Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
3. 8. 2017,
15.58

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Na dopustu mobilne naprave Android pametni telefon Honor 9 Huawei Vtisi Vtisi ocenili smo prvi vtisi Android 7.0 Android Nougat EMUI

Četrtek, 3. 8. 2017, 15.58

2 meseca, 1 teden

Prvi vtisi: Honor 9

Honor 9: deluje kot najdražji, a je od njih skoraj pol cenejši

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Honor 9, Huawei, vtisi | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Morda res nima veliko, česar že nismo videli, a ima veliko tega, kar imajo precej dražji pametni telefoni. Pa še všečne mladostne oblikovne zasnove nikakor ni mogoče zgrešiti.

Ko je kitajski proizvajalec Huawei ustvaril sestrsko blagovno znamko Honor, je, kot sami pravijo, nagovarjal predvsem mlade in dinamične uporabnike. Toda že dozdajšnji pametni telefoni Honor so prepričali, da so lahko primerna izbira tudi za bistveno širši krog uporabnikov.

Honor 9 nadaljuje ta prizadevanja. Že res, da ne prinaša nobenega novega tehnološkega presežnika, a to nikakor ne pomeni, da ne pleni pozornosti na prvi, drugi in vsak naslednji pogled. Pravzaprav ima skoraj vse, kar bi pričakovali tudi od bistveno dražjih telefonov, z nekaj svojimi posebnostmi pa še odločneje išče svoje mesto na neizprosnem trgu pametnih mobilnih telefonov.

Kar 15 tenkih plasti stekla, ki sestavljajo hrbtno stran pametnega telefona Honor 9, ustvarjajo svetlobne učinke, ki jih do zdaj na pametnih telefonih do zdaj nismo videli (in so še lepši, kot ta fotografija prikazuje). | Foto: Srdjan Cvjetović Kar 15 tenkih plasti stekla, ki sestavljajo hrbtno stran pametnega telefona Honor 9, ustvarjajo svetlobne učinke, ki jih do zdaj na pametnih telefonih do zdaj nismo videli (in so še lepši, kot ta fotografija prikazuje). Foto: Srdjan Cvjetović

Na sijaj hrbtne strani so zelo ponosni

Zaslonski zajem osnovnega zaslona pametnega telefona Honor 9 | Foto: Srdjan Cvjetović Zaslonski zajem osnovnega zaslona pametnega telefona Honor 9 Foto: Srdjan Cvjetović Prvo, s čimer Honorjeva devetka takoj pritegne pozornost, je njena sijoča zadnja stran, ki jo pripisujejo 15-plastnem tridimenzionalnem steklu. Ob tej zasnovi se svetloba odbija pod različnimi koti, kar ustvarja poseben svetlobni učinek. Morda se to komu ne bo zdelo pretresljivo, a je treba priznati, da so Honorjevi snovalci spet našli nekaj novega, s čimer se razlikujejo od ostalih – pa še prijazno očesu je.

Prijetno preseneča, da kljub tej odsevni zadnji strani ta niti ni zbiralnica prstnih odtisov. Resnici na ljubo, če zelo pritisnete s prstom na to sijočo zadnjo stran, odtis ostane, a v običajnih okoliščinah rabe (beri: brez močnega pritiskanja) se odtisi ne le ne bodo nabirali.

V splošnem oblika (z nezmotljivimi zaobljenimi vogali) ne odstopa od tiste, ki jo poznamo pri pametnih telefonih najvišjega razreda. A ti pravzaprav niti niso največji tekmeci Honorja 9. Prej so to kar dobri in cenovno dokaj ugodni pametni telefoni kitajskih proizvajalcev, ki praviloma nimajo neposredne prodaje na naši celini – Honor 9 jim je s svojo ugodno ceno gotovo pokvaril dan ali celo kaj več.

Ločeni znamki, prepoznaven enotni uporabniški vmesnik

Zato tudi Honor 9 ne skopari s funkcijami, ki bi jih prej pričakovali samo v najvišjem razredu, in ob tem poskrbi za nekaj všečnih malenkosti, s katerimi upa, da bo pritegnil in prepričal. Tudi s ceno se je zelo potrudil, da bi lahko tekmoval s tistimi svoji tekmeci, ki v Slovenijo in ostali del Evrope prodajajo samo prek interneta.

Ob vklopu telefona nas dočaka uporabniški vmesnik EMUI 5.1, ki je nezmotljivo huaweijevski in teče na operacijskem sistemu Android 7. Čeprav Huawei vodi blagovno znamko Honor na vzporednem tiru, podobnosti med telefoni obeh znamk je znatna – uporabniški vmesnik je zgolj ena od njih. EMUI ponuja številno možnosti prilagajanja in nekatere dodatne funkcije, ki jih sprožimo z gibi: tako, denimo, posnetek zaslona lahko dobimo tudi, če dvakrat hitro potrkamo na zaslon.

Pod zaslonom na sprednji strani telefona Honor 9 je čitalnik prstnih odtisov, ki dela zelo dobro, kot smo že videli pri lanskem Huaweijevem phabletu Mate 9, poleg tega pa deluje tudi kot tipka Domov. | Foto: Srdjan Cvjetović Pod zaslonom na sprednji strani telefona Honor 9 je čitalnik prstnih odtisov, ki dela zelo dobro, kot smo že videli pri lanskem Huaweijevem phabletu Mate 9, poleg tega pa deluje tudi kot tipka Domov. Foto: Srdjan Cvjetović

Mnogi proizvajalci pametnih telefon so infrardečo tehnologijo že odpisali, a Honor 9 ima infrrdeči oddajnik, ki ob ustrezni programski podpori temu pametnemu telefonu dodaja funkcijo univerzalnega daljinskega upravljalca. | Foto: Srdjan Cvjetović Mnogi proizvajalci pametnih telefon so infrardečo tehnologijo že odpisali, a Honor 9 ima infrrdeči oddajnik, ki ob ustrezni programski podpori temu pametnemu telefonu dodaja funkcijo univerzalnega daljinskega upravljalca. Foto: Srdjan Cvjetović Med drugim je tu tudi funkcija daljinskega upravljalca, ki ga je mogoče prilagoditi različnim napravam. Ta izkorišča vgrajeni infrardeči oddajnik, ki dokazuje, da ta tehnologija vendarle še ni pripravljena za odhod v zgodovino (čeprav so se ji mnogi proizvajalci pametnih telefonov že odpovedali).

Med programi je tudi nekaj programov drugih ponudnikov (npr. Trip Advisor), kar pri uporabnikih skoraj vedno izzove mešane občutke. Nekaterim je namreč všeč, da nekaj dobijo že ob nakupu, a drugi raje sami nameščajo programe, ki jih želijo imeti na svojem pametnem telefonu. Za tolažbo: glede tega prednastavljenega programja smo pri drugih proizvajalcih videli tudi hujše primere.

Zanesljiv čitalnik prstnih odtisov in tipka Domov v enem

Zaslon telefona Honor 9 ima premer 5,15 palca (13,1 centimetra) in zasede praktično vso širino sprednje strani – ne pa tudi višine. Ta velikost zaslona je dobra novica predvsem za tiste, ki želijo vse na svojem pametnem telefonu opraviti zgolj z eno roko.

Pod zaslonom na sprednji strani je namreč čitalnik prstnih odtisov, ki dela zelo dobro, kot smo že videli pri lanskem Huaweijevem phabletu Mate 9, poleg tega pa deluje tudi kot tipka Domov.

Tudi zadnja kamera telefona Honor 9, ki je dvojna in ima ločljivost 12 milijonov pik na barvnem in 20 milijonov pik na monokromatskem senzorju, je lepo vdelana v ohišje, zato ne izstopa in ne posega v oblikovno skladnost Honorja 9. | Foto: Srdjan Cvjetović Tudi zadnja kamera telefona Honor 9, ki je dvojna in ima ločljivost 12 milijonov pik na barvnem in 20 milijonov pik na monokromatskem senzorju, je lepo vdelana v ohišje, zato ne izstopa in ne posega v oblikovno skladnost Honorja 9. Foto: Srdjan Cvjetović

Ni vse v ločljivosti, veliko je tudi v pikah na centimeter

Honor 9 ne skopari s funkcijami, ki bi jih prej pričakovali samo v najvišjem razredu, in ob tem poskrbi za nekaj všečnih malenkosti, s katerimi upa, da bo pritegnil in prepričal. | Foto: Srdjan Cvjetović Honor 9 ne skopari s funkcijami, ki bi jih prej pričakovali samo v najvišjem razredu, in ob tem poskrbi za nekaj všečnih malenkosti, s katerimi upa, da bo pritegnil in prepričal. Foto: Srdjan Cvjetović Levo od njega je priključek za standardne slušalke – snovalci Honorja 9 so se odločili, da ne bodo prehitevali prihodnosti in da bodo še naprej zagotavljali podporo za nešteto starih slušalk s 3,5-milimetrskim vtičem.

Nad zaslonom je sprednja kamera, ki se lahko pohvali z ločljivostjo osem milijonov pik. Kakovost slike na zaslonu je Full HD, kar je za koga morda premalo, a je prikaz na zaslonu jasen, lep in pregleden, pa še poraba energije je gotovo manjša kot bi bila pri nekem višjem standardu.

Če smo iskreni, je to še vedno več pik na centimeter, milimeter ali palec, kar želite, kot ima marsikateri zelo drag pametni telefonov – sama ločljivost nekaj pove, vsega pa zagotovo ne.

Le redkim bo omagal prej kot v enem dnevu

Ko smo že pri porabi, akumulatorju z zmogljivostjo 3200 miliamperskih ur na našem preizkusu en dan ni delal težav, dveh pa še ni preživel. Seveda pa je to zelo odvisno od intenzitete uporabe, a na podlagi prvih vtisov lahko rečemo, da je akumulator soliden.

Že res. da zaslon telefona Honor 9 ima ločljivost Full HD, a je to še vednoi več pik na centimeter kot pri kakšnem dražjem pametnem telefonu.  | Foto: Srdjan Cvjetović Že res. da zaslon telefona Honor 9 ima ločljivost Full HD, a je to še vednoi več pik na centimeter kot pri kakšnem dražjem pametnem telefonu. Foto: Srdjan Cvjetović

Tako sprednja kot zadnja kamera, slednja ima ločljivost 12 milijonov pik na barvnem in 20 milijonov pik na monokromatskem senzorju, sta lepo vdelani v ohišje, zato ne izstopata in ne posegata v oblikovno skladnost Honorja 9. Za napajanje in povezovanje z računalnikom skrbi vmesnik USB-C – to je tisti, pri katerem se vtič lahko vklopi z obeh strani in ki počasi postaja standard namesto dozdajšnjega priključka microUSB.

Veliko orodij za ustvarjalne fotografe – a brez optičnega stabilizatorja

Honor 9 pravzaprav ima kar nekaj enakih ali zelo podobnih značilnosti, kot jih ima Huawei Mate 9 ali celo Huawei P10 – celo procesor je enak pri vseh treh. Toda nekaj pa mora manjkati, če je Honor 9 toliko cenejši.

Fotogalerija
1 / 5
Fotografije, posnete s pametnim telefonom Honor 9 (privzete nastavitve)

Morda se to še najbolj vidi pri kameri - čeprav moramo takoj povedati, da so fotografije, ki jih dela Honor 9 še vedno pravzaprav dobre. Honor 9 ima na zadnji strani sistem dvojne kamere, a za razliko od Huaweijevih zastavonoš leč na Honorju 9 ne izdeluje Leica. Prav tako Honor 9 nima optičnega stabilizatorja slike.

Mnenja o prednaloženih aplikacijah so deljena. Nekateri uporabniki so veseli vsakega darila, mnogi pa želijo sami odločati, kaj gre na njihov pametni telefon in kaj ne. Za tolažbo, pri kakšnih drugih telefonih smo zasledili več prednastavljenih aplikacij, tudi takšne, ki jih na običajen način ni mogoče odstraniti. | Foto: Srdjan Cvjetović Mnenja o prednaloženih aplikacijah so deljena. Nekateri uporabniki so veseli vsakega darila, mnogi pa želijo sami odločati, kaj gre na njihov pametni telefon in kaj ne. Za tolažbo, pri kakšnih drugih telefonih smo zasledili več prednastavljenih aplikacij, tudi takšne, ki jih na običajen način ni mogoče odstraniti. Foto: Srdjan Cvjetović Še vedno pa je tu lepo število načinov snemanja za različne potrebe, za tiste, ki vedo, kaj delajo, pa je občutljivost ISO ter hitrost in odprtino zaslonke mogoče poljubno nastaviti. Znotraj telefona se še nekatere "igrače" za spreminjanje žarišča na fotografiji, ki jih v kratkem času preizkusa nismo utegnili preizkusiti.

Nekje 85 do 90 odstotkov dobrot najboljših za 55 odstotkov cene

Pa še eno dobronamerno opozorilo, zlasti za te poletne čase: Honor 9 naj bo čim dlje od dežja, še bolj pa od morske vode, kajti vodoodporen ni. A če seštejemo vse pluse in tistih par minusov, je Honor 9 v primerjavi s silaki iz najvišjega razreda prikrajšan zgolj za kakšno funkcijo ali lastnost, a je od njih bistveno cenejši – in ob tem še vedno hiter, odziven in, kar je mnogim pomembno, všečen.

Pravzaprav bi morali resno pomisliti, ali ima Honor 9 v svojem cenovnem kakšnega resnega tekmeca, ki bi ob primerljivi ceni ponujal toliko moči in funkcij. Izdelali so ga v različicah s štirimi ali šestimi gigabajti delovnega pomnilnika ter 64 ali 128 gigabajti shrambnega prostora, ki ga je mogoče nadgraditi s pomnilniškimi karticami microSD (a se v tem primeru, kot pri vseh tovrstnih napravah, odpoveste rabi z dvema karticama SIM).

Morali bi resno pomisliti, ali ima Honor 9 v svojem cenovnem kakšnega resnega tekmeca, ki bi ob primerljivi ceni ponujal toliko moči in funkcij. | Foto: Srdjan Cvjetović Morali bi resno pomisliti, ali ima Honor 9 v svojem cenovnem kakšnega resnega tekmeca, ki bi ob primerljivi ceni ponujal toliko moči in funkcij. Foto: Srdjan Cvjetović

Pri nas so se mobilni operaterji odločili za prodajo osnovnega modela, torej s štirimi gigabajti pomnilnika in 64 gigabajtov shrambe (minus operacijski sistem). Sprva bo v ponudbi modra in siva, sledila pa naj bi še tretja (in zadnja) razpoložljiva barva: bela.

Predvidoma do sredine avgusta bodo na voljo pri vseh treh največjih slovenskih mobilnih operaterjih, ki bodo pripravili ugodnosti ob vezavi naročniškega razmerja, že zdaj pa so v prosti prodaji v izbranih trgovinah.

Ne spreglejte