Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2020,
9.30

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

4

Natisni članek

Surovina požar ogenj odpadki

Petek, 3. 4. 2020, 9.30

4 leta

Najnovejši požar v Surovini spet posledica samovžiga odpadkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

4

Požar Maribor Surovina | Zadnjič je v obratu Surovine v Mariboru zagorelo v noči na sredo, zadnji večji požar pa so zabeležili v začetku marca. | Foto Mediaspeed

Zadnjič je v obratu Surovine v Mariboru zagorelo v noči na sredo, zadnji večji požar pa so zabeležili v začetku marca.

Foto: Mediaspeed

Vodstvo družbe za predelavo odpadkov Surovina pojasnjuje, da je pri najnovejšem zadnjem požaru, ki je v obratu v Mariboru izbruhnil v noči na sredo, šlo za manjši požar, ki so ga hitro obvladali. Gorelo je okoli 350 kubičnih metrov kosovnih odpadkov. Kot je povedal direktor Surovine Jure Fišer, je spet zagorelo zaradi samovžiga odpadkov.

"Ni šlo za velik požar, ampak bolj za začetni z veliko smodenja, ki bi pa lahko zrasel v večjega, če ne bi pravočasno ukrepali," je za STA pojasnil direktor Surovine Jure Fišer. V njihovem obratu v Mariboru je zagorelo v noči na sredo.

Požar Maribor Surovina
Novice V mariborski Surovini znova goreli odpadki

Inšpekcijski pregled bo izveden v prihodnjem tednu

"Gorelo je okoli 350 kubičnih metrov kosovnih odpadkov na terminalu, ki smo jih polili in premetali. Gasilno vodo smo zadržali in naročili vzorčenje. O dogodku smo nemudoma obvestili gasilce, ki so prišli na kraj dogodka in pomagali pogasiti začetni požar," pravijo v podjetju. Kot so v četrtek sporočili z državnega inšpektorata za okolje in prostor, bo inšpekcijski pregled izveden v prihodnjem tednu.

V začetku marca je v mariborskem obratu Surovine zaradi samovžiga odpadkov zagorelo v hali z nenevarnimi odpadki. | Foto: Smiljan Kuhar V začetku marca je v mariborskem obratu Surovine zaradi samovžiga odpadkov zagorelo v hali z nenevarnimi odpadki. Foto: Smiljan Kuhar

V Surovini je že večkrat gorelo. Zadnji večji požar je izbruhnil 2. marca, ko je zaradi samovžiga odpadkov zagorelo v hali z nenevarnimi odpadki, v kateri je bilo nekaj več kot štiri tisoč ton odpadkov, vendar niso vsi pogoreli. Ocenjevanje in odpravljanje škode po tem požaru je zaradi epidemije in posledičnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa upočasnjeno.

Požar Maribor Surovina
Novice Velik požar v Surovini: škode za tri milijone evrov #video #foto

Ker prevzemniki zapirajo vrata, izvoz zbranih surovin predstavlja veliko težavo

Ker prevzemniki v tujini zapirajo vrata, izvoz zbranih odpadnih surovin predstavlja veliko težavo. Odpadki se zato predolgo skladiščijo, kar povečuje možnost za nastanek požarov. V Surovini so ob tem pričeli s prevozi odpadkov v Anhovo, s čimer naj bi zmanjšali količino skladiščenih odpadkov. Po besedah Fišerja nameravajo v Anhovo letos odpeljati deset tisoč ton odpadkov, "vendar je dinamika enakomerno razdeljena preko leta."

Ne spreglejte