Da nasprotujejo Andrijaničevemu imenovanju, so že sporočile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Čeprav nekatere pritrjujejo pomenu digitalizacije, pa se jim zdi trenutek za to potezo politično povsem neprimeren, menijo da gre za preusmerjanje pozornosti.

Novice Počivalšek jezno o opoziciji: Spominjajo me na najstnike, ki jih razganjajo hormoni #video
Državni zbor
Novice Janša, Počivalšek in Tonin: O teh dveh aktualnih zakonih bomo odločali jeseni

 

 

 

 

Ne spreglejte