Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
28. 7. 2015,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pametna ura

Torek, 28. 7. 2015, 11.51

8 let

Pametna ura za slepe in slabovidne še letos

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Njeni snovalci verjamejo, da ne bo le prispevala k lažjemu vsakdanu slepih in slabovidnih, temveč tudi pomagala pri krepitvi njihove pismenosti in zagotavljanju enakih komunikacijskih možnosti.

Več kot 39 milijonov slepih in še skoraj 250 milijonov tistih, ki imajo velike težave s svojim vidom, želijo in imajo vso pravico živeti čim bolj podobno drugim, ki teh težav nimajo – a prav pri izdelkih sodobne tehnologije naletijo na velike ovire.

Nekatere naprave sicer imajo prilagoditve za lažjo uporabo osebam s posebnimi potrebami, a to je le dober začetek na dolgi poti. Naprave za aktivno branje Brailleove pisave so zelo drage, prav tako tudi knjige v Brailleovi pisavi, katerih nabor je zelo omejen – samo en odstotek vseh knjig. Tudi to so razlogi, zakaj Brailleovo pisavo uporablja samo pet odstotkov slepih. Štirje znaki hkrati Naprave, ki so do zdaj slepim in slabovidnim bile praktično popolnoma nedostopne, so pametne ure, ki so v zadnjem letu doživele skoraj petkratno rast prodaje – toda zagonsko podjetje Dot iz Južne Koreje, ustanovila sta ga pred dobrim letom sošolca univerze v ameriški zvezni državi Washington, želi tej pomanjkljivosti narediti konec. Razvijajo pametno uro, kjer so namesto običajnega zaslona štiri celice, vsaka s šestimi svetlečimi pikami, ki tako lahko v vsakem trenutku prikaže do štiri znake Brailleove pisave.

Uporabnik te znake razpozna ob pomoči v osnovi podobne vibracijske tehnologije, s katero se, če tako želimo, na dotik odzivajo običajni aktivni zasloni mobilnih naprav, a je pri tej napravi nadgrajena z več kot 50 patentiranimi rešitvami. Znaki se lahko izmenjujejo od enkrat do stokrat v sekundi, povezovanje prilagojene pametne ure z drugimi napravami poteka prek povezave Bluetooth na enak način, kot smo vajeni pri običajnih pametnih urah. Sprva le v ZDA in Kanadi Pametna ura za slepe in slabovidne bo svoj komercialni zagon imela predvidoma v decembru, a sprva bo na voljo le deset tisoč takšnih ur ter le na ameriškem in kanadskem trgu, kjer bo za njo skupaj s prometnim davkom treba odšteti približno 300 evrov. Proizvajalci napovedujejo, da bo posamezno polnjenje zagotavljalo deset ur aktivnega delovanja, kar za običajne primere rabe pomeni več dni brez vtičnice.

Razvijalci podjetja Dot obenem napovedujejo, da bodo naredili podobne module, ki bodo olajšali vsakdan slepim in slabovidnim uporabnikom bančnih avtomatov ter tistim, ki na železniških postajah potrebujejo informacije, ki jih mi dobimo prek zaslonov. Te novosti bodo najprej uvedli v svoji domači Južni Koreji, kjer upajo, da bo prav javni sektor postal njihov največji odjemalec.

Ne spreglejte