Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
16. 11. 2017,
20.05

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

Natisni članek

Satoshi Nakamoto digizgodbe kriptovaluta bitcoin

Četrtek, 16. 11. 2017, 20.05

6 let, 5 mesecev

Skrivnostni bogataš, ki je že osem let najbolj iskan človek na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

Bitcoin, ki je danes najbolj prepoznavna digitalna valuta oziroma kriptovaluta, in tehnologijo, na kateri bitcoin temelji, je zasnoval nekdo z imenom Satoshi Nakamoto. Ali gre za enega samega človeka ali za skupino ljudi, ne ve nihče, saj je identiteta Nakamota skrivnost že od leta 2009, ko se je bitcoin pojavil prvič. Nekaj sicer vemo zagotovo - kdor koli Satoshi Nakamoto že je, je danes zelo bogat, saj je lastnik okrog milijona bitcoinov, ki so vredni več kot šest milijard evrov. 

Bitcoin (in vse druge kriptovalute) temelji na blockchainu oziroma tako imenovani tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, kar v grobem pomeni, da se vsi posegi v omrežje bitcoina (nastajanje novih bitcoinov, transakcije bitcoinov) beležijo v javno dostopen zapisnik, ki ga lahko pogleda vsak, podatkov v njem pa ni mogoče spreminjati. Prvi zapis v bitcoinovem blockhainu je nastal 3. januarja 2009, ko naj bi Satoshi Nakamoto ustvaril prvi bitcoin v obtoku.  | Foto: Reuters Bitcoin (in vse druge kriptovalute) temelji na blockchainu oziroma tako imenovani tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, kar v grobem pomeni, da se vsi posegi v omrežje bitcoina (nastajanje novih bitcoinov, transakcije bitcoinov) beležijo v javno dostopen zapisnik, ki ga lahko pogleda vsak, podatkov v njem pa ni mogoče spreminjati. Prvi zapis v bitcoinovem blockhainu je nastal 3. januarja 2009, ko naj bi Satoshi Nakamoto ustvaril prvi bitcoin v obtoku.  Foto: Reuters

Programska oprema, ki je zagnala omrežje bitcoina in omogočila začetek pridobivanja te pionirske digitalne valute, se je na spletu prvič pojavila 9. januarja 2009, izdal pa jo je nekdo z imenom Satoshi Nakamoto.

Skrivnostnež z japonsko zvenečim imenom je postavil tudi spletno stran bitcoin.org in skupaj z nekaterimi drugimi programerji, ki so prepoznali potencial bitcoina kot anonimneega in zanesljivega plačilnega sistema prihodnosti, bitcoin razvijal do leta 2010, ko je poniknil neznanokam. 

Ustanovitelj Bitcoina je na spletnem profilu v eni od spletnih skupnosti programerjev trdil (klik fotografije za vir), da mu je ime Satoshi Nakamoto, da se je rodil 5. aprila 1975 in da živi na Japonskem. Kasnejše analize njegovih navedb in imena so pokazale, da to najverjetneje ne drži in da človek ali pa skupina ljudi, ki se na spletu predstavlja z imenom Satoshi Nakamoto, najverjetneje prihaja iz ene od držav, kjer govorijo angleško.  | Foto: Reuters Ustanovitelj Bitcoina je na spletnem profilu v eni od spletnih skupnosti programerjev trdil (klik fotografije za vir), da mu je ime Satoshi Nakamoto, da se je rodil 5. aprila 1975 in da živi na Japonskem. Kasnejše analize njegovih navedb in imena so pokazale, da to najverjetneje ne drži in da človek ali pa skupina ljudi, ki se na spletu predstavlja z imenom Satoshi Nakamoto, najverjetneje prihaja iz ene od držav, kjer govorijo angleško.  Foto: Reuters

Osumljencev je bilo več, a do zdaj za imitiranje Nakamota ni bil "kriv" še nihče

Tudi znani razvijalci programske kode za bitcoin, ki so bili v stiku s Satoshijem Nakamotom, kot sta Gavin Andresen in Laszlo Hanyecz, niso nikoli poznali njegovega pravega imena in še danes ne vedo, kam je izginil po letu 2010. 

Hanyecz je leta 2014 dejal, da dopušča možnost, da Nakamoto sploh ni bil resnična oseba, saj je programska koda za bitcoin napisana predobro, da bi to lahko izpeljal samo en človek (vir).

Andresen je medtem verjel, da je Satoshi Nakamoto v resnici avstralski računalničar Craig Steven Wright. Ko je zaradi njegovih sumničanj obiširne zgodbe objavilo več svetovno znanih medijev, med drugim Wired in Gizmodo, so avstralski preiskovalci potrkali na vrata Wrightove hiše in v forenzično analizo odpeljali njegove računalnike. 

Avstralski kriminalisti po obisku v hiši Craiga Stevena Wrighta, 9. december 2015.  | Foto: Reuters Avstralski kriminalisti po obisku v hiši Craiga Stevena Wrighta, 9. december 2015.  Foto: Reuters

A čeprav se je Crain Steven Wright kasneje tudi sam hvalil, da je res Satoshi Nakamoto, se je kasneje izkazalo, da to najverjetneje ne drži. Obljubil je namreč, da bo na spletu objavil šifrirne ključe, ki bi dokazali, da je lastnik čisto prvega bitcoina, a je požrl svojo besedo in tega ni storil ter za nameček še izbrisal svojo spletno stran. 

Ameriški medij Newsweek je pred tem sicer objavil senzacionalen članek o državljanu ZDA japonskih korenin Dorianu Nakamotu (foto spodaj), čigar ime ob rojstvu je bilo Satoshi Nakamoto. 

Spektakularno napihnjena zgodba se je končala klavrno, ko je Dorian Nakamoto, po izobrazbi sicer fizik, priznal, da še nikoli ni slišal za bitcoin in da je mislil, da ga sprašujejo o njegovem delu za vojsko.  | Foto: Reuters Spektakularno napihnjena zgodba se je končala klavrno, ko je Dorian Nakamoto, po izobrazbi sicer fizik, priznal, da še nikoli ni slišal za bitcoin in da je mislil, da ga sprašujejo o njegovem delu za vojsko.  Foto: Reuters

Obtožb in namigovanj, da so oni v resnici Satoshi Nakamoto, je bilo v zadnjih osmih letih sicer deležnih več deset posameznikov, a vrtanje v nobenega od njih ni razkrilo ničesar oprijemljivega. Prava identiteta pravega Satoshija Nakamota je skrivnost še danes. 

Nekaj je jasno kot beli dan: pravi Satoshi Nakamoto je zelo, zelo bogat

Medij Quartz je pred mesecem dni z opiranjem na to raziskavo, ki je še vedno aktualna, poročal, da je Satoshi Nakamoto v prvem letu in pol ukvarjanja z bitcoinom pridobil okrog 980.000 enot kriptovalute.

Danes je v obtoku 16,68 milijona bitcoinov, kar pomeni, da je Nakamoto lastnik skoraj šestih odstotkov vseh bitcoinov.  | Foto: Reuters Danes je v obtoku 16,68 milijona bitcoinov, kar pomeni, da je Nakamoto lastnik skoraj šestih odstotkov vseh bitcoinov.  Foto: Reuters

Razen za namene preizkušanja omrežje svojih bitcoinov Nakamoto ni zapravljal, njegova zaloga pa je še vedno nedotaknjena. Ob trenutni ceni enega bitcoina, ki znaša okrog 6.400 evrov, to pomeni, da posameznik ali skupina ljudi, ki se je izdajal ali pa se je izdajala za Nakamota, sedi na 6,27 milijarde evrov vrednem premoženju. 

Nakamoto bi bil danes skoraj desetkrat bogatejši kot ob enakem času lani. To je graf, ki prikazuje, kako je v zadnjem letu zrasla cena bitcoina.  |  Foto/vir: Coinmarketcap.com | Foto: Nakamoto bi bil danes skoraj desetkrat bogatejši kot ob enakem času lani. To je graf, ki prikazuje, kako je v zadnjem letu zrasla cena bitcoina. | Foto/vir: Coinmarketcap.com

Pozabiti ne smemo na bitcoin cash, alternativno kriptovaluto, ki se je od bitcoina odcepila letos poleti, pri tem pa so vlagatelji za vsak svoj bitcoin prejeli tudi en bitcoin cash. Cena ene enote bitcoin cash je trenutno okrog 900 evrov, kar pomeni, da zdajšnja vrednost premoženja Satoshija Nakamota presega 7 milijard evrov.

Na Forbesovi lestvici najbogatejših ljudi na svetu bi se Satoshi Nakamoto trenutno uvrstil okrog 188. mesta. 


Preberite tudi: 

Eden najnevarnejših kriminalcev na svetu živi kot kralj

Ne spreglejte