Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
22. 12. 2017,
10.10

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,55

2

Natisni članek

bitcoin Bitstamp kriptovaluta

Petek, 22. 12. 2017, 10.10

6 let, 3 mesece

Internetno zlato strmoglavlja, je čas za paniko?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,55

2

Bitcoin, vodilna digitalna valuta, je v zadnjih 24 urah doživel več kot 30-odstotni padec cene. Potem ko je bil bitcoin v začetku tega tedna že čisto blizu novega mejnika, cene 20 tisoč ameriških dolarjev, se s kriptovaluto trenutno trguje po ceni nekaj več kot 13 tisoč dolarjev. Vlagateljem najverjetneje ni treba preveč skrbeti, saj so padci cene za bitcoin nekaj običajnega.

Grafa na spletni strani Coinmarketcap, ki prikazujeta trenutno ceno bitcoina v dolarjih (zelen) in tržno kapitalizacijo bitcoina (moder), skupno vrednost vseh bitcoinov v obtoku.  |  Foto: Coinmarketcap | Foto: Grafa na spletni strani Coinmarketcap, ki prikazujeta trenutno ceno bitcoina v dolarjih (zelen) in tržno kapitalizacijo bitcoina (moder), skupno vrednost vseh bitcoinov v obtoku. | Foto: Coinmarketcap

V nedeljo in ponedeljek je bila cena bitcoina na večini največjih svetovnih borz s kriptovalutami zelo blizu 20 tisoč ameriških dolarjev (16.800 evrov), na nekaterih manjših in manj znanih borzah je to mejo celo presegla.

Bitcoin je nato postopoma začel padati, cena kriptovalute pa je danes dosegla najnižjo točko po več kot dveh tednih. Na borzi Bitstamp je treba za en bitcoin trenutno plačati 13.350 dolarjev oziroma malce več kot 10.500 evrov

Zakaj je padla cena bitcoina

Na negativni trend rasti cene vodilne kriptovalute, ki  velja za zelo volatilno ter nagnjeno k velikim vzponom in padcem cene že zaradi na videz najbolj nepomembnih dogodkov, bi ta teden lahko vplivalo več dejavnikov:

- Eden od ustanoviteljev podjetja Bitcoin.com je oznanil, da je prodal vse svoje bitcoine, in dejal, da se mu naložba v bitcoin trenutno zdi ekstremno tvegana. 

- V zadnjem času so veliko pridobile alternativne kriptovalute, kot sta ripple in verge, zaradi česar nekateri vlagatelji z njimi zamenjujejo bitcoin. 

- Hekerji so napadli južnokorejsko borzo z bitcoini Youbit in ji ukradli 17 odstotkov vseh bitcoinov. 

Bitcoin je do zdaj največji dolgotrajnejši padec cene doživel med koncem novembra 2013, ko je bil prvič vreden več kot tisoč ameriških dolarjev, in aprilom 2015, ko je bilo treba za enega plačati samo nekaj več kot 200 dolarjev. Takrat je na znižanje cene in posledično nezaupanje vlagateljev zelo vplival zlom borze Mt. Gox, ki so ji hekerji februarja ukradli večino bitcoinov.  | Foto: Reuters Bitcoin je do zdaj največji dolgotrajnejši padec cene doživel med koncem novembra 2013, ko je bil prvič vreden več kot tisoč ameriških dolarjev, in aprilom 2015, ko je bilo treba za enega plačati samo nekaj več kot 200 dolarjev. Takrat je na znižanje cene in posledično nezaupanje vlagateljev zelo vplival zlom borze Mt. Gox, ki so ji hekerji februarja ukradli večino bitcoinov. Foto: Reuters

Ali mora vlagatelje v bitcoin skrbeti?

Najverjetneje (še) ne. Kot piše tiskovna agencija Reuters, je kriptovaluta bitcoin nagnjena h korekcijam cene, kadar ta v kratkem času zraste občutneje.

Tokratno strmoglavljene cene bitcoina tudi ni nič novega, saj se je to v ne tako davni preteklosti že dogajalo. Septembra je cena padla za 40 odstotkov (s skoraj 5.000 na nekaj manj kot 3.000 dolarjev), novembra pa za 30 odstotkov s skoraj 7.900 dolarjev na okrog 5.500 dolarjev.

 
Pošlji članek prijatelju kot zasebno sporočilo:
 

Preberite tudi:

Kaj vlagateljem v kriptovalute svetuje šesti najbogatejši Slovenec

Ne spreglejte