Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 7. 2021,
7.27

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

73

Natisni članek

vlada seja Državni zbor

Četrtek, 15. 7. 2021, 7.27

2 leti, 9 mesecev

Janša, Počivalšek in Tonin: O teh dveh aktualnih zakonih bomo odločali jeseni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

73

Državni zbor | Foto STA

Foto: STA

Veto državnega sveta je prvič v mandatu tretje vlade Janeza Janše danes uspešen in sprememba zakona o nalezljivih boleznih ne bo obveljala, smo že zjutraj napovedali po neuradnih informacijah iz vladne koalicije. Da bo zakon zavrnjen, je popoldan potrdil tudi premier Janez Janša (SDS). V dveh mesecih, kolikor je ustavno sodišče državnemu zboru dalo, da popravi zakon o nalezljivih boleznih in omogoči vladi ukrepanje v primeru morebitne nove smrtonosne epidemije, sprememba ureditve s tem ne bo uzakonjena. V koaliciji so si premislili tudi zaradi ocene, da je v državi na voljo dovolj cepiv in da ukrepanje z zapiranji, omejevanji gibanj in podobnim ne bo nujno, hkrati pa bo s tem opozicija izgubila možnost za kritike o diktaturi, strahovladi in da o možnosti za uvedbo ukrepov, ki med ljudmi niso priljubljeni, poskuša doseči referendum.

Državni zbor ni potrdil spremembe zakona o nalezljivih boleznih, na glasovanju je bilo prisotnih 88 poslancev, za je glasoval en poslanec, proti pa 78 poslancev. 

Če se bo število okuženih sčasoma močno povečalo, pa bo to predvsem odgovornost tistih, ki so se odločili, da se ne bodo cepili, in ne države, ki je storila, kar je bilo mogoče. Država pa se bo lahko odzvala tudi jeseni s spremembo zakona, ki bo bolj premišljena in usklajena od te, ki je nastala v izjemno kratkem času, ki ga je poslancem dodelilo ustavno sodišče.

Položaj in dogajanje so popoldan na posebni tiskovni konferenci pojasnjevali predsedniki vseh treh vladnih strank, premier Janez Janša, gospodarski minister Zdravko Počivalšek (SMC)  in obrambni minister Matej Tonin (NSi).

Janez Janša, Marjan Šarec
Novice Ravs med Janšo in Šarcem: srednješolec s šestimi popravci in diploma iz časa komunizma

 

Janez Janša, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin | Foto: STA , Foto: STA ,

Novice Janša: Ob izpolnjenih pogojih PCT ne bo ovir. Testiranje bo plačljivo. #video

Umaknjen tudi nacionalni demografski sklad

DZ je v skladu z napovedmi predsednikov koalicijskih strank SDS, SMC in NSi odložil glasovanje o predlogu zakona o Nacionalnem demografskem skladu na jesen. Po besedah predsednika vlade Janeza Janše je politično ozračje za tako pomembno odločitev preveč pregreto. 

Zakon o Nacionalnem demografskem skladu je pripravila vlada, vanj pa zapisala, da bi se v novoustanovljeni sklad preoblikoval Slovenski državni holding, v upravljanje pa bi dobil še preostale naložbe države. Sklad bi tako upravljal s praktično celotnim državnim premoženjem, pri čemer bi se del sredstev iz dividend in kupnin letno namenjal pokojninski blagajni, del pa bi se akumuliral.

Sklad bi vsako leto nakazal Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 40 odstotkov dividend in 40 odstotkov kupnin od prodaje. Deset odstotkov dividend bi se namenilo za skrb za starejše, deset odstotkov pa za ukrepe družinske politike in politike štipendiranja. Zakon bi tudi omogočil, da se lahko sredstva sklada izjemoma nameni usklajevanju pokojnin.

Mark Boris Andrijanič
Novice Znano je, kdaj naj bi dobili novega ministra
Ne spreglejte