SiolNET. Novice Črna kronika
4,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velik požar v Surovini: škode za tri milijone evrov #video #foto

4,39

termometer

Na Teznem v Mariboru je nekaj minut po 12. uri zagorelo v obratu podjetja Surovina, kjer zbirajo in predelujejo odpadni material. Požar je omejen, zato nevarnosti za širjenje ognja ni, bo pa gašenje požara po ocenah gasilcev trajalo še vsaj do torka. Po prvih ocenah je nastalo za tri milijone evrov materialne škode. Zaradi dima okoliškim prebivalcem še vedno odsvetujejo gibanje na prostem.

"Intervencija še traja. Gre za ogromen objekt, zato se prebijamo zelo počasi," je malo po 18. uri za STA povedal direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer. Požar v podjetju Surovina je malo po 12. uri izbruhnil v hali velikosti 350 kvadratnih metrov, kjer skladiščijo mešane odpadke. Goreti so začeli skladiščeni predelani biološki odpadki, ki so bili pripravljeni za trdno gorivo, požar pa se je hitro razširil še na zunanjo deponijo.

Vir: Mediaspeed


Ogenj zajel približno pet tisoč kubičnih metrov odpadkov

Po prvih ocenah gasilcev je ogenj zajel približno pet tisoč kubičnih metrov odpadkov, poroča STA. Gašenje požara poleg vetra otežuje dejstvo, da se je streha hale zaradi vročine sesedla sama vase in s tem otežila dostop gasilcem. "S stroji je treba najprej odstraniti to streho, nato razkopati kupe navoženih smeti, sproti pa gasimo," je pojasnil Ciringer. Pri gašenju ognja sodeluje več kot 230 gasilcev, ki imajo veliko dela tudi z dovažanjem vode za gašenje.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

Vir: Mediaspeed


Požar jim je hitro uspelo omejiti, gašenje pa bo po navedbah uprave za zaščito in reševanje trajalo še kar nekaj časa. "Danes zagotovo še ne bomo končali. Ponoči bomo v zmanjšanem obsegu nadaljevali delo in pazili, da se požar ne razširi. V torek nadaljujemo s polno paro takoj, ko se bo zdanilo. Z delovnimi stroji, ki jih zagotavlja Surovina, moramo razkopati vse in pogasiti vsa žarišča," je dejal Ciringer.

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

Vir: Mariborinfo.com


Že tretji požar v zadnjem tednu dni

To je že tretji požar na tem območju v zadnjem tednu dni, vendar pa sta bila prva požara manjša. Direktor Surovine Jure Fišer zagotavlja, da nevarni odpadki niso zagoreli ter da te odpadke skladiščijo v skladu z zakonodajo in drugimi predpisi.

Vir: Mediaspeed


"Poslujemo v skladu z vsemi okoljskimi dovoljenji. Skladiščenje odpadkov je v obsegih, kot nam jih dovoljuje zakon. Je pa dejstvo, da v Sloveniji ni nobenih rešitev na področju sežiga odpadkov. To je glavna težava. Odpadki so predolgo pri nas, preden dobimo izvozna dovoljenja, in odkar je Madžarska zaprla svoja vrata, imamo resne težave z izvozom teh odpadkov. Dokler to ne bo rešeno, bodo odpadki vedno težava," je povedal Fišer.

požar Novice Požar v podjetju Surovina, sprožila se je tudi sirena

Direktor Surovine: Tudi tokrat samovžig

Po mnenju direktorja Surovine je šlo tudi tokrat za samovžig. Kot je dejal Fišer, so v zadnjih dveh mesecih okrepili nadzor nad območjem, a jim tega ni uspelo preprečiti: "Stalno, 24 ur na dan, imamo s 15-minutnimi obhodi prisotna dva varnostnika, imamo tudi novo tehnologijo za odkrivanje požara, zato lahko rečem, da smo na preventivni ravni naredili vse, kar je v naši moči."

Po prvih nestrokovnih ocenah policije je požar povzročil za okoli tri milijone evrov škode. Fišer o številkah še ni želel govoriti, priznal pa je, da bo škoda velika. Zagorela je namreč povsem nova skladiščna hala.

Po do zdaj zbranih podatkih v požaru ni bil nihče poškodovan. Pristojni so bližnje prebivalce sicer pozvali, naj se ne zadržujejo na prostem in naj zaprejo okna. Zrak je namreč onesnažen zaradi dima, ki je nastal pri gorenju skladiščenih snovi, sicer pa nevarnosti za okolico naj ne bi bilo.

požar Maribor Foto: Matjaž Vertuš

Z Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor so sporočili, da bo inšpektor izvedel inšpekcijski nadzor takoj, ko bodo na požarišču končale delo interventne skupine. Najbolj obsežen požar v Surovini je bil leta 2013, ko je v podjetju gorelo več dni, še poroča STA.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin