Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
29. 11. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

1

Natisni članek

zabava čevlji obutev lepo vedenje

Sreda, 29. 11. 2017, 4.01

6 let, 1 mesec

Zabave in sezuvanje: kdaj naj gosti obdržijo čevlje in kdaj ne

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

1

čevlji, zabava | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

December je tudi čas za zabave doma in poleg okrasitve, hrane in glasbe nastopi še vprašanje o obutvi povabljencev. Narediti zalogo copat in jih prositi, naj se sezujejo, ali pustiti, da ostanejo obuti? Kdaj je celo nevljudno prositi, naj čevlje pustijo pred vrati?

V Evropi smo že od nekdaj vajeni sezuvanja in preobuvanja v copate, kar se mnogim, predvsem Američanom in Avstralcem, zdi malce čudno. Že v filmih smo videli, da copat očitno ne uporabljajo, v čevljih hodijo tudi v svojem domu in celo v spalnici. To počnejo tudi v resničnem življenju, navado pa ohranijo tudi ob obisku evropskih domov.

Če ste ali pa še boste kdaj gostili koga, ki ima takšne navade, mu lahko razložite, kako to poteka pri nas. A vseeno obstajajo priložnosti, ko naj bi tudi naši gosti obdržali čevlje.

Gost naj se pozanima, gostitelj naj pove

Če gre za neformalno druženje, ki zajema majhno število ljudi, je povsem razumljivo in pričakovano, da se gostje sezujejo in se jim ponudi copate. Če je med povabljenci tujec, se mora sam pozanimati, kakšne so navade v kulturi, ki jo trenutno obiskuje, pravi strokovnjakinja za lepo vedenje Myka Meier. Še bolje je, če ga gostitelj prej opozori na copate, dodaja.

Ob formalnem druženju, ko so čevlji del oprave, je goste nevljudno prositi, naj se sezujejo. | Foto: Thinkstock Ob formalnem druženju, ko so čevlji del oprave, je goste nevljudno prositi, naj se sezujejo. Foto: Thinkstock

V primeru formalnega druženja pa se od gostov ne bi smelo zahtevati, naj se sezujejo, opozarja Patricia Napier-Fitzpatrick iz newyorške šole lepega vedenja. Sploh če gre za večjo zabavo z zapovedanim načinom oblačenja. Čevlji so tako tudi del celotne oprave in copate bi jo najbrž pokvarile.

Dodaja, da je treba k organizaciji takšnih zabav pač prišteti tudi čiščenje preprog in tal naslednji dan.


Preberite še:


Ne spreglejte