Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
8. 5. 2019,
10.21

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

11

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta hekerski napad Binance

Sreda, 8. 5. 2019, 10.21

4 leta, 11 mesecev

Nov incident: padla je največja trdnjava v svetu kriptovalut

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

11

Binance | Na borzi Binance je mogoče trgovati z več kot sto različnimi kriptovalutami. Od januarja 2018 je glede na število transakcij to največja borza s kriptovalutami na svetu. Binance.com je tudi ena od tisoč najbolj obiskanih spletnih strani. | Foto Reuters

Na borzi Binance je mogoče trgovati z več kot sto različnimi kriptovalutami. Od januarja 2018 je glede na število transakcij to največja borza s kriptovalutami na svetu. Binance.com je tudi ena od tisoč najbolj obiskanih spletnih strani.

Foto: Reuters

Binance, ki je glede na volumen trgovanja že poldrugo leto največja borza s kriptovalutami na svetu, do zdaj pa še ni zabeležila večjega incidenta, so uspešno napadli hekerji in ukradli za več kot 36 milijonov evrov bitcoinov. Vodstvo Binance priznava, da gre za njihovo krivdo, ker zvitega načrta hekerjev niso opazili pravočasno. Izgubljene bitcoine bodo prizadetim vlagateljem sicer vrnili z lahkoto, so zagotovili.

Nejc Kodrič, Damian Merlak
Novice Hoteli, potovanja in tesle: slovenski kriptomilijonar bogastva ne skriva

Kraja večje količine bitcoinov se je zgodila v ponedeljek zvečer po našem času, sam hekerski napad pa je trajal veliko dlje, morda tudi več tednov ali celo mesecev, so pred nekaj urami sporočili iz Binance, največje borze s kriptovalutami na svetu. 

Hekerji so namreč potrpežljivo in postopoma pridobivali dostop do podatkov o bitcoin denarnicah določenih uporabnikov, ki so jih izbrali za svoje žrtve, nato pa prenos njihovih 7.074 bitcoinov drugam izvršili v eni sami veliki transakciji, ki je ob trenutnem tečaju bitcoina (5.217 evra) vredna 36,9 milijona evrov.

Borzo Binance je leta 2017 ustanovil kanadsko-kitajski poslovnež Changpeng Zhao, ki je danes eden najvplivnejših posameznikov v svetu kriptovalut. | Foto: Reuters Borzo Binance je leta 2017 ustanovil kanadsko-kitajski poslovnež Changpeng Zhao, ki je danes eden najvplivnejših posameznikov v svetu kriptovalut. Foto: Reuters

Binance je takoj po odkritju kraje bitcoinov onemogočil vse pologe in dvige kripto- ter fiat valut. Tako bo ostalo vsaj še en teden, dokler ne ugotovijo, kako se je to lahko zgodilo.

"Dobili smo drago, a zelo pomembno lekcijo. Varovanje sredstev vlagateljev je bila naša odgovornost, a nam je to spodletelo," na Twitterju izgovorov ni iskal Changpeng Zhao, ustanovitelj in direktor Binance. 

To je sicer prvi omembe vreden incident borze Binance, ki sicer velja za eno najbolj zanesljivih. 

Večina kriptovalut je danes v rdečem. BNB oziroma Binance Coin, kriptovaluta, ki jo je izdala borza Binance, je v zadnjih urah padel za skoraj deset odstotkov, kar je najverjetneje posledica novice o hekerskem napadu. | Foto: coin360.io Večina kriptovalut je danes v rdečem. BNB oziroma Binance Coin, kriptovaluta, ki jo je izdala borza Binance, je v zadnjih urah padel za skoraj deset odstotkov, kar je najverjetneje posledica novice o hekerskem napadu. Foto: coin360.io

Bitstamp
Novice Novo razkritje o kriptovaluti bitcoin, ki je hkrati tudi pohvala za Slovenca

Svojih bitcoinov imajo dovolj, da so lahko zavrnili zelo velikodušno ponudbo

Vlagateljem, ki so jim hekerji iz njihovih denarnic ukradli bitcoine, bo Binance izgubljena sredstva vrnil iz lastnega rezervnega sklada, so zagotovili.

Ta je dovolj obsežen, da si je Changpeng Zhao, ustanovitelj in direktor Binance, lahko privoščil zavrniti velikodušno ponudbo ustanovitelja kriptovalute in protokola TRON Justina Suna, ki je napovedal, da bo na Binance naložil za 7.000 bitcoinov lastnih kriptovalut. 

7.074 ukradenih bitcoinov sicer predstavlja okrog dva odstotka vseh bitcoinov, ki jih trenutno upravlja Binance. V lasti Binance sta namreč dve od šestih največjih denarnic z bitcoini na svetu, v katerih je trenutno za skoraj milijardo evrov najbolj prepoznavne kriptovalute. 

Bitstamp | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič
Žrtev kar odmevnega hekerskega napada in kraje bitcoinov je bil 4. januarja 2015 tudi Bitstamp, borza s kriptovalutami, ki sta jo ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak.

Hekerji so takrat ukradli 19.000 bitcoinov, a je bila škoda zaradi bistveno nižjega tečaja bitcoina približno osemkrat manjša kot v primeru napada na Binance.

Incident sicer ni imel daljnosežnih posledic: Bitstamp, ki je bil takrat tudi največja borza s kriptovalutami na svetu, je po nekaj več kot enem tednu znova začel poslovati nemoteno, ohranil pa je tudi ugled, ki je lani med drugim botroval prodaji borze v Belgijo

Preberite tudi:

Bolgarija
Novice To je sedež podjetja, ki Slovencem zagotavlja konec denarnih skrbi
Jamie Dimon, JPMorgan Chase
Novice Poteza banke pravkar zrežirala popoln preobrat v svetu kriptovalut
Bitcoin
Novice Milijonska kupčija "slovenskega" Bitstampa: se bliža nova kriptomanija?
Craig Wright
Novice "Jaz sem on. Najbolj iskan človek desetletja. Zakaj mi ne verjamete?"
Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov
Novice Bomba iz ZDA: lov na žensko, ki je tisočem Slovencev pobrala denar

Ne spreglejte