Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 12. 2017,
9.57

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

5

Natisni članek

kriptovaluta rop SKB SKB rop Bitstamp bitcoin

Četrtek, 7. 12. 2017, 9.57

6 let, 4 mesece

Rop sefov ni več največji rop v zgodovini Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

5

Pred sredinim vdorom hekerjev v slovensko družbo NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem kriptovalut in iz katere naj bi po nekaterih podatkih ukradli za več kot 50 milijonov evrov bitcoinov, je za največji slovenski "kriptorop" veljal napad na slovensko borzo za trgovanje s kriptovalutami Bitstamp. Mi pa smo pogledali, kateri so največji ropi v Sloveniji. 

Roparji iz sefov SKB banke odnesli 32 milijonov evrov

Najbolj znan rop v slovenski zgodovini, v katerem so roparji čez noč izpraznili več kot 400 sefov, se je zgodil v noči na 1. november 2005. Javnost je močno presenetil, sploh zato, ker so bili roparji v prostorih sefov več kot osem ur. Preiskovalci so bili postavljeni pred zelo težko nalogo. Glede na izvedbo ropa je bilo jasno, da so se roparji nanj zelo dobro in načrtno pripravili. Ukradli so za okoli 32 milijonov evrov predmetov, večinoma gotovino, žlahtne kovine in vrednostne papirje.

Prizorišče ropa sefov SKB banke v Ljubljani | Foto: Tina Deu Foto: Tina Deu

Sodišče je desetletje kasneje za rop sefov obsodilo Dejana Vidmarja in Saša Noseta. Vidmar, ki naj bi neposredno sodeloval pri ropu, je bil obsojen na enotno kazen 15 let zapora, Nose pa na 14 let. Nose je v sefih delal kot varnostnik ter po mnenju okrožnega sodišča pridobil vse potrebne informacije za izvedbo ropa in seznam imetnikov sefov. Sodišče je obema naložilo plačilo več kot 1,3 milijona evrov kazni.

V Bitstampu izginilo 4,3 milijona evrov

V eno najbolj znanih menjalnic, ki sta jo ustanovila Nejc Kodrič in Damijan Merlak, so hekerji vlomili v začetku leta 2015 in ukradli okrog 19 tisoč kovancev, ki so bili takrat vredni okrog 4,3 milijona evrov.

Bitstamp je bil teden dni zaprt, ustanovitelja pa sta uporabnikom obljubila, da jim bosta povrnila vso škodo. Bitstamp ima razvojni oddelek in del operative v Sloveniji, preostali oddelki, vključno z vodstvom, pa so v Luksemburgu. Merlak in Kodrič sta se letos znašla tudi med desetimi najbogatejšimi Slovenci.

Bitstamp | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Sintalov varnostnik v vrečah odnesel milijon evrov

Varnostno podjetje Sintal je aprila 2013 doživelo največjo tatvino v svoji zgodovini. Iz glavnega trezorja v Ljubljani, kjer hranijo denar svojih strank, je 47-letni varnostnik podjetja Borut Hriberšek ponoči v treh vrečah odnesel milijon evrov in zbežal v tujino. Po izdaji tiralice se je po desetih dneh na Šentilju sam predal policiji.

Sodišče je nekdaj vzornega Sintalovega varnostnika Boruta Hriberška obsodilo na dve leti zaporne kazni. | Foto: STA , Sodišče je nekdaj vzornega Sintalovega varnostnika Boruta Hriberška obsodilo na dve leti zaporne kazni. Foto: STA ,

Rop zlatarne v središču Ljubljane

Trije oboroženi roparji so poleti leta 2011 sredi dneva vstopili v zlatarno na Wolfovi ulici v Ljubljani in ukradli nakit. Skupaj so odnesli deset kilogramov zlata v vrednosti okoli 350 tisoč evrov.

Rop zlatarne na Wolfovi ulici v Ljubljani | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Iz muzeja ukradli tri Groharjeve slike v vrednosti 200 tisočakov

Iz prostorov Loškega muzeja v Škofji Loki so neznanci konec leta 2011 ukradli tri oljna platna Ivana Groharja. Gre za slike Petermanova Francka, Mileva Zakrajšek in Deklica. Skupna vrednost ukradenih slik je znašala okoli 200 tisoč evrov.

Ivan Grohar, ukradeni sliki | Foto: policija.si Foto: policija.si

Ne spreglejte