SiolNET. Novice Slovenija
8,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša: Ob izpolnjenih pogojih PCT ne bo ovir. Testiranje bo plačljivo. #video

8,95

termometer

"Sprememba zakona o nalezljivih boleznih v tej fazi najbrž ni potrebna. Vlada si bo vzela čas do jeseni, da nekatere pripombe, ki so bile dane v razpravi, proučimo in vložimo novo novelo. Tudi o predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu bomo odločali takrat," je na današnji novinarski konferenci dejal Janez Janša. "Stvari so se pregrele. Treba se je ustaviti in stopiti korak nazaj, da bomo jutri lahko naredili korak naprej," je dodal obrambni minister Matej Tonin. Janša je med drugim napovedal, da testiranje od sredine avgusta ne bo več brezplačno. Ob izpolnjenih pogojih PCT pa ne bo ovir, je še poudaril. 

Vlada je s to novelo zakona hitela zato, da ujame rok, ki ga je postavilo ustavno sodišče. Stari zakon še vedno velja in omogoča dovolj instrumentov, da se dovolj učinkovito bojujemo z epidemijo, je prepričan Janša: "Sprememba zakona o nalezljivih boleznih v tej fazi najbrž ni potrebna. Koalicija bo predlagala preložitev glasovanja o zakonu o nacionalnem demografskem skladu. Ne želimo, da se tako pomemben zakon sprejema v politično pregretem ozračju. Vlada si bo vzela čas do jeseni."

Testiranje kmalu plačljivo 

"Naše mnenje je, da je zdaj, ko imamo na voljo dovolj cepiva, ko lahko ljudje izbirajo, odgovornost v rokah posameznika, da zaščiti sebe in svoje bližnje, hkrati pa tudi omogoči odprtost javnega življenja. Na voljo imamo dovolj instrumentov, da nam ni treba znova zapirati javnega življenja, omejevati gibanja. Čas je, da združimo moči in dosežemo čim večjo precepljenost prebivalstva," je poudaril Janša. Ob tem je napovedal, da bo testiranje od sredine prihodnjega meseca plačljivo. Ukinjeno bo brezplačno testiranje, ki nadomešča cepljenje. 

"Razprave o noveli zakona o nalezljivih boleznih, morebitno zbiranje podpisov za referendum, ustavna presoja, kar vse napoveduje opozicija, bi se povezali z nasprotovanjem cepljenju in bi tako dobili negativen učinek, česar ne želimo," je dejal premier in poudaril, da je v tem trenutku prednostna naloga Slovenije doseči zadostno precepljenost zato, da bomo lahko jeseni imeli odprte šole in vrtce, neomejeno javno življenje in normalne aktivnosti ob upoštevanju pogojev PCT.

"Za testiranja smo do zdaj porabili 60 milijonov. Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje? Trend v Evropi je, da testiranje ni več brezplačno," je dodal Janša. 

Premier se je zahvalil tudi vsem predstavnikom poslanskih skupin, ki so podpisale skupno izjavo za čim večjo precepljenost. "Gre za zelo pomemben političen korak, ki Slovenijo pridružuje tistim evropskim državam, ki so doslej že zmogle skupen nastop pri epidemiji," je dejal. 

Tonin: Stvari so se pregrele, bolje je narediti korak nazaj

Naredili smo politični premislek in tako podpiramo pristop, da je prišel trenutek, ko je treba napetosti umirjati. Stvari so se pregrele in zato je bolje narediti kakšen korak nazaj, da bomo jutri lahko naredili dva koraka naprej, je odločitev o preložitvi odločanja o dveh aktualnih zakonih na jesen komentiral obrambni minister Matej Tonin

"Vsi skupaj si želimo, da bi bila letošnja jesen drugačna, kot je bila lanska. Želimo si, da bo življenje teklo normalno, da bodo stvari odprte, brez omejevanja javnega življenja. Vsekakor je prišel čas, da odgovornost za prihodnost prevzamemo v svoje roke," dejal Tonin. 

Janša, Počivalšek in Tonin izrazili podporo novemu ministru

Evropska komisija je Sloveniji odobrila načrt za okrevanje in odpornost, v katerem je veliko denarja za digitalno preobrazbo gospodarstva, javne uprave, šolstva. Ta denar bo začel v Slovenijo prihajati v naslednjih mesecih, je dejal Janša. 

Vsi trije sodelujoči so izrazili podporo Marku Borisu Andrijaniču, ki ga nameravajo jutri izvoliti za novega ministra. 

Janša o referendumu: Debata o vodah je bila politična

O nedeljskem referendumu o noveli zakona o vodah je Janša povedal, da je okoljski minister Andrej Vizjak zagovarjal zakon, ki ga je sprejela vlada. Vsak zakon pa se po njegovem mnenju da bolje napisati. V referendumu predsednik vlade ni opazil tistega, kar so zatrjevali nasprotniki zakona, saj da je novela zaostrovala gradnjo na priobalnih območjih. Po njegovem mnenju je bila debata o vodah politična.

Kljub temu da zaradi prevzema predsedovanja Svetu Evropske unije ni spremljal kampanje ministrstva, pa je povedal, da se zaveda končnega rezultata referenduma in da ta nima neposrednega vpliva na podporo vladi. Pozdravil je visoko udeležbo na referendumu.

Po Toninovih besedah rezultat referenduma odraža, da je "čista pitna voda ultimativna vrednota Slovenk in Slovencev, ki nima politične barve". Odločitev volivcev po njegovem mnenju ni bila pogojena z njihovo politično pripadnostjo, so pa s tem političnim odločevalcem predali sporočilo, da je treba varovati vodo. Strinja se s tistimi, ki menijo, da so v predreferendumski kampanji naredili napako.

Počivalšek je povedal, da je rezultat referenduma jasen. Vsebina zakona je po njegovem mnenju drugačna, kot je bila predstavljena v javnosti. Tudi on je poudaril, da je treba braniti pitno vodo. Druga stran je prepričala javnost, skozi to pa so dobili "jasen signal", ki so ga razumeli.

Vlada podaljšala ukrepe do 25. julija

Vlada je na današnji seji podaljšala veljavnost obstoječih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusne okužbe do 25. julija in z uredbo določila način unovčitve bonov v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi. 

moda, ulična moda, Ljubljana Novice Novi boni že veljajo. Preverite, kje jih lahko unovčite. Infekcijska klinika Novice Janša, Počivalšek in Tonin: O teh dveh aktualnih zakonih bomo odločali jeseni

V Sloveniji do zdaj potrdili 200 primerov različice delta

V sredo smo v Sloveniji ob 1.691 PCR-testih potrdili 56 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 3,3 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 4,7 odstotka.

Zadnje poročilo sledenja različicam novega koronavirusa kaže, da so v Sloveniji doslej potrdili 200 primerov različice delta, od tega v tednu od 27. junija do 4. julija 66, teden pred tem pa 70. Na novo so potrdili tudi štiri primere različice delta plus, skupaj doslej šest.

Covid-19 raziskave Novice V sredo smo potrdili toliko novih primerov #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin