SiolNET. Digisvet Novice
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dvoplastni nanodelci odpirajo pot do učinkovitejšega cepiva proti gripi

Korak bližje do popolne zmage nad mutirajočimi virusi gripe

0,52

termometer

gripa cepljenje bolezen
Cepljenje velja za najučinkovitejšo preventivo proti gripi, a je razvoj učinkovitega cepiva močno otežen, ker virus gripe mutira hitro in nepredvidljivo, zaradi česar je cepivo vsako leto drugačno. Foto: Reuters

Univerzalnega cepiva za gripo še nimamo, ker virus gripe zlahka mutira in se prilagaja – a odkritje s področja nanodelcev nas lahko temu idealu morda le približa.

Gripa vsakič znova nagaja predvsem v zimskem obdobju, v resnici pa je ena od najbolj razširjenih bolezni, ki je lahko v nekaterih primerih tudi smrtno nevarna.

Cepljenje velja kot najučinkovitejša preventiva, a je razvoj učinkovitega cepiva močno otežen, ker virus gripe mutira hitro in nepredvidljivo, zaradi česar je cepivo vsako leto drugačno.

Gripa, Krka Novice Pripravite se: gripa bo vrhunec dosegla konec januarja

Cepivo iz dveh plasti nanodelcev proteinov

Raziskovalci inštituta za biomedicinske znanosti ameriške univerze Georgia State University so v svoji raziskavi pripravili cepivo iz dveh plasti nanodelcev antigenov, to je proteinov M2e in NA (nevraminidaza). M2e je precej običajen v vseh različicah gripe, NA pa je običajno na površini virusa in se ravno tako spreminja le počasi.

Gripa nagaja vsakič znova predvsem v zimskem obdobju, v resnici pa je ena od najbolj razširjenih bolezni, ki je lahko v nekaterih primerih tudi smrtno nevarna. Gripa nagaja vsakič znova predvsem v zimskem obdobju, v resnici pa je ena od najbolj razširjenih bolezni, ki je lahko v nekaterih primerih tudi smrtno nevarna. Foto: Thinkstock

Rezultati, ki so jih objavili v znanstveni reviji Advanced Healthcare Materials, so pokazali, da je to cepivo laboratorijske miši za kar štiri mesece obvarovalo pred šestimi različnimi variacijami gripe, zato znanstveniki verjamejo, da odpira pot do univerzalnega cepiva proti gripi.

Gripa Trendi Miti o gripi, v katere slepo verjamemo, pa sploh ne držijo

Telo se odzove na protein HA, ki zelo hitro mutira

Avtorji raziskave poudarjajo, da se je do zdaj le majhno število cepiv usmerjalo na NA, ker je HA (hemaglutinin) veliko bolj dominanten in se telo ob okužbi z gripo odzove na HA. Ravno protein HA je tisti, ki zelo hitro mutira, zaradi česar so cepiva proti gripi vsako leto drugačna.

Gripa, Krka Novice Na pohodu gripa in pnevmokokne okužbe, ki so lahko smrtno nevarne

Ob sicer upravičenem optimizmu raziskovalcev je treba poudariti, da je novo cepivo treba preizkusiti tudi na ljudeh, preden lahko dokončno opredelimo njegovo uporabnost in učinkovitost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin