SiolNET. Digisvet Vtisi
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Test iPhone 8 Plus: Če imate radi odlične fotografije in videe, je to telefon za vas

0,75

termometer

iPhone 8 Plus, pametni telefon, iPhone
Foto: Bojan Puhek

V kolikor vaše delo vsakodnevno zahteva fotografiranje in snemanje, bo iPhone 8 Plus dobra naložba. V njem pa bodo uživali tudi tisti, ki lepe fotografije in videoutrinke radi delajo zgolj za svoje veselje. Z 8 Plus bodo rezultati še boljši.

Ko v roke dobiš pametni telefon s tako dobro (dvojno) kamero in narediš prvi Portret s svetlobno okrepitvijo - nova funkcija, s katero lahko delate noro dobre profilne fotografije -, te ima iPhone 8 Plus že skoraj v pesti.

Test iPhone 8: Z njim zamenjajte šestico, ne sedmice

Portret, ki prepriča

Funkcija Portret, ki je navadna osmica nima, samodejno zamegli ozadje in vse moči usmeri le na en predmet pred seboj (to poznajo že uporabniki 7 Plus). Telefon te pri tem usmerja (izpis na zgornjem delu ekrana), če moraš stopiti korak naprej ali nazaj, pri tem pa ti ponudi še možnosti svetlobe (novost): naravno svetlobo, studio svetlobo, "contour" ter odrsko in odrsko "mono" svetlobo.

Apple portetno osvetlitev še testira in je v beta verziji, a za zdaj ji kaže zelo dobro. To ima poleg iPhona 8 Plus tudi iPhone X, ki k nam prihaja 3. novembra.

Iskanje ustrezne svetlobe pri Portretu:

[video: 65347 / ]

Tako portretno osvetlitev reklamira Apple:

Končni rezultati portreta navdušijo takoj. Tole je nastalo med "fotosešnom" z mačko, ki je očitno vedela, da se mora obnašati kot model (fotografije niso obdelane, gre za "surove" verzije):

Funkcije Portret navadni iPhoni ne nudijo, a je odličen dodatek. Funkcije Portret navadni iPhoni ne nudijo, a je odličen dodatek. Foto: Branka Grbin

Portret omogoča boljše fotografiranje in tudi boljši končni rezultat. Portret omogoča boljše fotografiranje in tudi boljši končni rezultat. Foto: Branka Grbin

Dvojna kamera dela še boljše videe

Kamero smo preizkusili med intervjujem Vida Valiča, ki si ga boste lahko prebrali to nedeljo, ter med preteklim tednom mode, ko smo snemali dogajanje v zaodrju in predstavitev kolekcij kupcem.

[video: 65218 / ]

Med tednom mode MBFWLJ:

[video: 65242 / ]

Video je z iPhonom 8 Plus užitek snemati iz dveh razlogov: v temnejših prostorih, kot je bilo denimo zaodrje tedna mode, si lahko pomagate z dodatno osvetlitvijo videa, všeč pa nam je tudi takojšnji zoom "in" in zoom "out".

Še vedno pa se (tako kot iPhone 8) malo slabše odreže pri slabši dnevni svetlobi in nočnim snemanjem na prostem, odlično pa mu gre igra sence in svetlobe:

[video: 65349 / ]

Pa dizajn?

Dizajn je tako kot pri manjši verzji, iPhonu 8, dober in zelo kakovosten. Stekleno ozadje, kot že omenjeno, daje občutek negotovosti, a naj bi bil močno ojačan ter trši od predhodnika.

Vendar je nakup zaščitnega ovitka priporočljiv, sploh zato, ker bo popravilo zadnjega stekla v primeru razbitja zahtevnejše in dražje od sprednjega.

Plus in minus steklenega zadnjega dela pri novima iPhonoma

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Pogovorimo se še o velikosti. iPhone 8 Plus v višino meri skoraj 16 centimerov, kar je za dva centimetra več kot pri navadni osmici (približno 14 centimetrov). Od nje je širši za skoraj centimeter, kar omogoča dober oprijem, a malce otežen dostop do gumba Home, če z njim upravljate z eno roko.

Kar se tega tiče, je navadna osmica uporabnejša, a je Plus zaradi boljše baterije in precej boljše kamere primernejša izbira.

Dva centimetra razlike v višini in centimeter v širini. Na voljo bosta s 64 in 256 GB prostora. Dva centimetra razlike v višini in centimeter v širini. Na voljo bosta s 64 in 256 GB prostora. Foto: Reuters

Pod črto

Zgoraj navedena razloga sta ključna pri odločitvi za nakup. Morda bodo malce bolj neodločni moški, ki telefona ne prenašajo v torbici, temveč v žepu in jih večja naprava že v štartu odvrne. Zato smo med testiranjem telefona tri moške predstavnike prosili, naj Plus pospravijo v žep in vsi so se strinjali, da pravzaprav ni prevelik.

Če torej potegnemo črto, lahko rečemo, da nas je iPhone 8 Plus bolj prepričal: ima dvojno kamero, večji zaslon, način fotografiranja Portret in portretno osvetlitev, ter boljšo baterijo, ki zdrži dlje.

iPhone 8 Plus naj preizkusijo predvsem i-oboževalci, ki še nikoli niso imeli Plus verzije.

[video: 65346 / ]

Lastnosti, zaradi katerih nam je iPhone 8 Plus všeč:

- Snemanje in fotografiranje, predvsem funkcija Portret in portretna osvetlitev
- Vzdržljivost baterije
- Hitrost in odzivnost

Lastnosti, zaradi katerih nam je iPhone 8 Plus malo manj všeč:

- Malce otežen dostop do gumba Home pri enoročni uporabi
- Odsotnost vhoda za navadne slušalke

Ampak ... počakajmo še na iPhone X, ki pa prekaša tudi iPhone 8 Plus.

Save

Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin