SiolNET. Digisvet Novice
7,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Napad na slovensko podjetje: ukradli za več deset milijonov evrov bitcoinov

7,60

termometer

Slovenska družba NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem kriptovalut, je potrdila, da so v njeno spletno stran vdrli hekerji. "Trenutno še ugotavljamo, koliko kriptovalut je bilo ukradenih," so sporočili. Nekateri mediji poročajo, da naj bi ukradli več kot 4.500 bitcoinov, ki so vredni več kot 50 milijonov evrov.

nicehash

Spletna stran slovenske družbe NiceHash je nedosegljiva že več ur, medtem pa so se na Twitterju ter na portalih Reddit in BitcoinTalk pojavile informacije, da je bil NiceHash tarča hekerskega napada. Ukradli naj bi več kot 4.500 bitcoinov v vrednosti več kot 50 milijonov evrov.

Kriptovalute naj bi hekerji, še preden se je NiceHash sesul, z računov uporabnikov prenakazali na en račun, nato pa še na druge račune.

"Trenutno še ugotavljamo, koliko kriptovalut je bilo ukradenih"

V podjetju se na naše klice niso odzvali, so pa po več urah ugibanj zvečer potrdili, da so bili tarča kibernetskega napada. "Na žalost se je na naši spletni strani zgodil varnostni vdor. Okoliščine dogodka preiskujemo, v naslednjih 24 urah bomo zato ustavili vse operacije," so zapisali v izjavi za javnost.

Kot so sporočili, je napad prizadel tudi njihov plačilni sistem. "Trenutno še ugotavljamo, koliko kriptovalut je bilo ukradenih," so poudarili in dodali, da so zaradi dogodka globoko zaskrbljeni.

Uporabnikom svetujejo, naj zamenjajo gesla

Kaj natančno se je zgodilo, bodo poskušali ugotoviti v prihodnjih urah oziroma dneh: "Začeli bomo preiskavo dogodka, incident smo prijavili pristojnim institucijam in organom pregona ter sodelujemo z njimi."

Poudarili so, da bodo svojo storitev v prihodnje posodobili z najvišjimi varnostnimi standardi. "Žal nam je za nevšečnosti, ki so bile povzročene uporabnikom. Za rešitev težav v najkrajšem času bomo uporabili vsa sredstva," so zapisali in dodali, naj uporabniki preventivno spremenijo svoja gesla za dostop do njihove strani.

Policija: Dogodek obravnavamo kot kaznivo dejanje napada na informacijski sistem

Z vprašanji o kibernetskem napadu smo se obrnili tudi na policijo. Kot so nam sporočili z generalne policijske uprave, je policija sprejela prijavo, primer pa obravnava kot kaznivo dejanje napada na informacijski sistem.

"Več podatkov ta trenutek ne moremo posredovati, saj se nadaljuje intenzivno preverjanje. S primerom se ukvarjajo za to usposobljeni kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje," so pojasnili na generalni policijski upravi.

Medtem so v nacionalnem odzivnem centru za obravnano incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT z dogajanjem seznanjeni le iz medijev.

Spletna stran NiceHash uporabnikom omogoča rudarjenje več različnih kriptovalut. Glede na moč uporabnikovega računalnika presodi, z rudarjenjem katere kriptovalute lahko uporabnik zasluži največ denarja. Plačilo za rudarjenje podjetje izplačuje v bitcoinih.

Po podatkih spletnega portala Bizi je direktor podjetja NiceHash Marko Kobal, podjetje pa je bilo v poslovni register vpisano 12. 7. 2017.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 103
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin