Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
3. 8. 2017,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Natisni članek

bitcoin Bitcoin Cash Bitstamp

Četrtek, 3. 8. 2017, 12.30

6 let, 6 mesecev

Vse, kar morate vedeti o kontroverzni delitvi internetnega denarja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Od vodilne svetovne digitalne valute bitcoin se je v zgodovinski, a ne nepričakovani potezi odcepila nova različica in postala samosvoja digitalna valuta z imenom bitcoin cash. Kaj to pomeni za uporabnike bitcoinov?

Bitcoin je digitalna valuta oziroma kriptovaluta, ki jo je leta 2009 ustvaril programer (ali skupina programerjev) z vzdevkom Satoši Nakamoto. Bitcoin temelji na tehnologiji, ki se ji reče veriga podatkovnih blokov oziroma blockchain. Gre za javno dostopen imenik vseh transakcij bitcoinov ali delčkov bitcoinov med uporabniki valute. Tako imenovani blockchain uporabnikom digitalnih valut omogoča pregledno poslovanje brez posrednika, kot je banka. | Foto: Reuters Bitcoin je digitalna valuta oziroma kriptovaluta, ki jo je leta 2009 ustvaril programer (ali skupina programerjev) z vzdevkom Satoši Nakamoto. Bitcoin temelji na tehnologiji, ki se ji reče veriga podatkovnih blokov oziroma blockchain. Gre za javno dostopen imenik vseh transakcij bitcoinov ali delčkov bitcoinov med uporabniki valute. Tako imenovani blockchain uporabnikom digitalnih valut omogoča pregledno poslovanje brez posrednika, kot je banka. Foto: Reuters

Kaj pomeni, da se je bitcoin razcepil na dve valuti?

Tehnologija, na kateri je zgrajena digitalna valuta bitcoin, je odprtokodna, kar pomeni, da jo lahko spreminja vsak. Ločina razvijalcev programske opreme, ki omogoča upravljanje bitcoinov, se je zaradi več razlogov, o njih malce pozneje, to tehnologijo odločila predelati tako, da so ustvarili lastno digitalno valuto z imenom bitcoin cash

Da se bo prej ali slej zgodil razcep valute, se je v skupnosti razvijalcev programske opreme za bitcoin, kjer so se glede uporabnosti in prihodnosti valute pogosto kresala mnenja, šušljalo že vsaj dve leti. | Foto: Reuters Da se bo prej ali slej zgodil razcep valute, se je v skupnosti razvijalcev programske opreme za bitcoin, kjer so se glede uporabnosti in prihodnosti valute pogosto kresala mnenja, šušljalo že vsaj dve leti. Foto: Reuters

Zakaj se je zgodil razcep valute bitcoin?

Bitcoin Cash je tehnološka nadgradnja obstoječega bitcoinovega sistema. Predvsem bitcoin cash povečuje velikost posameznih podatkovnih blokov (blok je skupina transakcij enot valute v sistemu bitcoin) z enega megabajta na osem megabajtov.

Zakaj? Ena od glavnih kritik obstoječega sistema transakcij valute bitcoin je, da je prepočasen. Na minuto lahko namreč obdela samo sedem transakcij, kar je več stokrat manj od sistemov plačevanja s kreditnimi karticami, na primer.

Ker je število tranksacij na minuto močno omejeno, število uporabnikov bitcoina pa se povečuje, naraščajo provizije za vsak prenos valute. Bitcoin cash bi z večjimi bloki število maksimalnih transakcij v eni minuti močno dvignil.

Eden od razlogov, da so se določeni člani bitcoinove skupnosti odločili za vzpostavitev nove digitalne valute, je tudi poskus vpliva na javno mnenje o bitcoinu. Ogromno imetnikov pa tudi popolnih laikov ga namreč še vedno obravnava kot dolgoročno naložbo, ne kot veljavno plačilno sredstvo, pa čeprav ga sprejema že na tisoče trgovin in ponudnikov storitev. Višja omejitev številna transakcij na minuto bi zato nekatere lastnike valute bitcoin cash morda lahko prepričala, da jo začnejo uporabljati tudi za plačevanje.  | Foto: Reuters Eden od razlogov, da so se določeni člani bitcoinove skupnosti odločili za vzpostavitev nove digitalne valute, je tudi poskus vpliva na javno mnenje o bitcoinu. Ogromno imetnikov pa tudi popolnih laikov ga namreč še vedno obravnava kot dolgoročno naložbo, ne kot veljavno plačilno sredstvo, pa čeprav ga sprejema že na tisoče trgovin in ponudnikov storitev. Višja omejitev številna transakcij na minuto bi zato nekatere lastnike valute bitcoin cash morda lahko prepričala, da jo začnejo uporabljati tudi za plačevanje.  Foto: Reuters

Kaj razcep bitcoina pomeni za uporabnike in vlagatelje?

Za imetnika valute bitcoin razcep v teoriji ni slaba stvar. Ker je bitcoin cash zgrajen na bitcoinovi verigi podatkovnih blokov (tako imenovanem blockchainu), je zadržal tudi informacije o vseh preteklih transakcijah in lastnikih bitcoinov.

To pomeni, da uporabniku oziroma vlagatelju za vsak bitcoin, ki ga ima, pripada tudi ena enota valute bitcoin cash. 

V praksi je stvar malce drugačna. Kdo želi izkoristiti svojo lastniško pravico do valute bitcoin cash, bo moral vse svoje bitcoine premakniti v digitalno denarnico, ki jo upravlja sam (vir), oziroma jih preseliti v eno od spletnih borz, ki bodo z njimi trgovale.

A to bo morda malce težko, saj se je večina največjih in najbolj zanesljivih spletnih "bank" za bitcoine, ki jim lahko uporabnik zaupa svoje premoženje v tej digitalni valuti, izrekla proti bitcoin cashu in jih svojim kominentom ne bo podeljevala. 

Vlagatelji v bitcoin so lahko za zdaj mirni, saj Bitcoin Cash v nasprotju z najbolj črnimi napovedmi še ni povzročil padca cene Bitcoina. Nekateri analitiki so namreč ugibali, da bi se lahko cena enega Bitcoina znižala za tržno vrednost enega Bitcoin Casha, ko bi ta vstopil na odprti trg.  | Foto: Reuters Vlagatelji v bitcoin so lahko za zdaj mirni, saj Bitcoin Cash v nasprotju z najbolj črnimi napovedmi še ni povzročil padca cene Bitcoina. Nekateri analitiki so namreč ugibali, da bi se lahko cena enega Bitcoina znižala za tržno vrednost enega Bitcoin Casha, ko bi ta vstopil na odprti trg.  Foto: Reuters

Vlagatelji v bitcoin so lahko za zdaj mirni, saj bitcoin cash v nasprotju z najbolj črnimi napovedmi še ni povzročil upada cene bitcoina. Nekateri analitiki so namreč ugibali, da bi se lahko cena enega bitcoina znižala za tržno vrednost enega bitcoin casha, ko bi ta vstopil na odprti trg. 

Kakšno je stališče "slovenskega" Bitstampa do nove valute bitcoin cash?

Med menjalnicami in ponudniki digitalnih denarnic za bitcoine, ki so z valuto bitcoin cash za zdaj še previdni, je tudi Bitstamp, borza za bitcoine, ki sta jo ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merljak

"Vsem uporabnikom, ki želijo prejeti bitcoin cash, svetujemo, da iz denarnice dvignejo bitcoine, ki jih imajo shranjene pri nas," svetujejo pri Bitstampu. 

Spletna stran menjalnice z bitcoini Bitstamp | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Spletna stran menjalnice z bitcoini Bitstamp Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

"Slovenska" menjalnica je v času razcepa bitcoina (torek popoldne po našem času) na dve valuti sicer zabeležila bilanco vseh uporabnikov, da jim bo v denarnice, ko in če bo to varno storiti, lahko prenesla tudi enote bitcoin cash, ki jim pripadajo, še dodajajo pri Bitstampu. 

Podobne ukrepe so sprejeli tudi Coinbase, največja menjalnica bitcoinov na svetu, in borzi BitMEX ter Exodus

Bitcoin cash sta medtem z odprtimi rokami sprejeli menjalnici digitalnih valut Kraken in Bitfinex.

Ali je bitcoin cash sploh že kaj vreden?

Bitcoin cash je na odprti trg vstopil 1. avgusta popoldne po našem času in takoj postal digitalna valuta s tretjo največjo tržno kapitalizacijo (pred njim sta Bitcoin in Ethereum).

Cena ene enote valute bitcoin cash se trenutno giblje okrog 360 evrov, a je drugi dan trgovanja za krajši čas presegla tudi že 750 evrov (vir: Coinmarketcap). Bitcoin Cash se na izmenjavah sicer pojavlja s kratico BCH ali BCC. 

V obtoku je trenutno približno toliko enot bitcoina casha kot bitcoinov, saj temeljita na isti verigi podatkovnih blokov. Razlika je približno 500 enot v prid bitcoina, saj v obdobju razcepa valute v torek nekaj časa niso nastajali novi bloki v verigi bitcoina casha.  | Foto: Reuters V obtoku je trenutno približno toliko enot bitcoina casha kot bitcoinov, saj temeljita na isti verigi podatkovnih blokov. Razlika je približno 500 enot v prid bitcoina, saj v obdobju razcepa valute v torek nekaj časa niso nastajali novi bloki v verigi bitcoina casha.  Foto: Reuters

Če bo skupnost bitcoina casha zrasla, se lahko zgodi, da bo ta po vrednosti presegel bitcoin, cena tega se trenutno giblje okrog 2.300 evrov (podatek: Bitstamp).

Analitiki namreč opozarjajo, da je tako imenovano rudarjenje bitcoina casha težje od rudarjenja bitcoina, saj ima prvi veliko večje podatkovne bloke. Težje kot bo rudarjenje, redkejša in posledično dražja pa bo valuta.

Rudarjenje je sicer pridobivanje bitcoinov z računalniškim reševanjem kompleksnih matematičnih problemov in ob nakupu eden od načinov za pridobitev digitalne valute. 

Nasprotniki razcepa Bitcoina medtem trdijo, da bo bitcoin cash ravno zaradi tega še bolj zanimiv za vlagatelje in velika podjetja, ki si lahko privoščijo najzmogljivejše računalniške sisteme za rudarjenje digitalnih valut.

Bitcoin cash sta res takoj podprli podjetji Bitmain in ViaBTC, ki skupaj upravljata največje omrežje računalniških sistemov za rudarjenje bitcoinov na svetu. | Foto: Reuters Bitcoin cash sta res takoj podprli podjetji Bitmain in ViaBTC, ki skupaj upravljata največje omrežje računalniških sistemov za rudarjenje bitcoinov na svetu. Foto: Reuters

Ne spreglejte