Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
9.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

3

Natisni članek

računalnik računalniška zaščita računalniški virus

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 9.10

6 let, 6 mesecev

Kako kupcem laže znana trgovina z računalniki

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

3

Office Depot | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriška veriga trgovin s pisarniško opremo in osebnimi računalniki Office Depot stranke, ki svoje računalnike prinesejo na servis, prepriča, da so okuženi z zlonamernimi programi, čeprav niso. Zakaj? Da jim prodajo drago programsko opremo za zaščito pred virusi.

Oddelek za pomoč uporabnikom v trgovinah Office Depot računalnike, ki jih stranke prinesejo na popravilo, pregleda s programsko opremo, ki ji pravijo PC Health Check. Kot poroča ameriški medij za zaščito pravic potrošnikov The Consumerist, s pregledom zelo pogosto odkrijejo, da ima stranka na računalniku viruse - tudi takrat, ko jih nima.

"Okuženi" so bili štirje od šestih novih računalnikov

Ameriška televizija KIRO-TV je prejšnji teden s šestimi novimi prenosnimi računalniki obiskala šest različnih trgovin Office Depot v ameriških zveznih državah Oregon in Washington.

Serviserji so s pomočjo programa PC Health Check ugotovili, da so bili štirje od šestih računalnikov okuženi z virusi.

"Da, gospa, vaš računalnik ima brez dvoma virus." Novinarka KIRO-TV je ob prihodu na servis seveda namenoma pozabila omeniti, da je računalnik vsega nekaj ur prej kupila v drugi trgovini Office Depot.  Foto: KIRO-TV/CBS | Foto: "Da, gospa, vaš računalnik ima brez dvoma virus." Novinarka KIRO-TV je ob prihodu na servis seveda namenoma pozabila omeniti, da je računalnik vsega nekaj ur prej kupila v drugi trgovini Office Depot. Foto: KIRO-TV/CBS

Televizijcem pod krinko so nato ponudili asortiment protivirusnih programov in storitev za zaščito računalnika, ki stanejo tudi do 200 evrov. Virusa seveda ni imel niti en računalnik, kar je za KIRO-TV potrdilo drugo podjetje za računalniško varnost, IO Active. 

Pritisk vodstva na prodajalca je v Office Depot preprosto prevelik, pravi nekdanji uslužbenec trgovine

Kot je za KIRO-TV povedal nekdanji prodajalec v Office Depot, je razlog za laganje kupcem o virusih lahko samo en. "Menedžment podjetja od prodajalcev zahteva, da izpolnijo določeno prodajno kvoto. V skoraj vsaki trgovini nekje visi seznam vseh prodajalcev in njihovih prodajnih številk, ki so edino merilo znanja prodajalcev v Office Depot."

Zaradi tega se, je še povedal nekdanji uslužbenec, prodajalci vse pogosteje zatekajo k skorajda siljenju strank v nakup izdelkov in storitev, ki jih v resnici ne potrebujejo. 

Ne spreglejte