Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2018,
9.30

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

dekoracija opremljanje doma dom

Petek, 27. 7. 2018, 9.30

5 let, 9 mesecev

Zlata pravila sorazmerja: katerih načel se morate držati pri opremljanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
dekoracija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ohranjanje sorazmerij pri opremljanju prostora je veliko več kot samo umestitev pohištva v prostor. Razmisliti je treba o temeljnih pravilih oblikovanja, med katerimi je najpomembnejše sorazmerje velikosti pohištva glede na prostor. Upoštevati je treba ne samo proporcionalne razmere med samim pohištvom, ampak tudi njihovo razmerje glede na prostor. 

Prostor je videti lepo in ponuja dobro vzdušje, če so razmerja med elementi v harmoniji. Torej pohištvo ni ne preveliko, ne premajhno, ga ni premalo ali preveč. Neustrezna uporaba ključnih elementov lahko nehote ustvari neroden nevabljiv prostor.

dnevna soba | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Najpogostejše napake, ki jih naredimo

Najpogostejša napaka, ki jo zgreši skoraj vsak, je, da kupi celotno pohištvo v prostoru v enaki barvi, višini in slogu. Zaradi tega nehote ustvarimo dolgočasen in statičen prostor, vendar to ni nekaj, česar se ne bi dalo popraviti.

S postavitvijo dekorativnih elementov, kot je na primer visoka talna svetilka, lahko dodamo nekaj višine v kotu, hkrati pa svetilka zagotavlja izvrsten vir osvetlitve. Z visoko stensko omarico ali dolgo knjižno polico lahko dodamo vizualno zanimivost, poleg tega sta obe zelo priročni za shranjevanje. 

Kako določiti pravo razmerje

Eden izmed najlažjih načinov ugotavljanja sorazmerja, ali bo kavč, jedilna miza ali postelja ustrezala velikosti vaše sobe, je, da si njihove dimenzije označite s časopisom, ki ga položite na tla na mesto, kjer naj bi pohištvo postavili. S položenim časopisom boste tako dobili boljšo prostorsko predstavo in natančen občutek nad tem, koliko prostora bo zavzelo pohištvo. 

dnevna soba | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock V dnevnih sobah je treba upoštevati več razmerij

V dnevnih sobah je treba upoštevati razmerje in razdalje med pohištvom in tehnologijo. Treba je upoštevati ravnotežje med velikostjo prostora in velikostjo televizorja.

Pogosto napako naredimo pri nakupu prevelikih ali premajhnih televizorjev glede na prostor. Prav tako je treba upoštevati zdravo razdaljo med kavčem in televizorjem, ki naj bi bila približno dvainpolkratna širina zaslona v oddaljenosti ne več kot pet metrov. Gledalna površina televizorja bi morala biti približno vsaj meter od tal. 

Nesorazmerja med preprogami, kavči in mizicami

V dnevnih sobah naj bi ureditev sedalnih površin pripomogla k pogovoru. Idealna količina sedalnih površin naj bo omejena na dva kavča, ki sta obrnjena drug proti drugemu, ali sedežna garnitura v obliki črke U. Prav tako mora biti središčna miza v pravi višini glede na kavč. To določite s testom, da se usedete na kavč in posežete po skodelici. Mizo postavite glede na položaj, ki se vam zdi najudobnejši za doseganje predmetov na mizi. 

monokrom
Trendi Monokromatsko oblikovanje za eleganten prostor

Prav tako veliko napak naredimo z umestitvijo prevelikih preprog v premajhen prostor. Ni potrebe po tem, da preproga prekrije prav ves prostor okoli kavča in mize. Imejte v mislih, da so preproge odličen način za združevanje pohištva, saj zagotavljajo meje med pohištvom za sedenje in preostalimi elementi. V idealnih primerih morajo biti preproge nameščene pred sprednje dele nog kavčev in stolov. Ne tlačite preproge pod kavče. 

spalnica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zlato pravilo barv 60-30-10

Pri izbiri barvne sheme upoštevajte pravilo 60-30-10, ki deluje kot brezčasno načelo dekoriranja, saj vam lahko pomaga ustvariti uravnoteženo barvno shemo.

60 odstotkov naj predstavlja glavna barva, ta naj bo temelj, okoli katerega gradite preostalih 30 in 10 odstotkov. 30 odstotkov naj bo sekundarna barva, ki bi vključevala barvno shemo stolov, posteljnine, zaves ali blazin.

Podpira naj glavno barvo, a naj bo vseeno dovolj različna, da ustvari dinamično vzdušje. Končnih 10 odstotkov naj bo barva odstopanja, ki jo lahko vključite z okrasnimi dekorativnimi elementi. 

dnevna soba
Trendi Letošnji hit v oblikovanju: stran s feng šujem, wabi-sabi je top trend
Ne spreglejte