Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
9. 3. 2015,
21.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Apple Watch MacBook pametna ura Matic Tomšič

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 21.11

6 let, 7 mesecev

Za najdražjo Applovo pametno uro bo treba odšteti kar 15 tisoč evrov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Apple je razkril več podrobnosti o svoji prvi nosljivi napravi, pametni uri Apple Watch, ki bo kupcem na voljo aprila. Premiero doživel tudi prenovljeni prenosnik MacBook.

"Ustvarili smo najbolj napredno kazalo časa do zdaj," je prvo jabolčno nosljivo napravo, pametno uro Apple Watch, že na drugi predstavitvi v pol leta pohvalil direktor Appla Tim Cook. Pametna ura bo po Cookovih besedah primerna tako za športnega navdušenca, tehnološkega entuziasta ali zgolj uporabnika, ki si želi zapestni podaljšek telefona iPhone. Je Cook s tem med vrsticami pravzaprav povedal, da Apple za prodajo svoje prve pametne ure še nima jasno izdelanega načrta?

Pogreta juha ali naslednja velika stvar? Apple Watch ima vse prvine, ki so jih druga podjetja (kot je Samsung, ki je svojo pametno uro Galaxy Gear predstavil že pred letom in pol) že udejanjila v svojih pametnih urah. Uporabnik bo lahko z njo sprejemal klice (za to bo potrebna povezava z iPhonom prek Bluetootha) in obvestila o elektronski pošti in dogajanju na družbenih omrežjih. Na zaslonu bo prikazovala celo vrsto informacij (vreme, sestanke, datum in, jasno, uro).

Športne funkcije? Apple Watch bo uporabnika opozoril, če bo predolgo sedel, aplikacije za sledenje športnim aktivnostim pa bodo štele pretečene kilometre, merile srčni utrip in drugo statistiko telesnih dejavnosti, kot so tek, kolesarjenje in pohodništvo.

Enkraten pritisk urine krone bo aktiviral Applovo digitalno pomočnico Siri, dvojni pa bo na zaslon priklical Applovo storitev za brezstično plačevanje Apple Pay. Kevin Lynch, podpredsednik Applovega oddelka za razvoj novih tehnologij, je obljubil tudi, da bo pametni uri prilagojena cela vrsta uporabnih aplikacij in storitev, kot so Uber, Shazam in Instagram.

Področje, kjer ga Apple ne zna (in ne more) polomiti – cena Večino zgoraj opisanih funkcij smo že videli pri skoraj vseh do zdaj predstavljenih pametnih urah velikih proizvajalcev. Bo pa odgriznjeno jabolko znova oralo ledino – nekateri modeli Apple Watch bodo kljub enakim funkcijami kot cenejše različice res pregrešno dragi.

Pametna ura bo na voljo v treh izvedenkah – "navadni" Apple Watch, športni Apple Watch Sport in premijski Apple Watch Edition, ter z dvema diagonalama zaslona, 38- in 42-milimetrskim.

Najcenejša ura bo Apple Watch Sport, za katero bo treba odšteti 349 (38 mm) oziroma 399 (42 mm) ameriških dolarjev (od 320 do slabih 370 evrov). Za klasični Apple Watch z ohišjem iz nerjavečega jekla bo odvisno od modela treba odšteti od 549 do 1.099 dolarjev (od 505 do dobrih tisoč evrov). Petičnim kupcem bo namenjen Apple Watch Edition iz 18-karatnega zlata, ki bo na voljo za najmanj 10 tisoč dolarjev (9.200 evrov), najdražji model pa naj bi stal kar 17 tisoč dolarjev oziroma dobrih 15 tisoč evrov.

Za pametno uro bo v Applovih (spletnih) trgovinah prednaročilo mogoče oddati 10. aprila, prodaja pa se uradno začne 24. aprila. Najprej bo na voljo v devetih državah, med katerimi ni Slovenije, a bomo lahko uro k nam z nekaj iznajdljivosti vseeno naročili iz britanskega spletnega butika Apple Store.

MacBook nič več Air Apple je na konferenci z imenom Spring Forward sicer pokazal tudi novo generacijo svojega ultratankega prenosnega računalnika MacBook. Ta ni izgubil le dela imena (predhodnika smo poznali kot MacBook Air), temveč tudi nekaj milimetrov in gramov.

Nova različica je kar 24 odstotkov tanjša, saj na najdebelejšem delu meri le 13,1 milimetra, tehta pa samo 900 gramov. Tako izgubo teže kot debeline je delno mogoče pripisati odsotnosti ventilatorja – zelo varčni procesor Intel Core M bo hlajen pasivno. Novi MacBook ima 12-palčni super-razločni zaslon retina, ki ga pri Applu opevajo kot najboljši zaslon, ki so ga kdaj vgradili v računalnik Mac. Začetna cena za MacBook Air, ta na prodajne police Applovih trgovin prihaja 10. aprila, bo slabih 1.200 evrov.

Ne spreglejte