Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
30. 10. 2018,
17.47

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Natisni članek

kriminal Kitajska digizgodbe

Torek, 30. 10. 2018, 17.47

4 leta, 11 mesecev

Posnetek z vlaka kaže, kaj kmalu čaka 1,4 milijarde ljudi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Kitajska, Kitajka | Kitajska ima danes približno 1,4 milijarde prebivalcev, ki bodo morali kmalu še veliko bolj kot zdaj paziti, kje bodo prečkali cesto in kam bodo odvrgli cigaretni ogorek. (Fotografija je simbolična.)  | Foto Reuters

Kitajska ima danes približno 1,4 milijarde prebivalcev, ki bodo morali kmalu še veliko bolj kot zdaj paziti, kje bodo prečkali cesto in kam bodo odvrgli cigaretni ogorek. (Fotografija je simbolična.)

Foto: Reuters

Znani britanski tehnološki novinar James O'Malley je na družbenem omrežju Twitter objavil videoposnetek iz notranjosti vlaka na Kitajskem, v katerem ženski glas potnike opozarja, naj upoštevajo pravila, saj se bo v nasprotnem primeru znižala njihova tako imenovana osebna bonitetna ocena. Gre za sistem nadzora nad državljani, v katerega bo kmalu vključen vsak Kitajec. 

"Dragi potniki, osebe, ki potujejo brez vozovnice, se vedejo neprimerno ali kadijo na javnih mestih, bodo kaznovane v skladu s pravili. Njihovo vedenje bo zabeleženo tudi v sistem z informacijami o osebnih bonitetnih ocenah. Da bi se izognili slabim ocenam, upoštevajte pravila, ki veljajo na vlaku in na železniški postaji."

Ženski glas na hitrem vlaku med Pekingom in Šanghajem, ki ga je posnel O'Malley, sicer azijski tehnološki dopisnik za britanski BBC, potnike torej opozarja, naj upoštevajo pravila in zakone, saj lahko neprimerno vedenje močno vpliva na njihovo kakovost življenja. 

Kitajska je v zadnjih letih vzpostavila obširno infrastrukturo za nadzor javnih površin z varnostnimi kamerami, podprta pa je z zelo zmogljivo tehnologijo za prepoznavanje obrazov.  | Foto: Reuters Kitajska je v zadnjih letih vzpostavila obširno infrastrukturo za nadzor javnih površin z varnostnimi kamerami, podprta pa je z zelo zmogljivo tehnologijo za prepoznavanje obrazov. Foto: Reuters
Kitajski sistem osebnih bonitetnih ocen, ki je v zadnjem letu povsod po svetu dvignil ogromno prahu, posameznika, ki krši zakone, kaznuje z odvzemom stvari, ki jih ima povprečen človek za samoumevne.

Osebam s slabo bonitetno oceno tako ne bodo več dovolili na vlak ali avtobus, zavrnili jim bodo vpis na fakulteto, omejili hitrost internetne povezave, težje bodo našle zaposlitev, primerno svoji izobrazbi, pridobitev bančnega posojila bo zanje nemogoča. 

Opis kitajskega sistema osebnih bonitetnih ocen močno spominja na "Nosedive", epizodo britanske znanstvenofantastične televizijske serije Črno ogledalo (Black Mirror). Protagonistka Lacie (igra jo Bryce Dallas Howard, na fotografiji) živi v svetu, kjer je mogoče drugim ljudem prek aplikacije za pametni telefon dajati ocene od ena do pet. Spočetka dobro ocenjena Lacie, ki je všeč vsem, skozi epizodo ugotovi, kaj se lahko zgodi človeku, ki začne prejemati vedno nižje ocene.  | Foto: Opis kitajskega sistema osebnih bonitetnih ocen močno spominja na "Nosedive", epizodo britanske znanstvenofantastične televizijske serije Črno ogledalo (Black Mirror). Protagonistka Lacie (igra jo Bryce Dallas Howard, na fotografiji) živi v svetu, kjer je mogoče drugim ljudem prek aplikacije za pametni telefon dajati ocene od ena do pet. Spočetka dobro ocenjena Lacie, ki je všeč vsem, skozi epizodo ugotovi, kaj se lahko zgodi človeku, ki začne prejemati vedno nižje ocene.
Državljani z dobrimi osebnimi bonitetnimi ocenami bodo medtem deležni ugodnosti, kot so boljše posojilne obrestne mere ter prednostne rezervacije hotelskih sob in denimo letalskih vozovnic. 

Sistem bo po napovedih tujih medijev v polnem obsegu začel delovati leta 2020, kitajska vlada pa bo kršitve zakonov ugotavljala s kombinacijo obširne mreže varnostnih kamer in tehnologije za prepoznavanje obrazov, ki je po prepričanju kitajskih strokovnjakov najboljša na svetu.


Aprila letos je kitajskim oblastem tehnologija za prepoznavanje obrazov med drugim omogočila, da so v množici 60 tisoč obrazov na koncertu pravilno identificirali osumljenca kaznivega dejanja (na fotografiji).  | Foto: Aprila letos je kitajskim oblastem tehnologija za prepoznavanje obrazov med drugim omogočila, da so v množici 60 tisoč obrazov na koncertu pravilno identificirali osumljenca kaznivega dejanja (na fotografiji). 

Preberite več o tej temi:

Novice Na vzhodu nastaja država, v kateri se kriminal ne bo več izplačal
Novice Taborišča groze: zaradi terapije s pretepanjem umrl fant

Morda vas bo zanimalo tudi:

Novice Lars Mittank: Najslavnejša pogrešana oseba, za katero še niste slišali
smrtna kazen, usmrtitev
Novice Smrtna kazen: lani usmrtili tisoč ljudi, Kitajska skriva podatke
Novice Sredi oceana odkrili izjemen zaklad, do katerega pa ne more nihče
Novice Nesreča, ki se zgodi tako redko, da drugi posnetki skoraj ne obstajajo
Novice Poglejte to izjemno neumnost: družina ušla strašni usodi
Cerkev Antarktika
Novice V to odmaknjeno cerkev so pred dnevi zaprli zločinca najredkejše vrste
Ne spreglejte