SiolNET. Novice Slovenija
2,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Eksplozija plina: uhajal je dalj časa #video #foto

2,19

termometer

Pri Kranju na območju Britofa nadaljujejo preiskavo zaradi včerajšnje eksplozije plina. Izvedli so več izkopov in iščejo, kje naj bi plin uhajal. Še vedno je zaprta cesta Kranj–Preddvor pri Britofu. Eno od šestih ranjenih oseb so že včeraj predali v domačo oskrbo.

Po torkovi eksploziji plina v jašku na območju Britofa pri gasilskem domu danes policisti nadaljujejo preiskavo. Še vedno je zaprta regionalna cesta Kranj–Preddvor, ob tem pa velja opozorilo za prebivalce Predoselj, Britofa in Milj, da morajo, če zaznajo vonj po plinu, nemudoma poklicati interno številko 112. Do konca sanacije še vedno velja prepoved uporabe odprtega ognja.

Vzrok eksplozije še ni znan. Takoj po eksploziji je bila v okolici visoka koncentracija plina, zato so zaprli ventil na plinski cevi. Plin se je razširil po vseh jaških in na območju Britofa. Gasilci koncentracijo še naprej spremljajo. Dokler ne bodo našli napake, ostaja ventil zaprt.

Po prvih podatkih naj bi plin uhajal dalj časa, za zdaj pa še ni jasno, kako se je znašel v vodovodnem jašku, kjer ga ne bi smelo biti.

Izvajalec del odpravil napako

Izvajalec del je na plinovodu v Britofu pri Kranju odkril mesto puščanja plina in napako odpravil. Popravljen plinovod je že prestal tudi prvo testiranje, ki pa ga bodo v četrtek še ponovili, da bi zagotovili največjo možno varnost, piše STA.

Čeprav so prva testiranja pokazala, da je bila napaka odpravljena, bodo napeljavo nadzirali, če bi morda prišlo do še kakšnega puščanja. Tako bodo opravljali 24-urne meritve. Prav tako bodo v četrtek naredili še dodatni tlačni preizkus, je povedal poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar in pojasnil, da delujejo v smeri zagotovitve največje možne varnosti.

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Dinamiki izvajalcev, ki iščejo napake na terenu in preverjajo napeljavo, svoje aktivnosti prilagajajo tudi policisti, je dejal predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos. Kriminalistična preiskava dogodka tako še poteka in šele ko bodo zbrali vse dokaze s terena, bo mogoče ugotavljati tudi, kako in zakaj je prišlo do puščanja in eksplozije ter kdo je za to odgovoren, poroča STA.

Domplan: Mislimo, da krivde na naši strani ni

Plinovod so sicer na območju Britofa zgradili šele pred mesecem dni in je bil še v preizkusni fazi. Hiše v okolici Britofa še niso bile priključene na nov plinovod. Puščanje plina so sicer zaznali že v času gradnje 10. oktobra, vendar so takrat po besedah direktorice Domplana Vere Zevnik težavo sanirali. Plinovod je tedaj prestal tudi visokotlačni preizkus in je bil pred zasutjem brezhiben.

"Mislim, da krivde na strani naše družbe ni," je dejala Zevnikova. Domplan je bil investitor v gradnjo plinovoda, medtem pa je izvajal tudi nadzor nad deli, ki jih je opravljal izbrani izvajalec.

Na vprašanja, ali so se večkrat soočili s podobnimi težavami uhajanja plina na kakšnem izmed delov plinovodnega sistema, so v Domplanu odgovorili, da do tovrstnih težav navadno ne prihaja. "Težave se lahko pojavijo, če tretje osebe nepooblaščeno posegajo v območje plinovoda in ga ob tem poškodujejo. Podobnih težav v preteklosti nismo imeli," so poudarili v podjetju, navaja STA.

Takšno je današnje stanje na Britofu:

Otroci imajo manjše opekline

Eksplozija Britof Foto: Domen Anderle Vsi poškodovani otroci so dobili manjše opekline, ki po besedah Albina Stritarja z oddelka za plastično kirurgijo ne bodo pustile večjih posledic. Na opazovanju bodo ostali še predvidoma dva dni.

Eden od dveh odraslih poškodovanih, ki sta bila v trenutku eksplozije v vodovodnem jašku, ima opekline po rokah in obrazu. V bolnišnici bosta ostala še dva ali tri dni. 

Eksplozija Britof Novice Med poškodovanimi v eksploziji tudi štirje otroci #foto #video
Poveljnik civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar je pojasnil, da so danes sklicali sestanek vseh akterjev, vključno z glavnim izvajalcem in podizvajalci, da bi govorili o tem, kako naprej in kako na tem območju zagotoviti varnost ter čimprejšnjo izvedbo sanacijskih ukrepov. Hkrati so zagotovili, da se bodo lahko dela v projektu gradnje komunalne infrastrukture Gorki nadaljevala. STA

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Dva delavca ob eksploziji v jašku

Eksplozija se je zgodila v vodovodnem jašku včeraj ob 15. uri. V nesreči se je poškodovalo šest ljudi. Dva delavca, ki sta bila v trenutku eksplozije v jašku, in štirje otroci, ki so bili v bližini. Vse so odpeljali v UKC Ljubljana, nihče ni v smrtni nevarnosti.

Zaradi nesreče so evakuirali 76 okoliških prebivalcev, ti pa so se dobre tri ure po eksploziji lahko vrnili v svoje domove. Gasilci so v hišah preverili prisotnost plina, pri čemer niso zaznali nevarnosti, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Dogajanje po eksploziji:

Video: Planet TV

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin