Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
17. 11. 2020,
18.37

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

5

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta NiceHash

Torek, 17. 11. 2020, 18.37

3 leta, 5 mesecev

O njih je pisal ves svet: preživeli so največji rop v zgodovini Slovenije

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

5

Nicehash | Takole je bila dva tedna po napadu videti spletna stran nicehash.com. Na njej je pisalo: Storitev ni na voljo. | Foto Reuters

Takole je bila dva tedna po napadu videti spletna stran nicehash.com. Na njej je pisalo: Storitev ni na voljo.

Foto: Reuters

NiceHash, posrednik pri rudarjenju kriptovalut, ki ga upravlja slovensko podjetje H-BITje bil 6. decembra 2017 žrtev ene od največjih in najbolj odmevnih kraj v svetu kriptovalut. Še vedno neznani tatovi so podjetju ukradli skoraj pet tisoč bitcoinov v skupni vrednosti blizu 50 milijonov evrov. NiceHash bi lahko klonil, a se v podjetju niso vdali, temveč so uporabnikom začeli vračati izgubljene bitcoine. Prihodnji mesec, deset dni po tretji obletnici hekerskega napada, bodo dolg poravnali v celoti. 

Kraja, o kateri je poročal ves svet

Hekerji so NiceHashu 6. decembra 2017 ukradli 4.640 (najnovejši podatek neposredno od vodstva podjetja) enot kriptovalute bitcoin v skupni vrednosti blizu 50 milijonov evrov.

NiceHash ima sedež v Tehnološkem parku v Ljubljani. | Foto: Google Street View NiceHash ima sedež v Tehnološkem parku v Ljubljani. Foto: Google Street View

Glede na vrednost ukradenega "blaga" je bila izpraznitev NiceHasheve denarnice za bitcoine eden od največjih, če ne kar največji rop v slovenski zgodovini. Med slavnim ropom sefov SKB-banke, ki se je zgodil v noči na 1. november 2005, so si tatovi postregli z gotovino, žlahtnimi kovinami in vrednostnimi papirji v skupni vrednosti "zgolj" okrog 32 milijonov evrov, na primer.

Šlo je sicer za tako odmeven hekerski napad, da je novico o tem tudi zaradi globalne kriptonorije, ki je bila decembra 2017 po zaslugi divje rasti bitcoina v polnem zagonu, objavilo precej največjih svetovnih medijev.

O hekerskem vdoru v NiceHash so med drugim poročali BBC, The Guardian, CNN, CNBC, Business Insider, Fortune, TechCrunch, Reuters in številni drugi svetovni mediji oziroma tiskovne agencije. | Foto: Matic Tomšič O hekerskem vdoru v NiceHash so med drugim poročali BBC, The Guardian, CNN, CNBC, Business Insider, Fortune, TechCrunch, Reuters in številni drugi svetovni mediji oziroma tiskovne agencije. Foto: Matic Tomšič

Bitcoine so iz lastnega žepa začeli vračati zelo hitro

Pri NiceHashu so takoj ukrepali in dva meseca po kraji vzpostavili program povrnitve sredstev. Bitcoine je NiceHash uporabnikom njihove platforme, ki so izgubili svoje imetje, vračal iz naslova provizij in ustvarjenih dobičkov.

Do danes je NiceHash uporabnikom povrnil že 82 odstotkov izgubljenih sredstev, čez slab mesec pa bo njihova obveznost do uporabnikov poravnana v celoti. Zadnjih 18 odstotkov dolga bo NiceHash uporabnikom v enem obroku izplačal 16. decembra. 

"Dragi NiceHash uporabniki! Pred tremi leti smo bili skupaj žrtve informacijskega vdora.
Danes smo skupaj močnejši kot kadarkoli prej. Vaša lojalnost nas je naredila močnejše,
boljše, bolj učinkovite in izjemno sem vam hvaležen za vašo podporo in potrpežljivost.
Držali smo našo obljubo in povrnili bomo vse kar vam je bilo odvzeto. Naša platforma je
danes med najvarnejšimi kriptoborzami na svetu! Bili ste z nami, ko smo vas najbolj
potrebovali, in lahko računate na nas, da bomo mi z vami tudi v prihodnosti. Nadaljevali
bomo svoje trdo delo in prizadevanja, da vam ponudimo najboljše storitve v tej hitro
rastoči industriji," je v izjavi za javnost zapisal direktor NiceHasha Matjaž Škorjanc (desno). | Foto: Facebook "Dragi NiceHash uporabniki! Pred tremi leti smo bili skupaj žrtve informacijskega vdora. Danes smo skupaj močnejši kot kadarkoli prej. Vaša lojalnost nas je naredila močnejše, boljše, bolj učinkovite in izjemno sem vam hvaležen za vašo podporo in potrpežljivost. Držali smo našo obljubo in povrnili bomo vse kar vam je bilo odvzeto. Naša platforma je danes med najvarnejšimi kriptoborzami na svetu! Bili ste z nami, ko smo vas najbolj potrebovali, in lahko računate na nas, da bomo mi z vami tudi v prihodnosti. Nadaljevali bomo svoje trdo delo in prizadevanja, da vam ponudimo najboljše storitve v tej hitro rastoči industriji," je v izjavi za javnost zapisal direktor NiceHasha Matjaž Škorjanc (desno). Foto: Facebook

Kaj natanko dela Nicehash?

Nicehash deluje kot posrednik med uporabniki, ki želijo pridobivati oziroma rudariti različne kriptovalute, a nimajo ustrezne strojne opreme, in lastniki takšne strojne opreme. Prvim Nicehash omogoča, da za rudarjenje kriptovalut na daljavo uporabljajo računalniške sisteme drugih, ki za to prejmejo plačilo. 

Kljub temu, da je bil žrtev odmevnega hekerskega napada, Nicehash še vedno velja za vodilnega na svojem področju v mednarodnem merilu. Leta 2018 se je znašel na osmem mestu lestvice najbolje obiskanih spletnih strani, ki so kakorkoli povezane s kriptovalutami, na vrh seznama posrednikov pri rudarjenju kriptovalut pa ga uvršča tudi znana spletna stran Crypto Links. 

Damian Merlak
Novice Edinstven vpogled v življenje osmega najbogatejšega Slovenca

Bitcoinov jim najverjetneje ne bi mogli ukrasti, če bi jih hranili drugače

Nicehash je bil za tako veliko izgubo bitcoinov sicer delno odgovoren tudi sam, ker jih je hranil v tako imenovani vroči denarnici, kar pomeni, da je bila povezana s spletom, zaradi česar so hekerji sploh imeli možnost za krajo.

En bitcoin je bil v času hekerskega napada na NiceHash vreden nekaj več kot 10 tisoč evrov. Danes se cena bitcoina po skoraj treh letih stagnacije znova približuje rekordnim vrednostim. | Foto: Getty Images En bitcoin je bil v času hekerskega napada na NiceHash vreden nekaj več kot 10 tisoč evrov. Danes se cena bitcoina po skoraj treh letih stagnacije znova približuje rekordnim vrednostim. Foto: Getty Images

Večina kriptopodjetij večje količine bitcoinov in drugih kriptovalut medtem hrani v tako imenovanih hladnih denarnicah. "Cold storage" ali hladna hramba, kot pravimo takšnemu načinu shranjevanja, pomeni, da so najpomembnejše informacije o lastništvu kriptovalut shranjene tako, da niso povezane s spletom.

Kdor bi želel bitcoine nezakonito pridobiti na tak način, bi moral najprej ukrasti fizični medij (USB-ključ ali listek papirja, na primer), na katerem so ustrezni ključi, kar pa je za hekerje misija nemogoče. 

Preberite tudi:

Nejc Kodrič, Bitstamp
Novice Enajsti najbogatejši Slovenec seli podjetje
Joe Biden
Novice Se že uresničuje ob Bidnovi zmagi napovedani scenarij?
Novice Nova razkritja o grehih mladega podjetnika, ki je umrl sumljive smrti
Ethereum
Novice Ko obrazec izpolniš narobe: nekdo je storil zelo drago napako
Ne spreglejte