Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
3. 12. 2019,
15.41

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Natisni članek

plin gasilci Kranj Britof policija eksplozija

Torek, 3. 12. 2019, 15.41

4 leta, 4 mesece

Med poškodovanimi v eksploziji tudi štirje otroci #foto #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Pri gasilskem domu v Britofu pri Kranju je okoli 15. ure nastala eksplozija plina. Iz okoliških objektov so evakuirali 76 prebivalcev. Poškodovanih je šest oseb, od tega štirje otroci. Kot je dejal dežurni travmatolog Univerzitetnega kliničnega centra, nihče od poškodovanih ni v življenjski nevarnost. Eden izmed otrok je že doma. Dogajanje je po navedbah policistov pod nadzorom. Stanovalce Britofa, Milj in Predoselj pozivajo, naj ne uporabljajo odprtega ognja.

Zaradi varnosti sta zaprta širše območje in lokalna cesta v naselju Britof. Dostop nepooblaščenim osebam je prepovedan. Evakuirali so 76 oseb iz 20 okoliških stavb, ki pa so se po dobrih treh urah vrnili v svoje domove. Gasilci so v hišah pregledali prisotnost plina, pri čemer niso zaznali nevarnosti, so sporočili s Policijske uprave Kranj.  

"Vsa stanovanja smo pregledali z merilniki plinov, ki so pokazali, da plina ni več," je pojasnil tudi vodje operative v Gasilsko reševalni službi Kranj Andraž Šifrer. Zato v stanovanjih glede uporabe ognja ni nobenih dodatnih omejitev, ljudje si lahko brez skrbi zakurijo v kaminu ali skuhajo večerjo, poroča STA.

Kriminalisti bodo ogled kraja dogodka nadaljevali jutri, policisti pa ostajajo na zavarovanjem kraju.

Fotogalerija
1 / 6

Po navedbah policistov je dogajanje pod nadzorom

Na kraju dogodka so razpoložljive interventne službe. Policija ljudi opozarja, naj se ne gibljejo v bližini nesreče. Stanovalce Britofa, Milj in Predoselj policija poziva, naj do nadaljnjega ne uporabljajo odprtega ognja. Če zaznajo vonj po zemeljskemu plinu, naj takoj pokličejo številko 112.

Še vedno pa velja prepoved kurjenja v naravi ali uporabe drugega odprtega ognja v neposredni bližini kraja eksplozije, tudi prižiganja cigaret. Občane sicer pozivajo tudi, da naj, če zaznajo vonj po zemeljskem plinu, pokličejo 112. Kot je pojasnil Šifrer, pa so sistem uspešno prepihali, tudi v jaških plina ni več. "Proti Predosljam in Miljam se ne vali nič več," je pojasnil, piše STA.

Video: Planet TV 


Eksplozija plina

Eksplozija je nastala ob 15.10 v vodovodnem jašku na lokalni cesti v naselju Britof. V bližini jaška je tudi preostala infrastruktura. Prve ugotovitve kažejo, da je eksplodiral plin, na kar kažejo tudi meritve, ki so jih opravili gasilci.

Dve osebi sta bili med eksplozijo v jašku

Plinovod na območju intervencije je zaprt. Poškodovanih je šest oseb. Dve osebi sta v jašku izvajali dela, štirje otroci pa so bili v bližini. Vsi so bili odpeljani v zdravstveno ustanovo, so sporočili s PU Kranj. Kot je pojasnil Marko Jug, dežurni travmatolog UKC, so vseh šest poškodovanih oskrbeli v Ljubljanskem kliničnem centru (UKC). Vsi so zunaj smrtne nevarnosti in ne potrebujejo intenzivne terapije. Eden izmed otrok pa je že v domači oskrbi. 

Kot je še pojasnil, imajo poškodovani opekline po izpostavljenih delih telesa. Pri tistih, ki ostajajo v bolnišnici, se trudijo, da te ne bi pustile dolgotrajnih posledic. Kot je še povedal Jug, bodo po prvi obravnavi opeklin lahko po potrebi sledili tudi operativni posegi, piše STA.

Meritve se trenutno nadaljujejo še proti Predosljam

Če bo potrebno, bo evakuacija stekla tudi na tem delu. Od Britofa proti Kranju pa meritve trenutno niso pokazale prisotnosti plina, pojasnjujejo policisti.

Po prvih podatkih policije škoda na stanovanjskih objektih ni nastala. V intervenciji trenutno sodeluje 18 gasilcev Gasilsko reševalne službe Kranj in PGD Britof, policisti, na kraju so tudi civilna zaščita in drugi pristojni, so še sporočili s PU Kranj.

Kaj je eksplozija:

Eksplozija nastane, ker se zaradi hitrega zvišanja tlaka in temperature silovito sprosti energija. Eksplozijo pa lahko opredelimo kot hitro gorenje. Za nastanek te morajo biti hkrati izpolnjeni trije pogoji: vir kisika, vnetljiva snov (na primer plin ali prah) in vir vžiga (iskra, strela, elektrika), je zapisano na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje. 
Ne spreglejte