Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
8. 9. 2021,
13.30

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

2

Natisni članek

potniški promet javni prevoz Autotrolej Rijeka cepljenje

Sreda, 8. 9. 2021, 13.30

2 leti, 7 mesecev

Pogled v bližnjo soseščino

Mestni prevoznik nagradil svoje zaposlene, ki so se cepili (ali so preboleli covid-19)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

2

Autotrolej | Reški mestni in primestni prevoznik je razveselil svoje sodelavce, ki so se cepili proti koronavirusu ali so bolezen covid-19 v zadnjih šestih mesecih preboleli. | Foto Wikimedia Commons

Reški mestni in primestni prevoznik je razveselil svoje sodelavce, ki so se cepili proti koronavirusu ali so bolezen covid-19 v zadnjih šestih mesecih preboleli.

Foto: Wikimedia Commons

Reški mestni in primestni avtobusni prevoznik Autotrolej bo svojim cepljenim sodelavcem izplačal nagrado 500 kun (slabih 67 evrov) – a imajo za to dobro finančno utemeljitev.

Ko niti po treh organiziranih cepljenjih reškemu komunalnemu podjetju Autotrolej k cepljenju ni uspelo pritegniti več kot slabih 40 odstotkov svojih sodelavcev, so se odločili spremeniti taktiko, poroča reški časnik Novi list.

Uprava se je namreč odločila, da bo zaposlenim, ki so se cepili ali se bodo v kratkem cepili, namenila nagrado v višini 500 kun, kar je malo manj kot 67 evrov.

covid-19, koronavirus
Mnenja Covidni trenutek resnice

Z nagradami do polne državne pomoči

Novica na prvi pogled ni pretirana novost niti za slovenske razmere, saj so se tudi v Sloveniji nekatera podjetja odločila tako spodbujati precepljenost med svojimi zaposlenimi.

Cepljenje v Avstraliji
Novice Ponujajo tudi dvesto evrov za cepljenje − za ceno groženj in ogorčenja #video

Toda na Hrvaškem doseganje višje stopnje precepljenosti med zaposlenimi ima za podjetja tudi krepko finančno motivacijo: hrvaška vlada je namreč podjetjem kot pogoj za prejemanje podpor postavila tudi vsaj 70-odstotni delež sodelavcev z veljavnim evropskim digitalnim potrdilom o cepljenju ali prebolelosti. Če tega deleža ne dosegajo, se podpora izplača le v sorazmernem deležu glede na odstotek zaposlenih, ki imajo polno cepljenost ali veljavno zaščito po prebolelosti.

Rijeka (Reka), mestno središče | Foto: Srdjan Cvjetović Rijeka (Reka), mestno središče Foto: Srdjan Cvjetović

Dobro tudi za potnike

Sklep o nagradi, ki ga je sprejel direktor družbe Autotrolej Alberto Kontuš, je potrdil tudi nadzorni svet družbe in vsi sindikati, ki so reprezentativni v družbi. Pogoj za to enkratno izplačilo bo torej veljavno evropsko digitalno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti – točno tisto, ki ga družba potrebuje za pridobitev državne podpore.

navijači
Sportal Necepljene navijače bolj udari po denarnici

V obrazložitvi sklepa dodelitve enkratne nagrade so zapisali, da predvsem vozniki ves čas od začetka pandemije delajo v oteženih razmerah in so neposredno izpostavljeni vplivom bolezni covid-19, a da s tem ukrepom ne prispevajo le k varnosti svojih zaposlenih, temveč tudi k varovanju zdravja svojih uporabnikov.

PCT potrdilo
Novice Vlada razširila pogoj PCT na številne dejavnosti

Necepljenih ne bodo silili v cepljenje

Ob tem pri reškem avtobusnem podjetju še poudarjajo, da sodelavcem, ki pogojev za to nagrado ne izpolnjujejo (ali zgolj ne želijo dostaviti svojega veljavnega potrdila), ne bodo izrekali nobenih ukrepov niti jim bodo silili v cepljenje.

covid testiranje
Novice Nov mejnik: prvič je cepljenih več kot milijon Slovencev

V pandemičnem letu 2020 so se prihodki družbe zmanjšali za 30 odstotkov glede na "zdrava" leta, stroški pa so poleteli v nebo tudi zaradi stroškov dezinficiranja in izvajanja drugih epidemičnih ukrepov.  

Ne spreglejte