Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2018,
14.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Alergeni alergija pametni dom dom

Ponedeljek, 12. 11. 2018, 14.30

5 let, 5 mesecev

Tudi jesen je čas razsajanja alergenov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
alergeni | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pomlad ni edini čas, ko razsajajo alergeni. Teh je tudi jeseni na pretek, vendar jih najdemo v drugačni obliki. Če je pomlad v znamenju zunanjih, predvsem cvetnih alergenov, je jesen v znamenju notranjih, kot so plesen in pršice, ki jih najdemo v svojih domovih. S pravilno oskrbo in ohranjanjem temperature doma lahko njihovo navzočnost precej zmanjšamo.

trdo milo
Trendi Vsi koristni načini uporabe trdega mila

Nenavadno topel november v kombinaciji s povečano količino padavin še vedno ustvarja ugodne pogoje za nastanek nekaterih alergenov, ki spodbujajo simptome alergij. Zamašen ali smrkav nos in pogostejše kihanje so že prvi znaki alergijskih reakcij.

Ker te nemalokrat težko preprečimo, je pomembno, da se posvetimo preventivi in prepoznavanju stvari oziroma vzrokov, ki jih povzročajo. Alergenov je jeseni v primerjavi s spomladanskimi največ prav v naših domovih, zato je redna oskrba s čiščenjem edini pravi korak, da se jim lahko načrtno izognemo.

Čeprav vrt ne cveti več, to še ne pomeni, da ni rastlin, ki povzročajo alergene

Novembra se počasi končuje vrtna sezona. Nekateri ste svoje vrtove počistili in pospravili ter jih pripravili na zimsko mirovanje, vendar to še ne pomeni, da je sezona rasti na vrtu končana.

Ker je letošnji november toplejši kot ponavadi, ustvarja ugodne razmere za razraščanje plevela, kot je pelinolistna ambrozija, ki velja za eno najbolj alergenih rastlin pri nas. Ta namreč cveti vse od konca julija do prve slane, ki je letos še ni bilo.

ambrozija | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Če na svojem vrtu opazite ta nadležen plevel, ga ročno odstranite, da preprečite navzočnost cvetnega prahu v ozračju. Pri tem se ustrezno zaščitite. Pri ročnem puljenju uporabite rokavice, prav tako zaščitite svojo nosno in ustno votlino s šalom ali masko.

Preventivno se prav tako izogibajte odpiranju oken, ki jih imate na vrtni strani ali strani travnikov, da preprečite potovanje cvetnega prahu v notranjosti svojega doma. Ravno tako se izogibajte sušenju perila zunaj, ker se lahko alergeni prenesejo na perilo.

Povečana vlažnost povzroča nastanek plesni, v kateri so alergeni

Plesen nastaja ob vlažnih in toplejših pogojih, zato je te v tem času veliko. Na zunanjih površinah jo najdemo predvsem med odpadlim jesenskim listjem in travo, širi pa se tudi na mokrih lesenih površinah za sedenje.

Izogibajte se neposredni hoji po listju, travi in sedenju na mokrih klopcah, saj boste plesen prenesli na svoje obleke, nato pa v dom. Pred vstopom v domovanje poskrbite za brisanje mokrih čevljev, da bi njeno prisotnost vsaj zmanjšali.

plesen | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tovrstna nadloga se zaradi povečane količine dežja nemalokrat razvije tudi v notranjosti domov. Nastane lahko zaradi slabše izolacije in dotrajanosti oken. Največ jo je v bližini okenskih odprtin, v kuhinji in kopalnici. V kuhinji nastane zlasti zaradi pare ob kuhanju, v kopalnici pa ob prhanju.

Da bi preprečili nastajanje plesni, je treba poskrbeti za pravočasen začetek kurilne sezone. Ker je zunaj še dokaj toplo, marsikdo misli, da lahko začetek sezone ogrevanja prestavi na kasnejše, hladnejše dni.

Čeprav mogoče menite, da v notranjosti doma še ni potrebno ogrevanje, ne smete pozabiti na to, da se ob spustu temperatur ne hladi samo prostor, ampak tudi vaši zidovi, zato je bolje začeti ogrevanje v času, ko so notranje temperature še primerljive z zunanjimi. Tako se boste izognili temperaturni inverziji in kondenzaciji, ki povzroča nastanek vlage, s tem pa tudi alergenom.

kondenzacija na oknih | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Plesen boste najlažje preprečili s konstantnim vzdrževanjem temperature prostora ter rednim brisanjem okenskih in vratnih odprtin. Če opazite sledi plesni, jo najprej pobrišite s suho krpo. Na prizadeto območje bo nato treba nanesti tudi sredstvo za odstranjevanje plesni. Temu bo sledilo ponovno pleskanje.

Ob večkratnem pojavu plesni se vzrok za njen nastanek najverjetneje skriva nekje drugje, pri čemer bo potrebna temeljitejša sanacija. Razlogov je lahko več. Če se plesen pojavlja v zgornjih stenskih kotih, je lahko težava slab strešni sistem, če jo najdete na tleh, pa se lahko vzrok skriva v počenih ceveh.

Plesen se lahko razvije tudi v kopalniških prostorih zaradi povečane vlažnosti med prhanjem. Da bi preprečili nastanek plesni, takoj po uporabi kopalnice odprite okno, da se prostor prezrači. Če okna nimate, namestite prezračevalni sistem. Enako velja za kuhinjo. Med kuhanjem je priporočljivo imeti odprto okno.

Pršice na zimskih prešitih odejah in vzmetnicah

Prah in pršice so eden izmed najpogostejših alergenov, ki se jim čez leto nikakor ne moremo izogniti. Lahko pa jih z ustrezno preventivo vsaj omejimo, z rednim čiščenjem tako lesenih pohištvenih elementov kot tudi tekstila.

spanje | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Pred menjavo poletnih prešitih odej z zimskimi je te najbolje oprati na primerno visoki temperaturi, prav tako ne pozabite na pranje vzglavnikov. Priporočljivo je zamenjati tudi stran vzmetnice.

Ker vzmetnic ne moremo prati, jih posesajte s sesalnikom, ki ima vgrajen HEPA-filter, ker boste tako zmanjšali prisotnost pršic. Čeprav jih ne moremo preprečiti, jih lahko vsaj delno omejimo z rednim temeljitim sesanjem in pranjem posteljnine.

Poskrbite za odpadlo dlako hišnih ljubljenčkov

Nekateri svoje hišne ljubljenčke v toplejših dneh pustijo v zunanjih utah in kletkah. Ob spustu temperatur jih bo treba povabiti nazaj v dom, kar pomeni, da bo v prihodnjih nekaj mesecih notranjost polna njihovih dlak, ki prenašajo raznovrstne alergene. Svoje kosmate prijatelje redno kopajte, prav tako začnite redno sesati večkrat na teden.

hišni ljubljenčki | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Čeprav jim to težko preprečimo, predlagamo, da jim omejite dostop do spalnih prostorov, ležanje na posteljah in dnevnih kavčih, ker se lahko alergeni "zažrejo" v tekstil, kar je nato precej težko odstraniti. Raje jim uredite svoj kotiček, v katerem se bodo lahko sproščali, ne bodo pa ogrožali vašega zdravja.

ledene kocke
Trendi Z ledom si lahko olajšate marsikatero gospodinjsko delo
Ne spreglejte