Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 12. 2019,
19.02

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Natisni članek

eksplozija plin Britof odgovornost

Četrtek, 5. 12. 2019, 19.02

4 leta, 4 mesece

Kdo je kriv za eksplozijo plina v Britofu? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Kaj se dogaja na popolnoma novem plinovodu v Britofu pri Kranju in kdo prikriva, kako nevaren je v resnici? Tudi današnje meritve so namreč pokazale uhajanje plina na območju, kjer je v torek odjeknila eksplozija, v kateri so se poškodovali štirje otroci in dva delavca. Lokalna cesta ostaja zaprta, čeprav so plinovod popravljali že oktobra in nazadnje včeraj.

Direktorica podjetja Domplan, ki skrbi za kranjski plinovod, je krivdo za nesrečo danes pripisala izvajalcu del, podjetju Imp Promont. Domačini, ki so morali v torek zaradi eksplozije zapustiti svoje domove, se ob tem sprašujejo, zakaj bi plačevali položnice, če nihče ne namerava prevzeti odgovornosti, so poročali v oddaji Planet 18 na Planetu.

Eksplozija Britof
Novice Eksplozija plina: uhajal je dalj časa #video #foto

Dokler bo plin uhajal, cesta ostaja zaprta

Potem ko so v Britofu v sredo odkrili, na katerem odseku pušča plinovod, in ga sanirali, današnje meritve niso bile najbolj obetavne. "Določene koncentracije plina še obstajajo," je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar. Dokler bo plin uhajal, cesta ostaja zaprta.

Dokler bo plin uhajal, lokalna cesta ostaja zaprta. | Foto: Denis Malačič Dokler bo plin uhajal, lokalna cesta ostaja zaprta. Foto: Denis Malačič

Medtem pa se pojavlja vprašanje, zakaj je plin sploh prisoten v sicer še nedokončanem delu plinovoda. "Plinovod je bil v tistem trenutku izključen iz omrežja, torej zaprt. Po plinovodu distribucija plina ne poteka," je povedala direktorica Domplana Vera Zevnik.

Eksplozija Britof
Novice Med poškodovanimi v eksploziji tudi štirje otroci #foto #video

Direktorica Domplana krivdo pripisuje izvajalcu del

Direktorica Domplana danes sicer ni hotela pojasniti, kdo in kako je v odklopljeni plinovod spustil plin. Dejala je, da Domplan v tem trenutku še ni lastnik plinovoda, ker ta še ni dokončan. Domplan sicer uradno res še ni lastnik plinovoda, je pa njegov investitor in bodoči upravljavec. "Krivde na strani naše družbe ni," je vztrajala Zevnikova.

Odgovornost po njenih besedah nosi izvajalec del, torej podjetje Imp Promont. Oba zastopnika omenjenega podjetja sta bila danes odsotna. V kranjski civilni zaščiti o krivcu ne želijo špekulirati in iskanje krivde prepuščajo policistom. "V takšnih zadevah se pokaže, da ta poker, ki so ga nekateri igrali s prazno denarnico, škoduje nam vsem," je poudaril Govekar. Kdo je v plinovod spustil plin in kdo je odgovoren za eksplozijo, bo pokazala policijska preiskava, ki pa še ni končana.

Ne spreglejte