Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
26. 9. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

digizgodbe Windows Microsoft Bill Gates

Torek, 26. 9. 2017, 4.06

6 let, 6 mesecev

Najbogatejši človek na svetu obžaluje stvar, ki jo poznajo vsi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Bill Gates, ustanovitelj računalniškega podjetja Microsoft in najbogatejši človek na svetu, je na vprašanje, kaj bi spremenil, če bi lahko odpotoval v preteklost, odgovoril, da znano kombinacijo tipk Ctrl-Alt-Delete, ki se v operacijskih sistemih Windows za odpravljanje težav z računalnikov ali hiter vnovični zagon sistema uporablja že več kot dve desetletji. 

Bližnjico Ctrl-Alt-Delete, ki je še danes sinonim za tako imenovano resetiranje računalnika in brzdanje podivjanih programov, so popularizirali Windowsi 3.0 in 3.1.  | Foto: Thinkstock Bližnjico Ctrl-Alt-Delete, ki je še danes sinonim za tako imenovano resetiranje računalnika in brzdanje podivjanih programov, so popularizirali Windowsi 3.0 in 3.1. Foto: Thinkstock

Hkraten stisk tipk Ctrl, Alt in Delete na računalniški tipkovnici v operacijskem sistemu Windows na zaslon prikliče meni, prek katerega lahko uporabnik odpre Upravitelja opravil, orodje, ki omogoča zapiranje nedelujočih programov, zaklepanje Windowsov in (včasih) hiter ponovni zagon računalnika. 

Kombinacija Ctrl-Alt-Delete se je v operacijskih sistemih Windows pojavila z različico 3.0, ki je izšla leta 1990. Hkraten stisk tipk je postal redna praksa uporabnikov, ki so se spopadali z neodzivnim računalnikom. Njihovo težavo je rešil Ctrl-Alt-Delete, ki je uporabniku omogočil ali zapiranje problematičnega računalnika bodisi ponovni zagon sistema.

Ctrl-Alt-Delete je tako znana računalniška bližnjica, da se je prebila tudi v popkulturo in pogovorni jezik, v katerem je sopomenka za prekiniti, prenehati ali opustiti.  | Foto: Flickr/Andrew* Ctrl-Alt-Delete je tako znana računalniška bližnjica, da se je prebila tudi v popkulturo in pogovorni jezik, v katerem je sopomenka za prekiniti, prenehati ali opustiti. Foto: Flickr/Andrew*

Gates res ne mara Ctrl-Alt-Delete

Bill Gates, ustanovitelj podjetja Microsoft, ki izdaja operacijski sistem Windows, ni velik ljubitelj Ctrl-Alt-Delete. To je prvič poudaril že leta 2013, znova pa na nedavnem poslovnem forumu ameriškega medija Bloomberg

"Če bi se lahko vrnil v preteklost in brez posledic popravil eno majhno stvar, bi funkcijo Ctrl-Alt-Delete prenesel na eno samo tipko," je povedal Gates. | Foto: Reuters "Če bi se lahko vrnil v preteklost in brez posledic popravil eno majhno stvar, bi funkcijo Ctrl-Alt-Delete prenesel na eno samo tipko," je povedal Gates. Foto: Reuters

"Veliko novejših naprav ima to funkcijo precej poenostavljeno. Ne vem, kaj smo takrat razmišljali," je o vgradnji funkcije Ctrl-Alt-Delete v operacijski sistem Windows še dejal Gates.

Kdo si je izmislil morda najslavnejšo kombinacijo tipk vseh časov?

Gates za Ctrl-Alt-Delete posredno krivi ameriško računalniško podjetje IBM, ki je kombinaciji tipk kot prvo pripisalo funkcijo hitre prekinitve delovanja računalnika. 

Bližnjico Ctrl-Alt-Delete je ustvaril David Bradley, inženir, ki je za osebni računalnik IBM PC, ki je izšel leta 1981, napisal BIOS - osnoven program, ki strojni opremi pove, kako naj deluje.

Danes 68-letni David Bradley je bil eden od dvanajstih inženirjev v računalniškem podjetju IBM, ki so sestavili IBM PC. Ta velja za sploh prvi osebni računalnik.  | Foto: YouTube Danes 68-letni David Bradley je bil eden od dvanajstih inženirjev v računalniškem podjetju IBM, ki so sestavili IBM PC. Ta velja za sploh prvi osebni računalnik.  Foto: YouTube

Bradley je za hiter ponovni zagon računalnika sprva nameraval uporabiti kombinacijo tipk Ctrl-Alt-Esc, a ga je zaskrbelo, da bi jih bilo preveč preprosto hkrati pritisniti z eno roko, saj so na isti strani tipkovnice.

Za Ctrl-Alt-Delete, za katero sta potrebni obe roki, se je Bradley odločil ravno zato, da bližnjice uporabnik ne bi pritisnil pomotoma. 

Če kdo, bi eno samo tipko namesto Ctrl-Alt-Delete lahko uvedel Microsoft

Microsoft je za Windowse kombinacijo Ctrl-Alt-Esc nato uporabil zato, ker je bila "pač tam in smo jo uporabljali že med razvojem Windowsov", je nekoč dejal Bill Gates.

Leta 1993 je IBM, katerega tipkovnica je bila standard industrije, Microsoft sicer prosil, naj doda nov gumb, ki bi v prihajajočih Windowsih NT lahko nadomestil Ctrl-Alt-Delete, a se to ni zgodilo. 

Če kdo, je imel priložnost za uvedbo nove tipke, ki bi lahko nadomestila Ctrl-Alt-Delete, prav Microsoft. Leta 1994 je ob izdaji Windows NT začel prodajati svojo linijo tipkovnic Microsoft Natural Keyboard, a se pri njihovem razvoju ni spomnil, da bi jim dodal gumb, ki bi lahko opravljal vlogo Ctrl-Alt-Delete. Da ima Microsoft dovolj velik vpliv, da bi lahko standardiziral uporabo nove tipke, je seveda jasno ob pogledu na skoraj vsako sodobno računalniško tipkovnico, saj bo na njej tipka z logotipom operacijskega sistema Windows (na fotografiji).  | Foto: Reuters Če kdo, je imel priložnost za uvedbo nove tipke, ki bi lahko nadomestila Ctrl-Alt-Delete, prav Microsoft. Leta 1994 je ob izdaji Windows NT začel prodajati svojo linijo tipkovnic Microsoft Natural Keyboard, a se pri njihovem razvoju ni spomnil, da bi jim dodal gumb, ki bi lahko opravljal vlogo Ctrl-Alt-Delete. Da ima Microsoft dovolj velik vpliv, da bi lahko standardiziral uporabo nove tipke, je seveda jasno ob pogledu na skoraj vsako sodobno računalniško tipkovnico, saj bo na njej tipka z logotipom operacijskega sistema Windows (na fotografiji).  Foto: Reuters

"Ctrl-Alt-Delete sem izumil jaz, Bill pa je besedo o izumu ponesel v svet"

David Bradley je leta 2001 na dogodku ob 20. obletnici izida računalnika IBM PC hudomušno dejal, da si ne more lastiti vseh zaslug za prepoznavnost kombinacije tipk Ctrl-Alt-Delete. "Že mogoče, da sem jo izumil jaz, a Bill jo je naredil slavno," je Bradley nasmejal vse prisotne.

Bill Gates, ki je sedel ob Bradleyju, nad izjavo ni bil navdušen

Ne spreglejte