Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
21.28

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

4

Natisni članek

Uroš Smiljić Preskakovanje čakalnih vrst UKC Ljubljana obtožnica

Četrtek, 2. 8. 2018, 21.28

5 let, 8 mesecev

Specializirano državno tožilstvo spisalo obtožnico zoper Smiljića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

4

UKC Ljubljana | Uroš Smiljić je osumljen kaznivih dejanj v aferi s preskakovanjem čakalnih vrst v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. | Foto Klemen Korenjak

Uroš Smiljić je osumljen kaznivih dejanj v aferi s preskakovanjem čakalnih vrst v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Foto: Klemen Korenjak

Specializirano državno tožilstvo je spisalo obtožnico zoper Uroša Smiljića, osumljenega korupcijskih kaznivih dejanj v aferi s preskakovanjem čakalnih vrst v UKC Ljubljana. Glede na še nepravnomočno obtožnico tožilci Smiljiću očitajo, da je od sorodnika onkološke bolnice vzel 20 tisoč evrov. Šlo naj bi za podkupnino za hitrejšo obravnavo bolnice.

Tožilstvo po poročanju Dnevnika trdi, da je nekdanji skladiščnik v UKC Ljubljana Uroš Smiljić za ureditev hitrejšega zdravljenja onkološke bolnice zahteval in na koncu tudi dobil 20 tisoč evrov. Bolničin partner je denar namenil za zdravnika, a sta slednja zanikala, da bi prejela denar.

Eden od njiju, kirurg na Onkološkem inštitutu Erik Brecelj, je v sodni preiskavi pričal, da je bila bolnica zelo hitro operirana zaradi stanja njene bolezni in njene mladosti. Za podkupnino torej ni bilo potrebe.

Novice Odpustili najbolj znanega skladiščnika v UKC #video

Obtožnica zoper devet oseb, tožilstvo tudi nad dva zdravnika

Poleg Uroša Smiljića, ki naj bi bil glavni akter v aferi preskakovanja čakalnih vrst v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, naj bi se v še nepravnomočni obtožnici specializiranega tožilstva znašlo še devet oseb, med njimi tudi dva zdravnika, in sicer Rado Janša z interne in Tomaž Malovrh s kirurške klinike.

Smiljić naj bi Janši v zameno za to, da je mimo uradnega čakalnega seznama opravil zdravniške storitve določenim bolnikom, obljubil, da mu bo uredil izdelavo hišnega nadstreška ter omogočil nakup prhe in različnih kuhinjskih aparatov po nižji ceni.

Malovrhu naj bi za pregled bolnice obljubil, da bosta njegova otroka lahko poletela s policijskim helikopterjem. Poleg tega naj bi Smiljić dobil tudi štiri tisoč evrov, da je za drugo bolnico uredil sprejem v bolnišnico in zdravniška pregleda, navaja tožilstvo.

Novice Čeprav ga sumijo, da je sprejemal podkupnine, je napredoval #video

V preskakovanje čakalnih vrst vpleteni tudi pripadniki policije

Plačila naj ne bi bila le denarna. Ko naj bi Smiljić posredoval za sorodnico Viljema Trplana, svojega prijatelja in policijskega komandirja na policijski postaji Gornji Petrovci, naj bi v zameno zahteval določene podatke iz tajnih policijskih evidenc.

Da bi onkološko bolnico operirali mimo čakalnega seznama, naj bi od njenega moža Roberta Sušanja, direktorja uprave za policijske specialnosti, zahteval, naj poskrbi, da bo Trplanova hčerka, bodoča policistka, opravljala prakso blizu doma.

Spomnimo, da je nekdanji vodja uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj spomladi izgubil tožbo zoper policijo, v kateri je zahteval vrnitev v službo. Zatrjeval je, da očitki v izredni odpovedi o zaposlitvi niso resnični, a mu delovnega sodišča ni uspelo prepričati. | Foto: STA , Spomnimo, da je nekdanji vodja uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj spomladi izgubil tožbo zoper policijo, v kateri je zahteval vrnitev v službo. Zatrjeval je, da očitki v izredni odpovedi o zaposlitvi niso resnični, a mu delovnega sodišča ni uspelo prepričati. Foto: STA ,

Pri Smiljiću naj bi posredoval tudi vodja pilotov v letalski enoti policije Damijan Bregar, in sicer da so njegovega hudo bolnega sodelavca operirali prednostno. V zameno naj bi Smiljić in prijatelja dobili polet s policijskim helikopterjem.

V zameno za to, da je direktorju operative na Letališču Jožeta Pučnika Robertu Gradišarju uredil preglede pri Janši, naj bi si Smiljićev znanec lahko ogledal letališče.

UKC. Milojka Kolar Celarc.
Novice UKC Ljubljana: Okostnjaki padajo iz omar, nepravilnosti so se kar vrstile #video

Smiljić trdi, da nikoli ni zahteval in prejel nagrad

Smiljić je v sodni preiskavi zanikal nezakonitosti. Zatrdil naj bi, da mu nihče nikoli ni obljubljal nagrad, da jih sam nikoli ni zahteval in dobil. Kot je poudaril, je želel le pomagati ljudem, saj je imel tudi sam izkušnje z zdravljenjem svojcev. Tudi preostali obtoženi, razen Iztoka Požarja, ki naj bi Smiljiću izročil 20 tisoč evrov za zdravnika, so kazniva dejanja zanikali.

Vpletene policiste je pod drobnogled vzel poseben oddelek specializiranega tožilstva za pregon in preiskovanje uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Preiskava je po poročanju Dnevnika končana, odločitev, ali bodo ukrepali tudi proti njim, pa bo sprejeta predvidoma do konca avgusta.

Ne spreglejte