Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
9. 11. 2020,
21.48

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

11

Natisni članek

kriptovaluta bitcoin Joe Biden

Ponedeljek, 9. 11. 2020, 21.48

3 leta, 5 mesecev

Se že uresničuje ob Bidnovi zmagi napovedani scenarij?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

11

Joe Biden | Med tistimi, ki se lahko veselijo izvolitve Joeja Bidna za 46. predsednika Združenih držav Amerike, so vlagatelji v bitcoin in druge kriptovalute, so prepričani nekateri tržni analitiki. | Foto Reuters

Med tistimi, ki se lahko veselijo izvolitve Joeja Bidna za 46. predsednika Združenih držav Amerike, so vlagatelji v bitcoin in druge kriptovalute, so prepričani nekateri tržni analitiki.

Foto: Reuters

Če na ameriških predsedniških volitvah zmaga Joe Biden, bo to dobro za rast cene kriptovalute bitcoin, so napovedovali nekateri tržni analitiki. 4. novembra, ko je Biden začel prevzemati vodstvo za zmago v predsedniški tekmi v ključnih zveznih državah, je bitcoin nato res poskočil. Tako visoko kot zdaj ni bil že od januarja 2018. 

Evropska centralna banka ECB
Novice Prihodnost evra: začenja se veliki evropski bančni eksperiment

Po dolgem času spet čez 15 tisoč dolarjev

Cena kriptovalute bitcoin raste že od druge polovice letošnjega marca, ko je bitcoin dosegel najnižjo vrednost po aprilu 2019. Prejšnji teden je nato po zelo dolgem času, več kot dveh letih in pol, znova presegel mejo 15 tisoč dolarjev (12.700 evrov). 

Čeprav je bila rast cene bitcoina v zadnjih sedmih mesecih z nekaj manjšimi vzponi in padci skoraj linearna, je malce večji pospešek vendarle dobila ob približevanju predsedniških volitev v ZDA. Konkretneje je bitcoin poskočil po 4. novembru, ko je v boju za glasove volivcev začelo bolje kazati Joeju Bidnu.

Gibanje cene bitcoina v zadnjem mesecu. Kriptovaluta je konkreten pospešek dobila prejšnjo sredo, ko se je Joe Biden v tekmi za število elektorskih glasov bolj odlepil od Donalda Trumpa in v svojo korist začel preobračati nekatere za zmago na volitvah ključne zvezne države. | Foto: Coinmarketcap.com Gibanje cene bitcoina v zadnjem mesecu. Kriptovaluta je konkreten pospešek dobila prejšnjo sredo, ko se je Joe Biden v tekmi za število elektorskih glasov bolj odlepil od Donalda Trumpa in v svojo korist začel preobračati nekatere za zmago na volitvah ključne zvezne države. Foto: Coinmarketcap.com

Gre za naključje? Morda. Na letošnjo rast cene bitcoina je po mnenju večine poznavalcev verjetno najbolj vplivala institucionalna podpora. Vse več bank preizkuša ali načrtuje lastne kriptovalute, velika podjetja pa množično vlagajo v bitcoin. Toda nekateri tržni analitiki so mnenja, da lahko na nadaljnji (velik) vzpon bitcoina vpliva tudi izid ameriških predsedniških volitev.

Oziroma natančneje: če na volitvah v ZDA Joe Biden porazi Donalda Trumpa.

Bitcoin
Novice Mnoge je včeraj razveselila najboljša novica v letu 2020

"Če bo predsednik Biden, bodo banke tiskale preveč denarja, ljudje bodo rešitev videli v bitcoinu"

Ameriški analitik Bill Noble je pretekli konec tedna dejal, da bi bila kombinacija Joeja Bidna v Beli hiši in senata ZDA pod nadzorom republikanske stranke zelo dobra za bitcoin. 

Pred volitvami so se pojavljale napovedi, da bi bila morebitna izvolitev Joeja Bidna za predsednika ZDA usodna za borzne trge v ZDA. Vsaj za zdaj se dogaja ravno nasprotno - borzni indeks S&P 500 je v ponedeljek dosegel najvišjo vrednost v zadnjih petih letih, na primer. | Foto: Reuters Pred volitvami so se pojavljale napovedi, da bi bila morebitna izvolitev Joeja Bidna za predsednika ZDA usodna za borzne trge v ZDA. Vsaj za zdaj se dogaja ravno nasprotno - borzni indeks S&P 500 je v ponedeljek dosegel najvišjo vrednost v zadnjih petih letih, na primer. Foto: Reuters

V takšni politični atmosferi bo dolar postajal vedno bolj šibek, meni Noble. Ker bodo demokrati in republikanci v senatu pri pomembnih vprašanjih, kot je socialna pomoč za gospodinjstva, zagotovo na okopih, bo morala gospodarstvo ZDA bolj podpirati ameriška centralna banka (Fed). To bi znižalo vrednost dolarja, zaradi česar bodo vlagatelji iskali alternativne naložbe, glavna pa bo bitcoin, je prepričan Noble. 

Podobnega mnenja je bil prejšnji teden v intervjuju za medij CNBC tudi znani vlagatelj Mike Novogratz. Predsednik Biden pomeni večjo vpletenost ameriške centralne banke v gospodarstvo ZDA, kar bo dobro za bitcoin in druge kriptovalute, je dejal. 

"Ljudje bodo kupovali bitcoin, ker bodo banke tiskale preveč denarja," je predvidel Novogratz.

Joe Biden
Novice Je Bidnov tesni sodelavec nehote povedal preveč?

Napovedal je rekordno ceno bitcoina do 20. januarja

Znani ameriški finančni strokovnjak in novinar Max Keiser je medtem konkretno dvignil letvico napovedi.

Na Twitterju je Keiser 6. novembra zapisal, da bo po tem, ko bo na volitvah v ZDA zmagal Joe Biden, Kitajska postala vodilna svetovna velesila.

Zaradi tega bo novo varno pribežališče v bitcoinu začelo iskati sto bilijonov (100 tisoč milijard) dolarjev globalnega kapitala, je napovedal Keiser in dodal, da bo cena bitcoina sčasoma dosegla 400 tisoč dolarjev (338 tisoč evrov), do Bidnove inavguracije, ki bo 20. januarja, pa bo narasla čez 28 tisoč dolarjev (23.700 evrov). 

Preberite tudi:

Novice So se Biden in njegovi ustrašili, da nekdo strelja? #video
Donald Trump
Novice Ne prizna poraza: Trump se je v Belo hišo vrnil s solznimi očmi #foto #video
Trendi Joe Biden bo poskrbel za zgodovinski prihod v Belo hišo #video
Donald Trump
Novice Elitni privilegij, ki ga bo izgubil Donald Trump
Jill Biden
Trendi Kdo je prva dama, ki bo nasledila Melanio Trump?
Avtomoto Tak avtomobil vozi novi predsednik ZDA #video
Ne spreglejte