Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 5. 2021,
13.04

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,44

13

Natisni članek

pranje denarja policija Koper

Ponedeljek, 17. 5. 2021, 13.04

2 leti, 11 mesecev

Trije direktorji za več kot 600 tisoč evrov oškodovali državni proračun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,44

13

pranje denarja | 69-letni slovenski državljan je ovaden za kaznivo dejanje pranja denarja, za kar je zagrožena zaporna kazen do osmih let in denarna kazen. | Foto Getty Images

69-letni slovenski državljan je ovaden za kaznivo dejanje pranja denarja, za kar je zagrožena zaporna kazen do osmih let in denarna kazen.

Foto: Getty Images

Kriminalisti so konec aprila kazensko ovadili tri direktorje gospodarske družbe, državljana Slovenije, Hrvaške in Srbije. Ti so s ponarejenimi računi izkazovali fiktivne posle v skupni vrednosti več kot 2,7 milijona evrov in tako so družbi omogočili utajo DDV za več kot 600 tisoč evrov. Pri tem jim je pomagal 69-letni državljan Slovenije, ki je osumljen pranja denarja, so sporočili s Policijske uprave Koper. 

Trije direktorji, 40-letni slovenski, 51-letni hrvaški in 50-letni srbski državljan so ovadeni zaradi utemeljenega suma storitve sedmih kaznivih dejanj davčne zatajitve, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let, 12 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin, za kar je zagrožena zaporna kazen do dveh let, in treh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let.

Ovaden je tudi 69-letni slovenski državljan za kaznivo dejanje pranja denarja, za kar je zagrožena zaporna kazen do osmih let in denarna kazen.

V preiskavi, ki jo je usmerjalo okrožno državno tožilstvo iz Kopra, pričela pa se je na podlagi naznanila Finančne uprave RS, so ugotovili, da je 40-letni državljan Slovenije leta 2017 ustanovil gospodarsko družbo na območju PU Koper, ki jo je konec istega leta prenesel na 51-letnega hrvaškega državljana, ta pa v začetku leta 2018 na 50-letnega srbskega državljana. Sedež družbe je bil na območju PU Koper in nato prenesen na območje PU Maribor.

Utajili naj bi več kot 600 tisoč evrov

Osumljeni direktorji naj bi od sredine leta 2017 do konca leta 2018 računovodstvu odrejali, naj v poslovne knjige družbe knjiži 17 ponarejenih računov dobavitelja. Ti računi naj bi izkazovali fiktivne posle v skupni vrednosti več kot 2,7 milijona evrov.

"Zaradi uporabe lažnih računov dobavitelja so bili direktorji družbe kazensko ovadeni za kazniva dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin, saj so z namenom utaje davka na dodano vrednost (DDV) v letih 2017 in 2018 uporabljali fiktivne račune pri poslovanju družbe s Fursom," trdi policija. S tem naj bi direktorji družbe, vsak v svojem mandatu, v letih 2017 in 2018 omogočili družbi utajo DDV v skupni višini več kot 600 tisoč evrov.

V istem obdobju naj bi direktorji z bančnega računa družbe nakazovali oz. odrejali nakazila denarnih sredstev na bančni račun ovadenega 69-letnega slovenskega državljana, ki je po navedbah policije prejel skupno več kot 700 tisoč evrov. Tega naj bi nato v različnih bančnih poslovalnicah po Sloveniji oz. bankomatih praviloma še isti dan dvignil v gotovini.

"Tako so direktorji storili tudi kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, saj so fizični osebi z nakazili v škodo družbe neupravičeno pridobili veliko protipravno premoženjsko korist, za katero ni bilo pravne podlage in ekonomske logike. 69-letni osumljenec, ki je denar sprejel na svoj bančni račun in zakrival njegov izvor z dvigi gotovine, je bil ovaden za kaznivo dejanje pranja denarja," so sporočili koprski policisti. 

Internet, prevara, goljufija
Novice Razkrinkal ga je anonimni klic: več kot 43 tisoč evrov ukradel v lastni službi
Ne spreglejte